Hvilken vækst skal vi lede efter?

Der er brug for helt og aldeles at omdefinere og nytænke vores vækstbegreb.

Mandag Morgen satte med startskud den 2. maj gang i jagten på den forsvundne vækst i Danmark. Uden vækst får vi vanskeligheder med at klare alle de økonomiske udfordringer, vi står over for som samfund. Men det er ikke en hvilken som helst form for vækst, vi er på jagt efter. Vi er på jagt efter en vækst med perspektiv, ansvarlighed og nytænkning.

Heldigvis er det sådan, at resultatet af vores omfattende dialog med godt 4.000 beslutningstagere og eksperter, som har svaret på Mandag Morgens udfordring om væksten, sender et klart signal. Der er brug for helt og aldeles at omdefinere og nytænke vores vækstbegreb. Ellers får vi alle de sædvanlige svar som organisationer, økonomieksperter og politikere hidtil har givet os. Når man ser på overskrifterne til sigtelinjerne i regeringens erhvervs- og vækstpolitik, så bliver man ikke ligefrem slået af overraskelse og nytænkning. Og frem for alt ligner det instrumenter og redskaber, som er set før, uden at vi har set en effektiv implementering af dem.

Og hvad er så det, vi efterspørger?


 • Det er først og fremmest en bæredygtig vækst.

 • Det er en vækst, som omstiller det danske samfund til den globale og digitale virkelighed, vi allerede befinder os lige midt i.

 • Det er en vækst, der rummer klog og kreativ udforskning af nye markeder og nye løsninger – ikke bare nye produkter.

 • Det er vækst efter model ”grøn omstilling”, som Danmark har høstet international anerkendelse og succes med, fordi vi har kunnet fremvise et dansk ”proof of concept”. Det lader sig gøre både at skabe omstilling og at have styr på økonomien. Det har vi i Danmark vist omverdenen.

 • Det er en vækst, der giver os flere og nye danske slagvarer på hylderne i en tiltagende svær international konkurrence.

 • Det er en vækst i den private sektor, som nyder godt af en stærk offentlig satsning på forskning og innovation.

 • Det er en vækst, som knækker koden til, at flere af vores små og mellemstore virksomheder kommer ud af ”comfortzonen” på hjemmemarkedet og ud i den store verden.

 • Det er en vækst, som baseres på en øget produktivitet bl.a. med hjælp fra de nye teknologier og ikke ved øget nedslidning og dårligt arbejdsmiljø.

 • Det er en vækst, der understøttes af en markant indsats på kompetencesiden og en målretning af uddannelser til de områder, hvor der er så massivt brug for det. Der er brug for et helt nyt blik på vores uddannelsessystem og vores uddannelsesplanlægning.

 • Det er en vækst, der ikke ødelægger, men udvikler den sociale sammenhæng i samfundet. Helt i tråd med FN’s 17 verdensmål.


Det er store krav at stille, men der er brug for at nytænke, hvad det er for en vækst, vi gerne vil have. Digitalisering er et af omdrejningspunkterne i væksten. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen forbereder en ny digital strategi for Danmark. En af Danmarks 11 digitale vismænd, professor ved CBS Jan Damsgaard, siger det meget klart i Mandag Morgen: Digitaliseringen er ikke kun en it-opgave. Det er hele forretningen, der skal gentænkes.

Dansk Erhverv holder årsmøde i denne uge og har sat disruption på dagsordenen. De store erhvervsorganisationer må tage et medansvar for, at de danske virksomheder kommer helt anderledes op i fart, når det gælder digitalisering. Danmark har blandt meget andet brug for en handlekraftig digitaliseringskommission efter svensk mønster, som ikke er knyttet til Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsen, men som frit og uafhængigt kan komme med forslag til, hvordan både den private og den offentlige sektor i Danmark kommer op i superligaen, når det gælder omstilling til den digitale fremtid.

Mandag Morgens analyse viser, at det mere er politikerne, der taler om ændrede rammevilkår på skatte- og afgiftsområdet, som skal gøre livet lettere for virksomhederne, så de kan vækste mere, mens virksomhederne selv og mange af eksperterne efterlyser noget helt andet. De efterspørger politisk lederskab og en nytænkt vækstvision for Danmark. Det gør vi også.

Forrige artikel Vækstvirksomhedernes største udfordring: Vi kan ikke finansiere væksten Vækstvirksomhedernes største udfordring: Vi kan ikke finansiere væksten Næste artikel Når business angels møder andelsbevægelsen Når business angels møder andelsbevægelsen
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.