En globaliseret vindernation

Danmark er et af de lande, der har klaret sig bedst gennem globaliseringens første 25 år. Kombinationen af en lang række styrkepositioner, der er udviklet over mange år, har gjort Danmark til en de mest robuste økonomier. De kommende år vil vise, hvor robust den er.

Da Berlinmuren faldt for 25 år siden, den 9. november 1989, begyndte en ny fase i verdenshistorien: Globaliseringens tidsalder. Med den kommunistiske kommandoøkonomis kollaps blev den øgede samhandel og økonomiske integration, der havde præget den vestlige verden siden Anden Verdenskrig, udbredt til den gamle sovjetiske interessesfære. Hermed var der åbnet for en egentlig global markedsøkonomi. Og den sidste store bastion faldt i 1997, da den private ejendomsret blev indskrevet i Kinas forfatning. 

Samtidig begyndte også en intens og ubarmhjertig international konkurrence imellem verdens lande og virksomheder om at sikre sig størst mulig andel i den globale velstand. 

Globaliseringen har været katalysator for et historisk vækstspring. Men den har også sat virksomheder og nationer over hele verden under et stadig mere voldsomt konkurrencepres – hvor markeder og konkurrencefordele ikke respekterer landegrænser.

Siden Murens fald er globaliseringen blevet stadig mere omfattende, dyb og intens. På alle parametre er udviklingen accelereret med nærmest eksponentiel hastighed. 

Eksplosion i international handel og investeringer

Siden 1989 er en veritabel flodbølge af liberalisering, deregulering og privatisering skyllet ind over verdens avancerede økonomier, der støt har åbnet deres økonomier og nationale markeder for international handel og investeringer. 

Kina har indhentet USA" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ac479-verdensokonomien-rykker-mod-ost.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/e6d6e-verdensokonomien-rykker-mod-ost.png | Forstør   Luk

I et forsøg på at visualisere verdensøkonomiens skifte, har McKinsey forsøgt at spore udviklingen af økonomiens globale centrum. Det viser, at centrum i de sidste 200 år har været rykket langt mod vest, men at udviklingen vendte allerede omkring 1950, hvor de østlige økonomier begyndte at vokse.

Kilde: IMF [/graph]

Etableringen og udbygningen af en række regionale handelsblokke som EU, NAFTA og ASEAN – samt et stadig mere vidtforgrenet netværk af bi- og multilaterale handelsaftaler – har samtidig fjernet en række barrierer for international handel. 

Ifølge en opgørelse fra McKinsey Global Institute er værdien af verdenshandelen med varer tidoblet fra 1,8 billioner dollar i 1980 til 17,2 billioner i 2011. I samme periode er handelsmønstrene blevet langt mere komplekse og forgrenede. Hvor den primære globale handelsrute tilbage i 1980’erne var transatlantisk, har det globale handelsnetværk udviklet sig til en mange-sporet motorvej, der også forbinder Kina, Indien, Sydamerika og Østeuropa.

Omfanget af direkte investeringer på tværs af landegrænserne er ligeledes vokset med voldsom hast. Ifølge UNCTAD beløb værdien af grænseoverskridende internationale investeringer sig til næsten 200 mia. dollar i 1989. I 2007 – kort før finanskrisens udbrud – var også det tal tidoblet. Da blev der på verdensplan investeret for mere end 2.000 mia. dollar. 

En ny økonomisk magtbalance 

Den voksende verdenshandel har markant ændret magtbalancen i den internationale økonomi. I takt med at produktion og i stigende grad også udviklingsaktiviteter er flyttet østpå, er verdensøkonomiens tyngdepunkt flyttet samme vej. USA har længe prydet sig med titlen som verdens største økonomi. Men de nyeste tal fra IMF dokumenterer, at Kina fra 2014 har overtaget førertrøjen. Se figur 1

[graph title="Verdensøkonomien rykker mod øst" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: McKinsey Global Institute. 

Det fik bl.a. The Economist til at erklære det amerikanske århundrede overstået og udnævne den nye tid til det asiatiske århundrede. De såkaldte emerging economies, anført af BRIKS-landene (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika), tegner sig i dag for næsten halvdelen af det globale BNP. Hvor det tilbage i 1990 var en forsvindende lille andel af verdens samlede investeringer, der blev placeret uden for OECD, var det i 2012 næsten halvdelen. Se figur 2.

Teknologiske fremskridt

Den voksende verdenshandel er siden 1989 båret frem af en række landvindinger inden for produktions-, transport- og (især) kommunikationsteknologi. Nye teknologiske gennembrud har støt forbedret virksomheders muligheder for at placere deres produktion og udviklingsaktiviteter der på kloden, hvor det er mest rentabelt og fordelagtigt. Produktionsvirksomheder indgår i dag i højt specialiserede og sofistikerede globale værdi- og innovationskæder. 

Internettet bruges mere og mere og af flere" caption="Figur 3  

Figur 4  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/75dc8-danmark-har-tjent-stort-paa-globaliseringe.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/65e6f-danmark-har-tjent-stort-paa-globaliseringe.png | Forstør   Luk

Den anerkendte tyske tænketank Bertelsmann Stiftung har regnet ud, at danskerne i gennemsnit har tjent 1.420 euro, dvs. over 10.000 kr., pr. år på globaliseringen.

Kilde: Global flows in a digital age”, McKinsey Global Institute, 2014. [/graph]

Udviklingen er bl.a. hjulpet på vej af kraftigt forbedrede forudsætninger for maritim transport, som de sidste 25 år drastisk har reduceret prisen på fragt af gods på tværs af kloden. 

Samtidig har markante kommunikationsteknologiske nybrud radikalt forandret forudsætningerne for at drive virksomhed. Særligt fremkomsten og udbredelsen af internettet har revolutioneret den internationale økonomi og skabt hidtil usete muligheder for f.eks. servicebranchen og den finansielle sektor. 

Ifølge McKinsey Global Institute er det samlede antal af internetbrugere vokset fra godt 1 milliard i 2005 til ca. 2,5 milliarder i 2012. Og i samme periode er den globale internettrafik vokset med svimlende 1.769 procent. Se figur 3.

Hvis man skal udpege et fællestræk ved de tendenser, der har præget de første 25 års omfattende og accelererende globalisering, er det, at alt kan kopieres: Én virksomheds eller nations produkter og produktionsprocesser, teknologi og viden, kompetencer og strategier kan efterlignes, udvikles og forfines af andre – og bliver det i omfattende og accelererende grad.

Og der er intet, der tyder på, at denne udvikling har toppet. Tværtimod. 

Det skal man ikke begræde. Globaliseringen er en risiko for dem, der ikke kan eller vil omstille sig, men forsøger at fastholde business as usual. For dem, der tænker og handler fremsynet, rummer den et næsten ubegrænset forandrings- og forretningspotentiale. Forskellen på en risiko og en mulighed bestemmes af, hvor hurtigt man erkender den og griber den. 

Danmark i globaliseringen – en usandsynlig succes 

Som en af verdens mest åbne og handelsorienterede økonomier har Danmark formået at udnytte de muligheder, som globaliseringen rummer. De sidste 25 år er vi nået langt, og vi står i dag stærkt med solide økonomiske nøgletal. Dette skyldes bl.a., at Danmark er et af de lande i verden, der bedst har formået at udnytte og få mest ud af globaliseringen. Det viser en ny undersøgelse af den tyske Bertelsmann Stiftung. Se figur 4.

[graph title="Danmark har tjent stort på globaliseringen" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Bertelsmann Stiftung 

Siden 1990’erne er Danmarks samlede eksport firedoblet. Og hvor Danmark op igennem 1970’erne og 1980’erne kæmpede med massive underskud på både betalings- og handelsbalancen, er billedet i dag et ganske andet. Siden 1990’erne har hvert år – med en enkelt undtagelse – budt på overskud. Og siden 2010 har overskuddet tangeret hele 6 pct. af BNP. I 2013 betød det et samlet overskud på 134,7 mia. kroner.   

Sammenligner man Danmark med de mest velstående og højtudviklede lande – f.eks. USA, Tyskland, Sverige og Storbritannien – på en række forskellige parametre, står det klart, at Danmark også præsterer pænt, omend de senere års danske vækstrater stadig lader noget tilbage at ønske.

I disse år udfolder der sig blandt økonomer både nationalt og internationalt en intens debat om, hvordan et samfunds økonomiske formåen og velstand overhovedet bør opgøres. Bruttonationalproduktet – eller BNP – har siden Anden Verdenskrig udgjort en central målestok og omdrejningspunkt for megen offentlig politisk og økonomisk debat. 

Men allerede dets opfinder – Simon Kuznets – advarede i 1934 om at gøre BNP til et mål for samfundsmæssig succes. Og økonomer har længe været optagede af at identificere mere retvisende og præcise mål. Senest fremsatte f.eks. de internationale topøkonomer Joseph Stiglitz og Amartya Sen – på daværende præsident Sarkozys foranledning – en kraftig og opsigtsvækkende kritik af BNP-begrebets blinde vinkler.  

