Forskeren

It i alt. Så kort kan man beskrive Kaj Grønbæks arbejde.

Professoren ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet og forsknings- og innovationschef ved Center for Interactive Spaces på Alexandra Instituttet i Aarhus har noget sværere ved at svare kort på, hvordan man titulerer en som ham. Han skal få eksperter fra vidt forskellige baggrunde til at finde sammen om at udvikle nye, optimale it-løsninger for brugerne, og som han siger:

Tre typiske profiler

”Det er jo ikke mig, der opfinder det hele. Jeg faciliterer, at vi får et tværfagligt team i spil, der kan udfordre, supplere og provokere hinandens syn på løsningerne.” 

Kaj Grønbæk er nomineret i kortlægningen af Danmarks innovative klasse for at være bannerfører på at få it ind i vores hverdagsliv. Han motiveres af, at det, han laver, skal have en synlig betydning for mennesker og samfundet.  For eksempel har Kaj Grønbæk haft mere end en finger med i udviklingen af interaktive skolerum og et nyskabende interaktivt gulv, der bygger på pædagogiske principper om, at børn kan lære gennem kropslig aktivitet. Han har også bidraget til udvikling af mobile indendørs gps-løsninger, der hjælper mennesker til at navigere rundt i storcentre og optimerer arbejdsgange på supersygehuse.

Og så arbejdede han tværfagligt, længe før ordet slog igennem som forudsætning for kreativitet og innovation. Professoren i datalogi startede allerede i 1990’erne et tværfagligt uddannelsesprojekt i interaktive medier sammen med forskere fra humaniora på Aarhus Universitet.

”Det er i det tværfaglige samspil, man bliver udfordret og inspireret. Det er det samme, der sker, når man arbejder sammen med brugerne. Det er i spændingsfelter, nye typer af løsninger formes,” lyder Kaj Grønbæks erfaring.

[quote align="left" author=""]Det er jo ikke mig, der opfinder det hele. Jeg faciliterer, at vi får et tværfagligt team i spil, der kan udfordre, supplere og provokere hinandens syn på løsningerne.[/quote]

Ti år efter – i 2003 – brød han atter fagsiloer ned og etablerede Center for Interactive Spaces i samarbejde med Arkitektskolen i Aarhus og  Alexandra Instituttet i Aarhus.

”Innovation er jo ikke blot en enkelt opfinder, der får en god ide sit laboratorium. Innovation på it-området foregår næsten altid i et samspil mellem flere teknologier, forskellige faglige partnere og udfordringer fra den virkelige verden. Min rolle er at være på forkant forskningsmæssigt og teknologisk samt at få brikkerne til at falde på plads mellem partnerne i samarbejdet,” siger Kaj Grønbæk.

Senere blev Center for Interactive Spaces katalysator for at bringe innovationer fra universitetet ud som kommercielle produkter. Det interaktive gulv, der understøtter læring på nye måder, sælges i dag gennem en dansk forhandler, som også er på nippet til at gå på eksportmarkederne med konceptet.

”Jeg er fagspecialist, men tager altid afsæt i problemstillinger fra den virkelige verden. Det er her, man stiller de gode spørgsmål, som forskningen skal give svar på,” siger Kaj Grønbæk, der går op i, at de resultater, han er med til at skabe, skal have en effekt, som er til at forstå og forklare for almindelige mennesker.

Kaj Grønbæk

Foreløbig er der skabt omkring 35 private arbejdspladser på baggrund af de innovationer, der er kommet ud af Center for Interactive Spaces’ arbejde. Det er Kaj Grønbæk stolt af. Omend han er fuldt bevidst om, at antallet af arbejdspladser ville have været hundrede gange større, hvis innovationerne var skabt i USA. For her sidder venturekapitalisterne på bænkene uden for innovationskuvøser som Alexandra Instituttet. Og lovende projekter kan hurtigt få vinger at flyve på, hvis projektmagerne kan overbevise kapitalejerne om, at de har en storsællert in spe. Så veludviklet et venturekapitalsystem har vi ikke herhjemme, og derfor har det interaktive gulv f.eks. været ti år undervejs, før det nu er i handlen.

Kaj Grønbæks næste store projekt bruger it til at påvirke folks energiadfærd. I projektet EcoSense bruger man sensorer til at samle data og skabe viden om, hvordan folks aktiviteter påvirker energiforbruget, og denne viden kan skabe bevidsthed og påvirke folks energiforbrug. Bl.a. kan en nyudviklet EcoSense-app fortælle bilister, om de med fordel kan skifte til en elbil ud fra analyser af de konkrete ture, de kører i deres benzinbil.

”Det handler om at skabe hype om det at eje og køre elbil. Det, tror jeg, vi kan hjælpe med ved at gøre det synligt via folks mobiltelefoner, hvad mulighederne og fordelene kan være ved at skifte køretøjet ud med en elbil,” siger Kaj Grønbæk.

Forrige artikel Spilindustrien skaber danske Angry Birds på stribe Næste artikel Den innovative klasse driver fremtidens samfundsmodel
Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.

Succes – og begyndende frygt – for Koreas robotter

Succes – og begyndende frygt – for Koreas robotter

Siden 2000’erne har der i Sydkorea været kraftigt fokus på robot-teknologi, og i dag har landet verdens højeste tæthed af robotter - ikke kun i den industrielle produktion, men også indenfor industrier såsom MedTech, Gaming og service.
I takt med robotternes indtog kan der imidlertid spores en stigende bekymring fra befolkningens side, blandt andet i forhold til jobsikkerhed.

Globale fora undersøger ny regulering til den digitale tidsalder

Globale fora undersøger ny regulering til den digitale tidsalder

Digitaliseringen forandrer samfundet og økonomien så grundlæggende og hurtigt, at de sædvanlige måder at styre på kommer til kort. Sammen med FN og World Economic Forum er Danmark i høj grad med til at sætte rammerne for en ny type internationalt samarbejde om regulering af teknologi.