Global vandkrise kan blive et dansk væksteventyr

Den største globale trussel er manglen på rent vand, men ifølge årets Global Opportunity Report rummer vandkrisen også de største muligheder. Og Danmark har chancen for at vende truslen til ny vækst, vurderer branchefolk. Med vores store viden om rent vand står vi over for et nyt eksporteventyr

Marianne Kristensen Schacht

Fra største trussel til største mulighed" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/491a6-mak_fig02_mangel-paa-vand-vokser.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/19461-mak_fig02_mangel-paa-vand-vokser.png | Forstør   Luk

I 2025 vil to tredjedele af verdens befolkning opleve problemer med at få adgang til rent vand.

Kilde: “Global Risk Report”, World Economic Forum 2015, “Global Opportunity Report 2015”, Mondaymorning Global Institute, UN Global Compact og DNV GL 2015. [/graph]

I et nybyggerkvarter nord for Aarhus omkranset af kæmpearbejdspladserne Vestas og Skejby Universitetshospital sidder fire mænd og arbejder på at udvikle en måler, der kan bidrage til at løse en af klodens allerstørste udfordringer. Det lille iværksætterteam bag Unisense Environment har som de første i verden opfundet en teknologi, der kan måle og dermed styre udledningen af lattergas, som spildevandsanlæg er storudledere af. Lattergas er en kraftig drivhusgas, og den tredje mest betydende af de menneskeskabte drivhusgasser. I takt med at verdens befolkning bruger mere vand, skal mere vand også renses, så vi kan genanvende flere af de knappe dråber. Spildevandsanlæg verden over har derfor brug for vandteknologi fra bl.a. danske Unisense Environment til at få mere ud af mindre. Konkret kan Unisense Environment hjælpe rensningsanlæggene med, at deres klimapåvirkning ikke eksploderer i takt med mængden af spildevand, der renses. Det aarhusianske selskab er godt et år gammelt. Allerede nu er man i gang med at sælge målerne ind til frontløbere inden for spildevandssektoren herhjemme og i udlandet. Målet er at nå en omsætning på 20 millioner kr. på fem år.

Unisense Environment er bare et af mange gode eksempler på danske virksomheder, som sidder med en unik viden i en niche, der kan hjælpe verden i kampen om at sikre rent vand. Siden vandmiljøplanerne i 1980’erne har reguleringen i Danmark gået foran den internationale regulering af området. Det har givet et forspring inden for håndtering af vand, som nu kan bruges til at hjælpe i de områder af verden, hvor adgang til vand udgør en alvorlig trussel. Lovkrav herhjemme omkring rent vand og håndtering af spildevand har givet grobund for virksomheder, der i dag og i stigende grad fremover kan eksportere deres viden og niche og dermed bidrage til et løse det, World Economic Forums nyeste Global Risks rapport udnævner til den potentielt mest skadelige risiko for verden dette år: mangel på rent vand. Se figur 1.

Den danske vandbranches potentiale betegnes af eksperter som større end både vind- og olieindustrien herhjemme. Og potentialet får nu fornyet opbakning i den nye rapport, Global Opportunity Report, som Mandag Morgens Global Institute i samarbejde med UN Global Compact og DNV GL præsenterede i sidste uge. Rapporten tager afsæt i fem store globale udfordringer og 125 løsninger på dem og bygger på udsagn fra mere end 6.000 globale ledere fra forskellige brancher, der har udpeget 15 mulighedsområder, som rummer stor positiv samfundsgevinst, hvis de adresseres.

Mulighedsområderne peger samtidig på de løsninger, som lederne anser for mest sandsynligt, at de vil omsætte til handling, fordi der er forretningsmuligheder i dem. Og netop hvad angår udfordringen med at sikre rent vand og håndtere spildevand, er rapporten en kraftig reminder om, at danske virksomheder inden for vandområdet kan blive en væsentlig del af løsningerne globalt.

Dansk vandteknologi

Det globale marked for vandteknologi vurderes at være på mere end 3.000 milliarder dollars. Til sammenligning er vindmølleindustriens marked på godt 1.000 milliarder dollars.

Der arbejder godt 17.000 mennesker i den danske vandsektor – heraf 5.500 inden for eksport af vandteknologi.

Kilde – Miljøministeriet.

”Det er helt oplagt nu at få genfortalt den gode historie om de danske styrkepositioner inden for vand. Vi ser dem både i den fine eksportudvikling og i den store interesse og fokus, vi møder i udlandet, på de løsninger, vi kan levere i Danmark,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der i år lancerer en række tiltag, der skal understøtte, at det er den danske vandsektor, udlandet skeler til, i takt med at udfordringerne med rent vand vokser. Se tekstboks. Alene i Kina har regeringen besluttet at investere 3.500 milliarder kr. i vandløsninger i løbet af 10 år. Det svarer til ca. 1 milliard kr. om dagen.