Ifølge de nyeste tal fra IMF er Danmark i 2014 det tolvte-mest velstående land i OECD målt på BNP pr. indbygger – hvilket giver os en lidet prangende midterplacering blandt OECD’s lande. Både Sverige, Tyskland og Holland er i dag mere velstående lande målt på BNP. Og siden 1990’erne har Danmark gradvist tabt terræn i det internationale vækst-kapløb.

Velstand er mere end produktivitet" caption="Figur 5  

Figur 6  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/932c1-danske-velstand-hojere-end-bnp.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/3c98d-danske-velstand-hojere-end-bnp.png | Forstør   Luk

Når man måler Danmarks velstand ved median-husstandsindkomst fremfor BNP, tegner der sig et andet billede

Kilde: “Society at a Glance”, OECD, 2014 

Billedet af Danmarks egentlige velstandsniveau nuanceres dog yderligere, hvis man tager mediane disponible indkomster i betragtning. Dette alternative mål for velstand beskriver de forbrugsmuligheder, som den dansker, der er placeret præcis midt i velstandsfordelingen, kan forvente. Og det er sandsynligvis en bedre beskrivelse af, hvorvidt den almindelige dansker faktisk nyder godt af et lands velstandsfremgang. 

Målt sådan præsterer Danmark bedre, end hvis man måler det ved BNP. Og ifølge de nyeste beregninger fra OECD glider Danmark forbi lande som Tyskland, Sverige, Holland og Irland, for at placere sig på en komfortabel ottendeplads i konkurrencen om at blive verdens mest velstående land. Se figur 6.

Kort sagt afhænger vurderingen af et lands velstand i høj grad af den metode, hvormed man måler den. Uanset opgørelsesmetode og til trods for tilbagegangen holder Danmark sig ikke desto mindre til i den internationale velstands top-10 (når man fraregner Schweiz, Norge og Luxembourg, som det af strukturelle grunde ikke giver mening at sammenligne med).

Dansk beskæftigelse har også nydt godt af globaliseringen. Priskonkurrencen på danske ufaglærte og faglærte produktionsjob er ganske vist vokset, og flere jobkategorier er blevet overflødiggjorte af ny teknologi. Ifølge Danmarks Statistik er der herhjemme nedlagt 150.000 arbejdspladser i industrien siden 1990. 

Høj dansk beskæftigelse" caption="Figur 7  

Figur 8  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/cdbfe-velstand-kan-maales-paa-flere-maader.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/3ca23-velstand-kan-maales-paa-flere-maader.png | Forstør   Luk

Danmark overhaler ofte de lande, vi normalt sammenligner os med, når man bruger bredere mål på befolkningens velstand end BNP.

Kilde: Eurostat [/graph]

Men Dansk Industri vurderer, at Danmarks samlede eksportbaserede beskæftigelse – dvs. den beskæftigelse, der direkte eller indirekte udspringer af eksportorienterede aktiviteter – siden 1970’erne faktisk er vokset markant. Hvor det i 1966 var hver fjerde dansker, er der i dag ca. 700.000 danskere – eller godt hver tredje – der finder beskæftigelse i eksporterende erhverv eller andre eksport-afledte aktiviteter.

Det er blandt andet baggrunden for, at den samlede danske beskæftigelse – til trods for at Danmark var et af de lande, der blev ramt hårdest efter 2008 – både før og under finanskrisen har været langt højere end i f.eks. EU og USA. Siden anden halvdel af 1990’erne – hvor Danmarks og USA’s beskæftigelse lå side om side – har Danmark haft et langt mere gunstigt forløb. Det har resulteret i et markant jobforspring i forhold til USA på godt 5 pct. Til gengæld har finanskrisen betydet, at Danmark fra 2008 er blevet overhalet af bl.a. Tyskland og Sverige. Se figur 7

Det fulde billede af Danmarks samlede økonomiske og samfundsmæssige performance de sidste 25 år kan dog ikke tegnes med konventionelle økonomiske nøgletal alene. Og det uanset om man måler velstand ved hjælp af BNP, BNI, husstandsindkomst eller beskæftigelse. 

Billedet er mere nuanceret end som så. Og et fyldestgørende billede må også inkludere en række bredere og mere socioøkonomiske mål for samfundsmæssige fremskridt og velstand.   

[graph title="Velstand kan måles på flere måder" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “Human Development Index”, 2014, “OECD Be?er Life Index”, 2014, “Social Progress Index”, 2014, “Global Prosperity Index”, 2013, “World Happiness Report”, 2013 og IMF. 

De senere år har fremkomsten af en række forskellige nye internationale indeks gjort sådanne bredere sammenligninger mulige.

F.eks. har OECD siden 2011 publiceret årlige målinger af befolkningens trivsel i verdens mest avancerede lande. Ud over en række klassiske økonomiske parametre som f.eks. beskæftigelse, lønindkomst og uddannelse inkluderer OECD en række mere kvalitative parametre som f.eks. følelsen af personlig tryghed, velvære, work-life balance, sundhed og sociale relationer. 

Samlet fremstår Danmark – sammen med Sverige – som en af de absolutte supermagter, når det gælder bløde parametre som arbejds- og familieliv, social forbundenhed og personlig tryghed. Se figur 8

På samme vis har det Harvard-baserede Institute for Strategy and Competitiveness under ledelse af Michael Porter siden 2013 publiceret et årligt Social Progress Index. Indekset måler og sammenligner lande på deres relative evne til at skabe sociale fremskridt som f.eks. større sundhed, bedre adgang til rent drikkevand og sanitet, økosystemer og produktionsmetoder. 

I 2014 indtog Danmark en samlet niendeplads på Social Progress Index. En position lige under både Sverige, Norge og Finland, men foran Tyskland, England og endelig USA, der indtager 16.-pladsen. Se figur 9.

Livsvilkårene i Danmark er i verdenseliten" caption="Figur 9  

Figur 10  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/405de-danmarks-enestaaende-kompetenceprofil_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/883d8-danmarks-enestaaende-kompetenceprofil_0.png | Forstør   Luk

Ved at sammenligne landes respektive karakterer i afgørende parametre for det gode liv, kan man få blik for landenes forskellige kompetenceproler. Det bliver tydeligt, at de nordiske samfund scorer højt på flere aspekter.

Kilde: Social Progress Index”, Harvard, 2014. [/graph]

På den ene side kan det betragtes som en flot position, der placerer Danmark foran en række lande som f.eks. USA, Tyskland og England, der normalt beskrives som nogle af den internationale konkurrences superstjerner og rollemodeller. På den anden side bør det også vække bekymring, at Danmark ikke scorer forholdsvist bedre end vores nordiske naboer. Til trods for at vi i lange træk deler værdier med de øvrige nordiske lande, har vi i Danmark tilsyneladende ikke været i stand til at udnytte og udfolde dem lige så godt som det øvrige Skandinavien.  

Det er efterhånden også reglen snarere end undtagelsen, at Danmark rangerer højt, når man opgør befolkningers tilfredshed, trivsel og lykke. Ifølge Gallups World Happiness Report 2013 er Danmark simpelthen verdens mest lykkelige land. 

Danmark har på 25 år placeret sig i verdens absolutte superliga for nationer, når det gælder evnen til at frembringe velstand bredt forstået – dvs. som kombinationen af vækst, trivsel, tillid og velvære. 

Det viser en hurtig sammenligning af Danmark med henholdsvis Tyskland, Sverige og USA på en række nye internationale indeks over samfundsmæssig performance og velstand bredt forstået. Se figur 10.

Ganske vist scorer Danmark ikke topplaceringer – endsige top-5-placeringer – på alle disse indeks. Men det gør ingen af landene. Af de fire præsterer Sverige bedst, skarpt forfulgt af Danmark. Og eksportmiraklet Tyskland fremstår noget forpjusket.  

[graph title="Danmarks enestående kompetenceprofil" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: OECD Beer Life Index 

Selv om Danmark i 2014 stadig står konfronteret med en række uløste udfordringer, må landets politiske og økonomiske udvikling de sidste 25 år for en samlet betragtning alligevel betegnes som en klar succes. Det er lykkedes at integrere en række hensyn i en stærk og bæredygtig samfundsmodel, der kombinerer en robust og konkurrencedygtig økonomi med en høj grad af lighed og social sammenhængskraft.

Det var bl.a. på den baggrund, at The Economist i 2013 udråbte Danmark til “the next supermodel”. “Hvis man som menneske skulle blive genfødt med gennemsnitlige talenter og indkomst, så skulle man ønske sig at blive genfødt som viking. De nordiske lande klumper sig sammen i toppen af alle ranglister for stort set alt – fra økonomisk konkurrenceevne til social sundhed til lykke,” skrev magasinet.

Den internationalt anerkendte samfundsteoretiker og filosof Francis Fukuyama har ligefrem formuleret et mål om “Getting to Denmark” – at nå til Danmark – som et vigtigt pejlemærke for udviklingslande. 

Det er tydeligt, at verden omkring os i stigende grad er begyndt at få øjnene op for den danske model – og er begyndt at aflure den dens hemmeligheder. 

Paradoksalt nok har der herhjemme været langt mindre interesse for at kortlægge den danske konkurrencemodel, analysere de faktorer, der ligger bag de seneste 25 års velstandsspring, og bringe dem på en strategisk formel, der kan bruges fremadrettet i den globale konkurrence.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu