Forretningseventyr venter efter ældrebombe

Danskerne er ikke alene om at kigge ængsteligt på den demografiske udvikling. Over alt i verden skal færre forsørge flere, når de store generationer går på pension de næste år. Og udviklingen fortsætter efter alt at dømme de kommende årtier, viser prognoser fra FN. Se figur 1.

Ældrebomben" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/70f33-va_fig02_flere-eldre-fur-brug-for-pleje.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/eacbc-va_fig02_flere-eldre-fur-brug-for-pleje.png | Forstør   Luk

Ældre kommer til at fylde stadig mere både i og uden for systemet. De næste 10 år stiger presset på plejesektoren, men også på venner og familier, som skal støtte de ældre for at forebygge deres plejebehov. Derfor er der behov for nye teknologier, stærkere netværk og mere fokus på, hvordan også den frivillige sektor kan bidrage til velfærden.  

Kilde: Afdeling for demografisk udvikling, FN, 2014. [/graph]

I Storbritannien er man heller ikke tryg ved situationen. Nye tal fra tænketanken Nesta viser, at antallet af briter over 65 år kommer til at stige fra 10,8 millioner i år til 14 millioner om 10 år. Se figur 2. Samtidig er der skåret 20 procent i bevillingerne til ældreplejen de seneste tre år, og intet tyder på, at der skulle komme flere penge, selv om der kommer flere ældre. Udfordringen bliver på den ene side at levere mere service for færre midler, og på den anden side at holde så mange ældre raske og rørige, at de ikke bliver afhængige af systemet.

Det kan langt de fleste, hvis familierne træder til. Problemet er, at de ofte bor langt væk eller har travlt med arbejde, børneopdragelse m.v. Institute for Public Policy Reasearch estimerer, at der i Storbritannien i 2030 kommer til at være to mio. ældre over 65 år, der ikke har børn tæt nok på til, at familien kan hjælpe med mindre plejeopgaver.

Men med nye velfærdsteknologier og en engageret civilsektor forventer tænketanken, at man alligevel kan holde den demografiske udvikling under kontrol. Og ikke nok med det. Det kan også vise sig at blive en god forretning. Nesta har identificeret fire uopdyrkede forretningsområder, der kommer til at blomstre, når ældrebomben detonerer:

1. Digitale kommunikationsmidler er værnet mod ensomhed

Halvdelen af briterne, der er over 75 år, bor alene. I takt med at alderen stiger, falder mobiliteten, og det gør det svært at samle kræfterne til at se familie og venner, der ikke bor lige om hjørnet.

I Storbritannien arbejder virksomheder som Breezie og Mindings på at skabe sociale medier for ældre, der vil holde kontakt med deres familier og holde liv i deres fritidsinteresser. De bruger få og simple ikoner, som de ældre kan bruge til Skype, Facebook, smartphones etc.

Udfordringen er, at kommunikationsmidlerne skal være simple nok til, at de ældre kan bruge dem – og smarte nok til, at deres børn og børnebørn gider købe dem. For selv om formålet med apps og andre programmer er, at de ældre kan holde kontakten med omverdenen, er det ikke de ældre, der vælger, hvad de vil have.

2. Platforme giver plads til frivillige

Langt de fleste ældre kan klare sig, hvis de får en smule hjælp til praktiske gøremål såsom indkøb, transport og rengøring. Det kan den civile sektor tage sig af, hvis den får muligheden. I Storbritannien er flere sociale virksomheder begyndt at tilbyde koordinering af den frivillige indsats.

[graph title="Flere ældre får brug for pleje" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Nesta, 2014. 

F.eks. tilbyder My Support Broker en form for digital markedsplads, hvor ældre kan bede om eksempelvis et lift eller hjælp til et større arrangement. De godkendte frivillige bliver koblet op via frivillige bureauer, som lever af medlemskaber eller engangsbeløb fra de ældre. Et andet eksempel er Homeshare, hvor ældre lejer et værelse billigt ud til en yngre beboer, for at vedkommende hjælper til i husholdningen.

3. Omsorgskoordinering

Et af de største problemer for frivillige og familiemedlemmer er at få plads til både arbejde, børn og venner, og så samtidig tage sig af de ældre. Op mod tre millioner briter passer i dag både et nærtstående familiemedlem og et arbejde, og statistisk set vil hver femte af dem på et tidspunkt sige deres job op, fordi de ikke kan jonglere begge dele.

Det går ud over arbejdsstyrken og ikke mindst livsglæden, hvorfor frivillige med fordel kan inddrages. Men det kræver koordinering og planlægning. Virksomheden Jointly står blandt andet bag en app, der giver mulighed for, at frivillige og familiemedlemmer kan dele kalender, sende gruppebeskeder, gemme information om medicin, overvåge hjerterytme, følge den ældre med gps etc. 

4. Programmer sætter den ældre i centrum

Ofte har ældre brug for hjælp fra flere forskellige dele af social- og sundhedsvæsenet. Fysioterapeuten, lægen, hjemmehjælperen etc. Men ofte taler de forskellige dele ikke ordentligt sammen og tager heller ikke patienten med på råd. Flere britiske tjenester tilbyder at sætte patienten i centrum ved at lade ham eller hende samle alle journaler og bemærkninger ét sted, så de kan deles med alle, der indgår i omsorgsnetværket.

Programmet How Are You samler f.eks. journaler og behandlingsplaner, så patienten kan dele med alle i sit netværk og derved sikre, at de forskellige elementer ikke kommer i karambolage med hinanden, eller at der sker fejl med medicineringen.

Kilde: Who Cares? The Role That Entrepreneurs and Technology Can Play in Improving Informal Care in The UK, Nesta, 2014. 

Forrige artikel Big Brother skal tøjles intelligent Big Brother skal tøjles intelligent Næste artikel Dataeksperter vil sætte folkeskolen på formel
Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.