Gyldne muligheder i Sydkorea for danske smart city-udviklere

Sydkoreas regering investerer for tiden massivt i smart city-løsninger, og mulighederne for samarbejder mellem danske aktører og sydkoreanske smart city-entreprenører har aldrig været større.

Af Martin Rune Hoxer, Executive Director på Innovation Centre Denmark, Seoul

Sydkorea har sat sig i førersædet for overgangen til den 4. industrielle revolution. Sydkoreas digitale infrastruktur er i topklasse, og befolkningen er den mest opkoblede i verden. 95 procent af de voksne sydkoreanere ejer en smartphone, mens 96 procent af dem er på internettet.

I april 2019 blev Sydkorea den første nation til kommercielt at udrulle 5G-netværk, der er mindst 10 gange hurtigere end 4G.

Sydkorea er også et af få lande, der kan producere elektricitet af så høj kvalitet og med så stor frekvens, at det kan bære de tunge teknologier forbundet med Industri 4.0.

Præsident Moon Jae-ins regering har fremlagt en ambitiøs plan for at føre landet succesfuldt ind i en ny teknologisk æra, den såkaldte ”I-Korea 4.0”-strategi, og smart city-perspektivet har en prominent placering.

Byerne Busan og Sejong danner rammen om det, der i løbet af de næste fem år skal blive til to verdensklasse state-of-the-art smart cities.

Sejong ligger 120 kilometer syd for Seoul og er udråbt til Sydkoreas nye administrationshub.

Byen er relativt ny, krydses af fire motorveje og tre jernbaner og huser 300.000 indbyggere. Intelligente energibesparende systemer er det primære smart city-koncept for byen.

Sydkoreas næststørste by, Busan, huser 3,5 mio. indbyggere og er et centrum for både national og international transport, industri og logistik. Her er smart water det helt store buzzword, og vandbaseret teknologi og energi skal tegne millionhavnebyens funktionalitet fremover.

Teknologi i form af sensorer, overvågning, databehandling, automatisering og ICT skal holde styr på alt fra oversvømmelser, regnskyl til ressourcer, forbrug, rensning og kvalitet.

Den danske virksomhed Scalgo har set mulighederne for at blive en del af udviklingen og har etableret sig i Sydkorea med en lokal afdeling i 2019.

Scalgo sælger præcise prognoser og analyser af f.eks. vand eller erosion baseret på tredimensionelle kort over jordens overflade, som er udarbejdet med sensorer og avancerede algoritmer og databehandlingsteknologier.

Disse analyser har potentiale til at ændre, hvordan ingeniører, byplanlæggere, arkitekter og myndigheder arbejder med geografisk information, og dermed hvordan byområder og havneanlæg planlægges smartere ved brug af nye databaserede modeller.  

Sydkoreanske urbane udfordringer

De ambitiøse sydkoreanske udfoldelser på smart city-området bunder ikke mindst i, at landet står over for en række urbane udfordringer.

Den sydkoreanske befolkning er en af verdens mest aldrende, og fødselsraten er i tilgift meget lav. Det betyder både, at arbejdstyrken skrumper, og at der vil være brug for bedre og mere ældrepleje i fremtiden.

En anden problemstilling er den stigende forurening af både luft- og byrum, hvilket kalder på bæredygtige og innovative forbrugsløsninger, hvad angår eksempelvis energi og vand.

Det er begge områder, hvor der allerede er stor dansk ekspertise, og derfor er det oplagt for danske forskningsmiljøer, innovative startups og SMV’er med smart city-erfaringer at kigge mod Sydkorea, der som få nationer rummer de helt rette gunstige betingelser for smart city-udvikling, innovation og entreprenørskab.

Oplagte muligheder for danske eksperter

Danske virksomheder vil kunne bruge Sydkoreas smart city-ambitioner og landets generelle urbane udfordringer som en prøvebænk for diverse smart city-projekter, men løsninger, som danske og sydkoreanske selskaber udvikler i fællesskab, kan også have større internationalt potentiale. 