4.000 nye jobs

[graph title="Mangel på vand vokser" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “Global Opportunity Report”, Mondaymorning Global Institute, UN Global Compact og DNV GL, januar 2015. 

Det er ikke nyt, at dansk viden om vand udnævnes til nyt eksporteventyr. Allerede i 2012 fremlagde det regeringsnedsatte vækstteam for vand, bio og miljøløsninger en række anbefalinger for, hvordan dansk viden om vand kan omsættes til dansk vækst og eksport. Danske virksomheder inden for vandteknologi ligger i dag nummer to i Europa målt på eksport af vandteknologi ud af den samlede eksport. Anført af Grundfos og andre tunge aktører som Kamstrup og AVK er vandområdet et vækstområde domineret af stærke nicheoperatører inden for produktion af komponenter til sikring af rent vand.

”Vi har masser af gode eksempler på, at det kan lade sig gøre. Nu skal vi bare rykke videre end de enkelte eksempler. Det skal gå hurtigere, og de skal skaleres op,” siger Jørn Jespersen, der er direktør i brancheforeningen Dansk Miljøteknologi.

Danske vandvirksomheder er udfordrede af faldende markedsandele. Og behovet for innovative og samlede løsninger øger behovet for at konsolidere i branchen. Se figur 2.

Vand er i dag højt på agendaen globalt. Særligt hvor manglen på rent vand og ordentlige sanitære forhold mærkes mest. 1 ud af 9 mennesker i verden har i dag ikke adgang til drikkevand af ordentlig kvalitet, og 1 ud af 3 mangler adgang til ordentlige sanitære forhold. Det forårsager ifølge FN omkring 3,5 millioner dødsfald om året. Og problemerne vokser. FN estimerer, at to tredjedele af verdens befolkning i 2025 vil opleve problemer med at få adgang til rent vand. Se figur 3 nedenfor. Herhjemme er platformen mindre brændende. Vand som kritisk ressource har endnu ikke fået plads på agendaen, som eksempelvis klima har det. Derfor har miljøminister Kirsten Brosbøl øremærket 2015 til at gøre en indsats for at styrke Danmarks position på området.

”Hvis vi bare får 1 pct. af verdensmarkedet på området, kan vi skabe mere end 4.000 danske job. I dag får vi en del af krummerne, men en større bid af kagen vil give rigtig mange gode grønne danske arbejdspladser,” siger miljøministeren.

Vand er det nye vindeventyr

Den danske vandbranche er på virksomhedssiden i dag kendetegnet ved, at enkelte store nichespillere trækker størstedelen af eksporten. Pumper fra bl.a. Grundfos udgør en tredjedel af eksporten, mens ventiler fra bl.a. AVK Gummi står for knap 20 pct. Og så rummer eksporten endda mørketal, da de største danske selskaber sælger direkte fra deres datterselskaber og derfor ikke indgår i eksportstatistikkerne. Sværere er det for de mange mindre og mellemstore selskaber inden for vandområdet at få fodfæste i udlandet og få del i det enorme globale potentiale, der er i vand globalt.

[graph title="Dansk topplacering under pres" caption="Figur 3  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/b96f8-mak_fig03_dansk-toppplacering-under-pres.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/6d56e-mak_fig03_dansk-toppplacering-under-pres.png" text="Danmarks forspring inden for vandløsninger er under pres."]Kilde: “Dansk eksport af vandteknologi 2013”, Miljøministeriet. [/graph]

”Vand er større end både vind og olie/gas. Det har vi erkendt. Desværre har vi tabt lidt af pusten, hvor vi var førende for ti år siden,” siger Ulrik Dahl, der er adm. direktør i Eksportforeningen, der har et stort netværk af virksomheder inden for vandområdet. Han efterlyser, at flere virksomheder får øje på det store potentiale.

”Der er godt tyve virksomheder, der går forrest på området. Udenom er der 60-80 virksomheder, der også gør noget ved det. Så det er ikke mange virksomheder, den danske vandeksport er baseret på. Det burde være muligt at få aktiveret 500 danske selskaber her. Så ville det virkelig batte og give indtjening, vækst og arbejdspladser herhjemme,” siger Ulrik Dahl.

Han peger på en lang række virksomheder, der i dag ikke er i vandbranchen, men som leverer produkter og ydelser til f.eks. olie- og gasindustrien, og som sagtens kunne gå ind i vandområdet. ”Det handler rigtig meget om at få synliggjort potentialet,” siger han.

Hvem skal drive udviklingen?

Men nogen skal drive udviklingen. I vindindustrien trak de store danske vindmølleproducenter en stribe underleverandører og serviceleverandører med ud. Sådan har det ikke været i vandbranchen. Men der er et uudnyttet potentiale i at supplere de stærke nicheoperatørers produkter med eksport af totalløsninger og systemeksport, påpeger en række eksperter.

”Hvis vi forestiller os, at vi i Danmark kan eksportere systemløsninger som f.eks. nettoenergiproducerende rensningsanlæg, hvor der indgår energieffektive pumper fra Grundfos, ventiler fra AVK, som er mere holdbare og derfor mere økonomiske på sigt, og lattergasmåling fra Unisense, så har vi en løsning, det er svært for andre at hamle op med,” siger Jørn Jespersen, fra Dansk Miljøteknologi.

Han påpeger, at de gode eksempler allerede er der, også på konsortier og totalløsninger. Men de skal skaleres op og udbredes. Og det skal branchen have bedre muligheder for i form af gode rammevilkår og mere direkte teknologiudviklingssamarbejde, mener han.

I Eksportforeningen oplever leder sektornetværket Water Technology Group Ilse Korsvang, at danske systemløsninger på vandområdet er interessante for det globale marked. Men det er svært i praksis at styre en hel entreprise for en komponentleverandør, hvis spidskompetence ikke er at styre og udføre en samlet entreprise. Og så oplever hun generelt en udfordring i, at de mindre virksomheder mangler eksportkompetencer, så selv om de er stærke på produkt og teknologi, så risikerer de at fejle, fordi de ikke har kræfter og viden til at få skaleret en lovende teknologi op og få den ud på markedet.

”Forskningen viser, at en tredjedel af eksportvirksomhedernes omkostninger går til produktion, mens de resterende to tredjedele er eksportomkostninger. Derfor kræver eksport også, at der er volumen i salget,” siger Ilse Korsvang.

Hun vurderer, at den danske vandbranche i dag består af omkring 250 virksomheder. Men at der er endnu flere selskaber, som leverer til branchen uden at være en direkte del af den, eller som har produkter og servicer, der kan bruges i løsningen af de globale vandudfordringer.

Stærkt fundament

Blandt branchefolk er der enighed om, at vi i Danmark har et stærkt grundlag for at realisere potentialet. Danske styrker inden for håndtering af vand tæller bl.a. det at kunne få vand op af undergrunden, at kunne kortlægge og beregne, hvor store mængder regnvand – monsterregn – løber hen, at håndtere og rense spildevand og at minimere spild af vand i rørsystemer. Op mod halvdelen af det vand, der ledes gennem storbyers rørsystemer ude i verden, går i dag tabt pga. utætte rør, mens vi i Danmark har verdensrekord i at mindske spild af vand i rør. Bl.a. Grundfos har udviklet en teknologi, der ved hjælp af tryk i rørsystemernes pumper kan reducere vandspildet, uden at de gamle utætte rør skal graves op og skiftes. Dertil kommer alle de enkelte nichevirksomheder, som Kamstrup, der laver intelligent vandmåling, og nye aktører som Unisense Environment. Og så er der alle de nye totalløsninger og konsortier, som har potentiale til at blive eksportsuccesser. Som samarbejdet mellem Grundfos, Norconsult, Stjernholm og vandværkerne Aarhus Vand, Herning Vand og Horsens Vand. Her arbejder man med at genindvinde fosfor, som i stigende grad bliver en knap ressource. I dag kan man i rensningsanlægget i Åby ved Aarhus trække fosforholdigt struvit ud af slammet i så ren en form, at det direkte kan bruges som gødning i landbruget. Aarhus Vand har netop underskrevet en samarbejdsaftale med et forsyningsselskab i Chicago, om at amerikanerne skal blive klogere på, hvordan anlæg i Danmark arbejder med at blive mere ressourceeffektive. Det skal gerne bane vejen for mere eksport af dansk viden og udstyr.

I Billund har samarbejdet med virksomheden Krüger ført til Billund BioRefinery, som i stedet for at bruge en masse energi, som rensningsanlæg normalt gør, sparer energi ved at anvende noget af den energi, der findes i slammet. Den type innovation gør Danmark attraktiv inden for vandområdet. Men mere samarbejde på tværs af offentlige og private aktører og mellem forskellige virksomheder kræver, at parterne kan se gevinsterne i at gå sammen.

”Alle virksomhederne er jo stærke i netop deres niche, derfor skal der være incitament for dem til at gå nye veje efter vækst,” påpeger Jørn Jespersen fra Dansk Miljøteknologi. For selv om den danske branche selv kunne gøre mere for at gå sammen ad nye veje, så hjælper det med incitamenter til at gøre det.

Et af områderne kunne ifølge Jørn Jespersen være smart regulering, der skubber miljøvenlig teknologi frem. Som f.eks. et krav om, at rensningsanlæggene skal få styr på udledningen af lattergas. Eller krav om at udnytte den mulige teknologi til at genindvinde knappe ressourcer som fosfor. Også i den revidering af vandsektorloven, der lige nu forhandles om politisk, peger vandbranchen på, at der kan skabes bedre rammer for at lette samarbejdet mellem private og offentlige aktører og for at udnytte dansk viden i eksportøjemed.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu