Forretningseventyr venter efter ældrebombe

Danskerne er ikke alene om at kigge ængsteligt på den demografiske udvikling. Over alt i verden skal færre forsørge flere, når de store generationer går på pension de næste år. Og udviklingen fortsætter efter alt at dømme de kommende årtier, viser prognoser fra FN. Se figur 1.

Ældrebomben" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/70f33-va_fig02_flere-eldre-fur-brug-for-pleje.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/eacbc-va_fig02_flere-eldre-fur-brug-for-pleje.png | Forstør   Luk

Ældre kommer til at fylde stadig mere både i og uden for systemet. De næste 10 år stiger presset på plejesektoren, men også på venner og familier, som skal støtte de ældre for at forebygge deres plejebehov. Derfor er der behov for nye teknologier, stærkere netværk og mere fokus på, hvordan også den frivillige sektor kan bidrage til velfærden.  

Kilde: Afdeling for demografisk udvikling, FN, 2014. [/graph]

I Storbritannien er man heller ikke tryg ved situationen. Nye tal fra tænketanken Nesta viser, at antallet af briter over 65 år kommer til at stige fra 10,8 millioner i år til 14 millioner om 10 år. Se figur 2. Samtidig er der skåret 20 procent i bevillingerne til ældreplejen de seneste tre år, og intet tyder på, at der skulle komme flere penge, selv om der kommer flere ældre. Udfordringen bliver på den ene side at levere mere service for færre midler, og på den anden side at holde så mange ældre raske og rørige, at de ikke bliver afhængige af systemet.

Det kan langt de fleste, hvis familierne træder til. Problemet er, at de ofte bor langt væk eller har travlt med arbejde, børneopdragelse m.v. Institute for Public Policy Reasearch estimerer, at der i Storbritannien i 2030 kommer til at være to mio. ældre over 65 år, der ikke har børn tæt nok på til, at familien kan hjælpe med mindre plejeopgaver.

Men med nye velfærdsteknologier og en engageret civilsektor forventer tænketanken, at man alligevel kan holde den demografiske udvikling under kontrol. Og ikke nok med det. Det kan også vise sig at blive en god forretning. Nesta har identificeret fire uopdyrkede forretningsområder, der kommer til at blomstre, når ældrebomben detonerer:

1. Digitale kommunikationsmidler er værnet mod ensomhed

Halvdelen af briterne, der er over 75 år, bor alene. I takt med at alderen stiger, falder mobiliteten, og det gør det svært at samle kræfterne til at se familie og venner, der ikke bor lige om hjørnet.

I Storbritannien arbejder virksomheder som Breezie og Mindings på at skabe sociale medier for ældre, der vil holde kontakt med deres familier og holde liv i deres fritidsinteresser. De bruger få og simple ikoner, som de ældre kan bruge til Skype, Facebook, smartphones etc.

Udfordringen er, at kommunikationsmidlerne skal være simple nok til, at de ældre kan bruge dem – og smarte nok til, at deres børn og børnebørn gider købe dem. For selv om formålet med apps og andre programmer er, at de ældre kan holde kontakten med omverdenen, er det ikke de ældre, der vælger, hvad de vil have.

2. Platforme giver plads til frivillige

Langt de fleste ældre kan klare sig, hvis de får en smule hjælp til praktiske gøremål såsom indkøb, transport og rengøring. Det kan den civile sektor tage sig af, hvis den får muligheden. I Storbritannien er flere sociale virksomheder begyndt at tilbyde koordinering af den frivillige indsats.

[graph title="Flere ældre får brug for pleje" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Nesta, 2014. 

F.eks. tilbyder My Support Broker en form for digital markedsplads, hvor ældre kan bede om eksempelvis et lift eller hjælp til et større arrangement. De godkendte frivillige bliver koblet op via frivillige bureauer, som lever af medlemskaber eller engangsbeløb fra de ældre. Et andet eksempel er Homeshare, hvor ældre lejer et værelse billigt ud til en yngre beboer, for at vedkommende hjælper til i husholdningen.

3. Omsorgskoordinering

Et af de største problemer for frivillige og familiemedlemmer er at få plads til både arbejde, børn og venner, og så samtidig tage sig af de ældre. Op mod tre millioner briter passer i dag både et nærtstående familiemedlem og et arbejde, og statistisk set vil hver femte af dem på et tidspunkt sige deres job op, fordi de ikke kan jonglere begge dele.

Det går ud over arbejdsstyrken og ikke mindst livsglæden, hvorfor frivillige med fordel kan inddrages. Men det kræver koordinering og planlægning. Virksomheden Jointly står blandt andet bag en app, der giver mulighed for, at frivillige og familiemedlemmer kan dele kalender, sende gruppebeskeder, gemme information om medicin, overvåge hjerterytme, følge den ældre med gps etc. 

4. Programmer sætter den ældre i centrum

Ofte har ældre brug for hjælp fra flere forskellige dele af social- og sundhedsvæsenet. Fysioterapeuten, lægen, hjemmehjælperen etc. Men ofte taler de forskellige dele ikke ordentligt sammen og tager heller ikke patienten med på råd. Flere britiske tjenester tilbyder at sætte patienten i centrum ved at lade ham eller hende samle alle journaler og bemærkninger ét sted, så de kan deles med alle, der indgår i omsorgsnetværket.

Programmet How Are You samler f.eks. journaler og behandlingsplaner, så patienten kan dele med alle i sit netværk og derved sikre, at de forskellige elementer ikke kommer i karambolage med hinanden, eller at der sker fejl med medicineringen.

Kilde: Who Cares? The Role That Entrepreneurs and Technology Can Play in Improving Informal Care in The UK, Nesta, 2014. 

Forrige artikel Big Brother skal tøjles intelligent Big Brother skal tøjles intelligent Næste artikel Dataeksperter vil sætte folkeskolen på formel
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.