Gazellerne er en truet art

Jeg har aldrig fattet det storartede i at blive kåret som ”Gazelle”. Hvis det nogensinde skete for min virksomhed, ville jeg tage det som et dårligt tegn på, at jeg havde overudnyttet et potentiale for at score en midlertidig gevinst.

Ingen gider spise en tomat, der har fået et læs kunstig gødning og er blevet pumpet stor på rekordtid. De smager jo ikke af noget. Hvorfor har alle så til gengæld umådelig travlt med at investere i virksomheder, der er vokset uorganisk på en masse tilsætningsstoffer og venturekapital og har overhalet vækstbetingelserne med flere længder?

Det ses oven i købet som særligt værdifuldt, hvis virksomheden kører på masser af kunstige tilsætningsstoffer skiller sig ud fra, hvad der normalt kan forventes.

Jeg fatter ikke, at iværksættere og direktører drømmer om at få deres virksomhed kåret som ”Gazelle”?

I naturen er gazellen et truet dyr. Den er ubegribeligt uintelligent og skræmmes let.  Afrikanske jægere er glade for gazeller. Gazeller spurter nemlig op, når man jager dem, og selvom de kan løbe superstærkt, falder de udmattede om efter kort tid.

[quote align="left" author=""]Ikke andre steder end i psykiatrien ser man samme grad af selvreferentiel virkelighedsforskydning.[/quote]

Faktisk GÅR de afrikanske jægere gazellerne ned. De sørger bare for slentrende at følge Gazelle-sporene, som så leder hen til en gispende klump, der har fyret al sin energi af i spurten på de første 500 meter. Måske ikke så underligt, at det er en truet dyreart.

Problemet er, at aktiemarkeder præmierer fluktationer, ikke værdiskabelse. Der er derfor, man straffer solide selskaber ved at sælge ud af aktierne, hvis ikke selskaber overrasker positivt. Apple har sat sin helt egen spiral i gang, hvor der skal sættes rekord i selve overraskelsen hver gang for ikke at tabe børsværdi.

Det er hysteri. Dermed kan man med en vis ret sige, at en aktie som investeringsobjekt mere og mere lever sit eget liv. Her er det aktiens værdi som potentiel genstand for spekulation, dvs. handel, der er afgørende, langt mere end hvilken værdi, selskabet bagved leverer.

Problemet forstærkes i den daglige ledelse, der er indsat af bestyrelsen, som de hormonvækst-begejstrede aktionærer vælger. Hvem har nogensinde hørt om ledelsesbonus for værdiskabelse over en fem- eller tiårig periode? Man har knap nok undersøgt, hvordan man kan måle det. Så hellere kvartalsbonus, der – for at gøre slutte ringen – er målt på aktiekursen.

[quote align="right" author=""]Det må forblive et mysterium, at der er rift om at blive Gazelle, selvom man selv kunne vælge, hvilket dyr i skoven man ville være.[/quote]

Ikke andre steder end i psykiatrien ser man samme grad af selvreferentiel virkelighedsforskydning. Ikke så sært, at de store, familieejede danske virksomheder kæmper for at holde sig ude af aktionærenes vold.

Vi har med andre ord skabt et marked for handel med pumpede tomater. Handel, ikke salg. For ingen gider i sidste ende spise dem. Og hvad der er kommet hurtigt til, falder som regel også hurtigt fra igen, så der kigges hele tiden på nye rekordagtige bøftomater. Det er skidt, når det gælder smag og mad, men sært nok godt, når det gælder aktier.

Eksemplerne er mange. Senest er den børsvirksomhed med størst vækst nogensinde, amerikanske Groupon, faldet pladask fra tinderne. Hvorfor i alverden er der ikke en stærkere slow food-bevægelse inden for virksomhedskultur? En Long Profit Movement, der udveksler opskrifter på hvordan de bedste virksomhedsafkast skal tilberedes og lader retterne simre og blive til langsigtede profitskabelser.

Men Gazeller er sjældent aktievirksomheder. Så det må forblive et mysterium, at der er rift om at blive Gazelle, selvom man selv kunne vælge, hvilket dyr i skoven man ville være. Eneste forklaring må være, at Gazelle-titlen lyder bedre end ”Årets mest hårdt pumpede tomat”.

Og ja, gazeller smager da også herligt. De rigtige derude vokser nemlig langsommere end opdrættet kvæg.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Vi skal prioritere vores styrkepositioner Næste artikel Vækstpagt skal føre til private investeringer
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?