Fremtiden er ikke bare en digital kopi af fortiden

Menneskets kognitive begrænsninger medfører, at vi har svært ved at forstå potentialerne i den teknologiske udvikling i dybden. Den viden om os selv, skal vi være bevidst om og turde smide væk, når vi skal innovere.

De første film var filmet teater. De første hjemmesider var kopier af brochurer. De første e-bøger var skannede fysiske bøger.

Men film i dag er langt mere end statisk, filmet teater. Film og teater er i dag to distinkte medier. Hvis en hjemmeside ikke er mobiloptimeret i dag, har man ikke en forretning særlig længe, fordi desktop og mobil er to forskellige platforme.

Det tager tid, før vi fatter, hvad en ny teknologi virkelig kan, og det sker ikke, før vi giver slip på vores gamle forestillinger om, hvordan verden skal fungere.

Prøv for eksempel at se denne video fra 1994, hvor værterne i det amerikanske tv-program ’The Today Show’ diskuterer det der nye fænomen internettet. Læg især mærke til, hvor svært det er for dem at forstå, hvad det er, og hvad det kan bruges til. Det er ret sjovt, og ret tankevækkende.

Når du har set videoen, så prøv at tænke på teknologier som virtual og augmented reality, kunstig intelligens eller kryptovalutaer og blockchain, og tænk så på, hvor svært vi har ved for alvor at forstå dem og deres potentialer. Sådan virkelig forstå det ud over de helt åbenlyse cases.

Eksperter ser bobler

Se bare diskussionen om kryptovalutaer, og hvorvidt bitcoin er en boble eller ej. Når man ser diverse eksperter og medier diskutere emnet, får man nærmest fornemmelsen af, at de håber, at bitcoin er inde i en boble, fordi det simpelthen er så svært at kapere det her fænomen, der opfører sig så anderledes, end vi er vant til.

Hvis bare det snart ville gå væk, så vi kunne komme tilbage til vores trygge status quo …

Men én ting er sikker: Selv hvis bitcoin er inde i en boble, går kryptovalutaer eller blockchain-teknologien ikke væk. Så vi bliver nødt til at forholde os til, hvad de betyder – og kommer til at betyde – for vores virksomheder og vores samfund.

Begrænsede erfaringer

Det er en udfordring, der løbende fornyes. Der kommer konstant nye, fundamentalt forandrende teknologier til, hurtigere og hurtigere. Og det går ikke væk – accelererende forandring er den nye konstant.

Det er svært. Den menneskelige hjerne er hardwired til at tænke lokalt og lineært i en verden, hvor teknologi ofte udvikler sig eksponentielt og globalt. Denne kognitive begrænsning bevirker, at vi ofte har svært ved at forstå den teknologiske udvikling i dybden. Den bevirker også, at vi har svært ved til fulde at identificere potentialerne i nye teknologier.

Og det er svært, fordi vi i vores organisationer kun har meget begrænsede erfaringer med det. Vi bruger vores erfaringer til at navigere efter, men måske er det ikke altid den smarteste strategi, når vi skal innovere.

Tænk stort, tænk eksponentielt

Når vi forholder os til de nye teknologier, skal vi turde opstille scenarier, der i dag virker som science fiction.

Vi skal udforske potentialer i f.eks. blockchain, der rækker langt ud over at være en platform for cryptocurrencies. Vi skal udforske muligheder i virtual og augmented reality, der har langt mere potentiale end til gaming.

Vi skal gennemtænke konsekvenserne af kunstig intelligens, der i stigende grad kommer til at drive vores liv i en meget mere bekvemmelig retning, der er ekstremt attraktiv, men også rejser etiske spørgsmål om, hvor stor en magt vi ønsker at afgive til skjulte algoritmer.

Og der er allerede mere på vej, f.eks. digital biologi, der kan komme til at redefinere sundhedsvæsenet, forsikringsbranchen, den finansielle sektor og mange andre.

Forandringen går ikke over. Vi skal turde udfordre vores lineære hjerner, udforske mulighederne og ikke ’bare’ lave filmet teater.

For hvis historien har lært os én ting, så er det, at fremtiden ikke bare er en digital kopi af fortiden.

Forrige artikel Undervurdér aldrig effekten af en velplaceret selfie Undervurdér aldrig effekten af en velplaceret selfie Næste artikel Silicon Valley? Meh … I Kina er misundelsens tid forbi Silicon Valley? Meh … I Kina er misundelsens tid forbi
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.