Høj teknologi til lave priser udfordrer dansk industris logik

Avanceret men billig teknologi er et afgørende redskab for at skabe udvikling hos de fattigste i verden – og det kan være et enormt marked.

Peter Hesseldahl

Digital teknologi er ikke en luksus forbeholdt den rigeste del af verden. Tværtimod, højteknologi er en forudsætning hvis vi skal nå FNs verdensmål om at skaffe mad, vand, sundhed, uddannelse osv. til alle på en bæredygtig måde.
 
Hvis man ser fremad mod 2030, hvor vi gerne skulle have nået FNs verdensmål om at skaffe mad, vand, sundhed, uddannelse osv. til alle, er det en vigtig pointe, at mange teknologier til den tid vil være langt mere udviklede og meget billigere – først og fremmest alt, hvad der har med digitalisering at gøre.
 
Det betyder, at mange tjenester som i dag er dyre, knappe og svært tilgængelige for milliarder af mennesker kan blive langt billigere.

Vi ser det allerede: Videotelefoni, navigation, sociale medier og mange andre værdifulde værktøjer er nærmest gratis, når man har en smartphone – og det har de fleste mennesker på kloden meget snart.
 
Teknologi kan være avanceret på flere måder. I vores del af verden fokuserer en stor del af udviklingen på funktioner, der er nice to have. Men i udviklingslandene handler det i høj grad om at skabe adgang til grundlæggende ydelser, der er nødvendige for at klare sig – altså funktioner, der er need to have.
 
Denne gang stiller vi skarpt på det, man kunne kalde high tech til low cost.


Vi fortæller om et dansk høreapparat, der koster en femtedel af de gængse modeller, og som kan indstilles uden at brugeren behøver at gå til en audiolog.

Vi fortæller også om en dansk udviklet app til smartphones, der bruges af fødselshjælpere i bl.a. Etiopien og Indien til at undgå nogle af de mange dødsfald ved fødsler.

Og så har vi historien om organisationen Peek Vision, der allerede har lavet hundredtusinder af øjenundersøgelser og synsprøver ved hjælp af smartphones.
 
Fra et strategisk synspunkt virker det sandsynligt, at der vil være en enorm økonomisk vækst i udviklingslande og emerging markets i de kommende år, efterhånden som et par milliarder mennesker rykker op i den globale middelklasse.

De vil efterspørge avancerede løsninger til lave priser, og de virksomheder, der formår at udvikle det, vil have et enormt marked. I mange tilfælde vil high tech til low cost formentlig endda også være interessant for kunder i den rige del af verden, der gerne vil spare lidt.

Spørgsmålet er så, om dansk industri er i stand til at udvikle den form for avanceret teknologi?
 
God fornøjelse med læsningen!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu