Grib nu den bold, Troels Lund Poulsen

Kære Troels Lund Poulsen: Lyt til eksperterne i stedet for at nedsætte flere udvalg og bede om flere analyser.

Indimellem kan det være fornuftigt for en minister at lytte godt efter i stedet for bare at blive ved med at tale i samme skure. Det kan også være fornuftigt at løfte blikket og tænke mere visionært end bare at få dagligdagen til at køre og nedsætte en masse udvalg og råd til at lave nye analyser med henblik på en plan i 2017. Når tech-branchens stjernehold i dag i Mandag Morgen siger, at Danmark har potentiale til en plads på den globale tech-scene, og vi lige nu har det hurtigst voksende startup-miljø i Norden, så forpasser man som minister en historisk mulighed, hvis man ikke lytter og ikke ser visionen i det.

Når budskaberne til regeringen fra dem, der har fingeren på pulsen, lyder:


  • at Danmark har Europas mest investorfjendske skatteregime

  • at regeringen laver ren symbolpolitik med sit aktieoptionsudspil

  • at der mangler risikovillig kapital i Danmark til virkelig nyskabende ideer

  • at de offentlige investeringer på det digitale område prioriteres forkert

  • at Vækstfonden er konfigureret på en uhensigtsmæssig måde i forhold til iværksætterne

  • at der mangler it-udviklere i stor skala

  • og sidst, men ikke mindst, at Danmarks udlændingepolitik spærrer for udsigten til et digitalt væksteventyr


… så er det på tide, at regeringen og erhvervs- og vækstministeren lytter.

I regeringens 2025-plan indgår der forslag om lavere skat på aktier og kapitalindkomst og en treårig skattelempelse for iværksættere – uden at detaljerne er rullet ud. Men forslagene bærer ifølge iværksætterne præg af, at regeringen ikke har talt med dem, der har udfordringerne inde på livet. Det er iværksætterskatten, der stiller danske virksomheder ringere end i andre lande, mener de. Her kunne erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen jo hurtigt tage branchens folk med på råd og få tilpasset forslagene til det, der gavner mest, og som faktisk virker.

Langt sværere er det for erhvervs- og vækstministeren at håndtere det vigtige budskab, som iværksætterne og tech-investorerne kommer med om Danmarks flygtningepolitik. Her er beskeden også ganske klar. Skal Danmark gøre sig håb om at blive det nye Silicon Valley, så skal vi kunne tiltrække og rumme globalt orienterede medarbejdere og iværksættere kommende fra mange forskellige lande og kulturer. Så er det et tolerant, åbent, kulturmæssigt mangfoldigt og internationalt orienteret samfund, vi skal sælge os selv på at være – ikke et introvert og frygtsomt samfund, der lukker sig om sig selv.

Det budskab glider Troels Lund Poulsen af på i Mandag Morgens interview med ham, med en besked om, at turisttilstrømningen da sætter rekord, så helt forfærdeligt kan det da ikke være her. Svaret må være hentet fra den ministerielle nødhjælpskasse af argumenter. Der er pokker til forskel på at være turist og så at skulle skabe rammerne for et digitalt vækstmiljø i Danmark, som ikke vil kunne være en realitet i stor skala uden udenlandske investorers positive opmærksomhed og vigtig udenlandsk arbejdskraft til at realisere ideerne.

Verdens fedeste visumprogram for iværksættere med genetablering af greencard-ordningen og relancering af fast-track-ordningen foreslår succes-iværksætteren David Helgason i dag i Mandag Morgen, hvor han også peger på fire andre indsatsområder for Troels Lund Poulsen. Der er ingen tvivl om, at regeringen bliver nødt til at se på, hvordan vi kan få de nødvendige digitale kompetencer på højt niveau her til landet, og hvordan vi skaber de rigtige rammevilkår for netop dem.

Danmark har momentum nu. Danmark er lige nu det bedste iværksætterland i Europa ifølge Global Entrepreneurship Index 2016. Vi er nummer fire på verdensplan. Det er nu, vi har en enestående mulighed for at blive frontløber på en digital fremtid i Europa. Og det handler ikke bare om symbolværdi og praleeffekt at sikre, at vi udnytter det momentum. Det handler om, at vores velfærdssamfund er helt og aldeles afhængig af, at vi kan opfinde nye produkter, skabe nye arbejdspladser, tiltrække de rette kompetencer i en digital fremtid og gå ind i den globale konkurrence på mindst lige vilkår med andre lande.

At blive Europas Silicon Valley og trækplaster for de nye industrier, de nye innovative og teknologisk stærke virksomheder vil samtidig medvirke til at skubbe til den nødvendige fornyelse og udvikling af vores eksisterende virksomheder. Det er den ambition, regeringen bør have.

Derfor, kære Troels Lund Poulsen: Grib nu den bold, og lyt til eksperterne, i stedet for at nedsætte flere udvalg og bede om flere analyser.

LÆS OGSÅ:

Tech-branchens superstars: Danmark kan udfordre Silicon Valley

Troels Lund om kritik fra iværksættere: ”Det vælter hertil med turister”

Velkommen til Silicon Njalsgade

Verdens første mobile-first-bankløsning for virksomheder

Omtalte personer

Thomas Thorhauge

Tegner, fhv. formand for Dansk Tegneserieråd
Film- og medievidenskab, som tegner autodidakt


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu