Fremtiden er ikke bare en digital kopi af fortiden

Menneskets kognitive begrænsninger medfører, at vi har svært ved at forstå potentialerne i den teknologiske udvikling i dybden. Den viden om os selv, skal vi være bevidst om og turde smide væk, når vi skal innovere.

De første film var filmet teater. De første hjemmesider var kopier af brochurer. De første e-bøger var skannede fysiske bøger.

Men film i dag er langt mere end statisk, filmet teater. Film og teater er i dag to distinkte medier. Hvis en hjemmeside ikke er mobiloptimeret i dag, har man ikke en forretning særlig længe, fordi desktop og mobil er to forskellige platforme.

Det tager tid, før vi fatter, hvad en ny teknologi virkelig kan, og det sker ikke, før vi giver slip på vores gamle forestillinger om, hvordan verden skal fungere.

Prøv for eksempel at se denne video fra 1994, hvor værterne i det amerikanske tv-program ’The Today Show’ diskuterer det der nye fænomen internettet. Læg især mærke til, hvor svært det er for dem at forstå, hvad det er, og hvad det kan bruges til. Det er ret sjovt, og ret tankevækkende.

Når du har set videoen, så prøv at tænke på teknologier som virtual og augmented reality, kunstig intelligens eller kryptovalutaer og blockchain, og tænk så på, hvor svært vi har ved for alvor at forstå dem og deres potentialer. Sådan virkelig forstå det ud over de helt åbenlyse cases.

Eksperter ser bobler

Se bare diskussionen om kryptovalutaer, og hvorvidt bitcoin er en boble eller ej. Når man ser diverse eksperter og medier diskutere emnet, får man nærmest fornemmelsen af, at de håber, at bitcoin er inde i en boble, fordi det simpelthen er så svært at kapere det her fænomen, der opfører sig så anderledes, end vi er vant til.

Hvis bare det snart ville gå væk, så vi kunne komme tilbage til vores trygge status quo …

Men én ting er sikker: Selv hvis bitcoin er inde i en boble, går kryptovalutaer eller blockchain-teknologien ikke væk. Så vi bliver nødt til at forholde os til, hvad de betyder – og kommer til at betyde – for vores virksomheder og vores samfund.

Begrænsede erfaringer

Det er en udfordring, der løbende fornyes. Der kommer konstant nye, fundamentalt forandrende teknologier til, hurtigere og hurtigere. Og det går ikke væk – accelererende forandring er den nye konstant.

Det er svært. Den menneskelige hjerne er hardwired til at tænke lokalt og lineært i en verden, hvor teknologi ofte udvikler sig eksponentielt og globalt. Denne kognitive begrænsning bevirker, at vi ofte har svært ved at forstå den teknologiske udvikling i dybden. Den bevirker også, at vi har svært ved til fulde at identificere potentialerne i nye teknologier.

Og det er svært, fordi vi i vores organisationer kun har meget begrænsede erfaringer med det. Vi bruger vores erfaringer til at navigere efter, men måske er det ikke altid den smarteste strategi, når vi skal innovere.

Tænk stort, tænk eksponentielt

Når vi forholder os til de nye teknologier, skal vi turde opstille scenarier, der i dag virker som science fiction.

Vi skal udforske potentialer i f.eks. blockchain, der rækker langt ud over at være en platform for cryptocurrencies. Vi skal udforske muligheder i virtual og augmented reality, der har langt mere potentiale end til gaming.

Vi skal gennemtænke konsekvenserne af kunstig intelligens, der i stigende grad kommer til at drive vores liv i en meget mere bekvemmelig retning, der er ekstremt attraktiv, men også rejser etiske spørgsmål om, hvor stor en magt vi ønsker at afgive til skjulte algoritmer.

Og der er allerede mere på vej, f.eks. digital biologi, der kan komme til at redefinere sundhedsvæsenet, forsikringsbranchen, den finansielle sektor og mange andre.

Forandringen går ikke over. Vi skal turde udfordre vores lineære hjerner, udforske mulighederne og ikke ’bare’ lave filmet teater.

For hvis historien har lært os én ting, så er det, at fremtiden ikke bare er en digital kopi af fortiden.

Forrige artikel Undervurdér aldrig effekten af en velplaceret selfie Undervurdér aldrig effekten af en velplaceret selfie Næste artikel Silicon Valley? Meh … I Kina er misundelsens tid forbi Silicon Valley? Meh … I Kina er misundelsens tid forbi
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.