Forretningseventyr venter efter ældrebombe

Danskerne er ikke alene om at kigge ængsteligt på den demografiske udvikling. Over alt i verden skal færre forsørge flere, når de store generationer går på pension de næste år. Og udviklingen fortsætter efter alt at dømme de kommende årtier, viser prognoser fra FN. Se figur 1.

Ældrebomben" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/70f33-va_fig02_flere-eldre-fur-brug-for-pleje.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/eacbc-va_fig02_flere-eldre-fur-brug-for-pleje.png | Forstør   Luk

Ældre kommer til at fylde stadig mere både i og uden for systemet. De næste 10 år stiger presset på plejesektoren, men også på venner og familier, som skal støtte de ældre for at forebygge deres plejebehov. Derfor er der behov for nye teknologier, stærkere netværk og mere fokus på, hvordan også den frivillige sektor kan bidrage til velfærden.  

Kilde: Afdeling for demografisk udvikling, FN, 2014. [/graph]

I Storbritannien er man heller ikke tryg ved situationen. Nye tal fra tænketanken Nesta viser, at antallet af briter over 65 år kommer til at stige fra 10,8 millioner i år til 14 millioner om 10 år. Se figur 2. Samtidig er der skåret 20 procent i bevillingerne til ældreplejen de seneste tre år, og intet tyder på, at der skulle komme flere penge, selv om der kommer flere ældre. Udfordringen bliver på den ene side at levere mere service for færre midler, og på den anden side at holde så mange ældre raske og rørige, at de ikke bliver afhængige af systemet.

Det kan langt de fleste, hvis familierne træder til. Problemet er, at de ofte bor langt væk eller har travlt med arbejde, børneopdragelse m.v. Institute for Public Policy Reasearch estimerer, at der i Storbritannien i 2030 kommer til at være to mio. ældre over 65 år, der ikke har børn tæt nok på til, at familien kan hjælpe med mindre plejeopgaver.

Men med nye velfærdsteknologier og en engageret civilsektor forventer tænketanken, at man alligevel kan holde den demografiske udvikling under kontrol. Og ikke nok med det. Det kan også vise sig at blive en god forretning. Nesta har identificeret fire uopdyrkede forretningsområder, der kommer til at blomstre, når ældrebomben detonerer:

1. Digitale kommunikationsmidler er værnet mod ensomhed

Halvdelen af briterne, der er over 75 år, bor alene. I takt med at alderen stiger, falder mobiliteten, og det gør det svært at samle kræfterne til at se familie og venner, der ikke bor lige om hjørnet.

I Storbritannien arbejder virksomheder som Breezie og Mindings på at skabe sociale medier for ældre, der vil holde kontakt med deres familier og holde liv i deres fritidsinteresser. De bruger få og simple ikoner, som de ældre kan bruge til Skype, Facebook, smartphones etc.

Udfordringen er, at kommunikationsmidlerne skal være simple nok til, at de ældre kan bruge dem – og smarte nok til, at deres børn og børnebørn gider købe dem. For selv om formålet med apps og andre programmer er, at de ældre kan holde kontakten med omverdenen, er det ikke de ældre, der vælger, hvad de vil have.

2. Platforme giver plads til frivillige

Langt de fleste ældre kan klare sig, hvis de får en smule hjælp til praktiske gøremål såsom indkøb, transport og rengøring. Det kan den civile sektor tage sig af, hvis den får muligheden. I Storbritannien er flere sociale virksomheder begyndt at tilbyde koordinering af den frivillige indsats.

[graph title="Flere ældre får brug for pleje" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Nesta, 2014. 

F.eks. tilbyder My Support Broker en form for digital markedsplads, hvor ældre kan bede om eksempelvis et lift eller hjælp til et større arrangement. De godkendte frivillige bliver koblet op via frivillige bureauer, som lever af medlemskaber eller engangsbeløb fra de ældre. Et andet eksempel er Homeshare, hvor ældre lejer et værelse billigt ud til en yngre beboer, for at vedkommende hjælper til i husholdningen.

3. Omsorgskoordinering

Et af de største problemer for frivillige og familiemedlemmer er at få plads til både arbejde, børn og venner, og så samtidig tage sig af de ældre. Op mod tre millioner briter passer i dag både et nærtstående familiemedlem og et arbejde, og statistisk set vil hver femte af dem på et tidspunkt sige deres job op, fordi de ikke kan jonglere begge dele.

Det går ud over arbejdsstyrken og ikke mindst livsglæden, hvorfor frivillige med fordel kan inddrages. Men det kræver koordinering og planlægning. Virksomheden Jointly står blandt andet bag en app, der giver mulighed for, at frivillige og familiemedlemmer kan dele kalender, sende gruppebeskeder, gemme information om medicin, overvåge hjerterytme, følge den ældre med gps etc. 

4. Programmer sætter den ældre i centrum

Ofte har ældre brug for hjælp fra flere forskellige dele af social- og sundhedsvæsenet. Fysioterapeuten, lægen, hjemmehjælperen etc. Men ofte taler de forskellige dele ikke ordentligt sammen og tager heller ikke patienten med på råd. Flere britiske tjenester tilbyder at sætte patienten i centrum ved at lade ham eller hende samle alle journaler og bemærkninger ét sted, så de kan deles med alle, der indgår i omsorgsnetværket.

Programmet How Are You samler f.eks. journaler og behandlingsplaner, så patienten kan dele med alle i sit netværk og derved sikre, at de forskellige elementer ikke kommer i karambolage med hinanden, eller at der sker fejl med medicineringen.

Kilde: Who Cares? The Role That Entrepreneurs and Technology Can Play in Improving Informal Care in The UK, Nesta, 2014. 

Forrige artikel Big Brother skal tøjles intelligent Big Brother skal tøjles intelligent Næste artikel Dataeksperter vil sætte folkeskolen på formel
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data sammen fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe en smart city. Det sker i tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?