Sydkoreanerne ser smart city-projekterne som en ny vækstmotor for den sydkoreanske økonomi og en måde, hvorpå man kan tilbyde resten af verden nye smarte og techunderstøttede bygninger, bussystemer etc.

I Danmark er vi især langt fremme, når det kommer til den offentlige digitalisering. I 2018 var Danmark intet mindre end nummer et på FN’s liste over ledende e-governance-nationer.

Ifølge rapporten ”Growing Smart Cities” fra ARUP er antallet af medarbejdere i Danmark, som beskæftiger sig med smart cities, støt stigende, og over 50 procent af de danske kommuner arbejder med smart city-projekter i den ene eller anden forstand. 

Et eksempel på en dansk virksomhed med internationale ambitioner inden for smart cities er startuppen Obital.

De arbejder med eyetracking og kvalificerede sig sidste år til finalen i den sydkoreanske Citypreneurs-konkurrence, der var udskrevet af Seouls bystyre. En konkurrence, hvor ICDK Seoul igen i år tilbyder danske techstartups muligheden for at deltage.

Obitals løsning tilbyder multihandicappede at kunne styre f.eks. lys, lyd og tv i eget hjem ved hjælp af eyetracking. 

Dansk-sydkoreansk smart city-samarbejde

En anden case er klyngeorganisationen CLEAN, som tilbage i oktober 2018 underskrev en samarbejdsaftale med Green Technology Center Korea.

CLEAN er sammen med Innovation Centre Denmark Seoul primus motor i arbejdet med at skabe samarbejder mellem danske og sydkoreanske aktører på tværs af sektorer, byer og organisationer. F.eks. undersøger det, om danske virksomheder kan bidrage til dataprojekter om f.eks. trafik, forbrug og forsyning, som kan give de sydkoreanske smart city-master planners og beslutningstagere en bedre forståelse af borgerens brug af byen. Målet er at udvikle byer og områder, der er så ressourceeffektive og “liveable” som muligt.      

Ved IoT Week Aarhus i slutningen af juni deltager Inhyok Cha fra den sydkoreanske præsidentielle Smart City Underkomite. Efter hans mening er gode smart city-løsninger afgørende for menneskers fremtid:

"For første gang i historien vil mennesker være i stand til at designe og anvende mekanismer med en blændende intelligens, der vil strømme gennem alle aspekter af byers systemer på både kollektivt niveau, samfundsniveau og individuelt niveau.

Hvordan vi vælger at designe og drive de systemer, når det gælder inklusion, ansvarlighed og bæredygtighed, vil afgøre, om vores byer fortsat vil stå som et fyrtårn for menneskelig præstation og fremskridt,” siger Inhyok Cha.

Når danske eksperter i smart cities har relevans i Sydkorea, er det således i høj grad, fordi danske løsninger ses som mere holistiske og bevidste om livskvalitet og bæredygtighed.

Innovation Centre Denmark Seoul har netop lagt sidste hånd på en længere og udførlig rapport til Uddannelses- og Forskningsministeriet angående smart cities, hvor potentialerne gennemgås i flere detaljer. Rapporten kan læses her. 

Innovation Centre Denmark Seoul afholder også en ”Urban Solution Camp” fra 3. til 7. september i forlængelse af Smart City Summit Asia 2019 i Seoul, det største smart city-event i Asien.

Campen er for danske SMV’er inden for cleantech, IoT og ICT og har fokus på at bringe danske og sydkoreanske smart city-frontløbere sammen i potentielle frugtbare smart city-samarbejder og -investeringer.

For mere information, kontakt Martin Rune Hoxer, Innovation Centre Denmark Seoul. 

Forrige artikel Elektriske jets og selvkørende biler i fremtidens München Elektriske jets og selvkørende biler i fremtidens München Næste artikel Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?