I Tyskland spiller kunstig intelligens ikke skak - den valser stål

En pragmatisk tilgang og et tæt integreret samarbejde mellem forskning og industri er kendetegnende for den tyske udvikling af kunstig intelligens. Det har bl.a. fået amerikanske AI-giganter til at kigge mod Sydtyskland.

I Tyskland går man pragmatisk til værks i forhold til kunstig intelligens.

Det er en gennemgående vending, når industrien mødes, at kunstig intelligens hverken er raketvidenskab eller magi. Man er ikke bange for Terminator-skrækscenarier, og der er en forståelse for, at den teknologiske udvikling ikke kun er et industrielt men også et socialt projekt.

Der er et stort fokus på, at nye teknologier som industri 4.0 og kunstig intelligens ikke kun skal komme virksomheder men også virksomhedernes ansatte og samfundet til gode. I det nye tyske regeringsgrundlag står der således, at Tyskland skal være verdensførende inden for kunstig intelligens.

Men det nævnes også, at samfundsvidenskaber og humaniora er vigtige forskningsområder, som skal bistå de teknologiske fremskridt.

Balance mellem menneske og maskine

De temaer, som aktuelt overvejes i Tyskland omkring kunstig intelligens, er i høj grad også relevante i Danmark.

Hvordan kan et lands samlede økonomi f.eks. bedst få gavn af kunstig intelligens? Her ses kunstig intelligens i Tyskland som en teknologi, der kan transformere virksomheder i alle størrelser og gøre dem klar til fremtiden, f.eks. i forhold til vækstpotentiale, datahåndtering og effektivisering. Derfor står samarbejde mellem uddannelser, forskere og industri i centrum.

Hvordan kan kunstig intelligens bruges til at optimere menneskelig arbejdsindsats? Det er en klar målsætning, at kunstig intelligens skal automatisere arbejdsprocesser, så der bliver mere tid til intellektuelle og kreative opgaver. Vejen frem er at finde en balance mellem menneske og maskine, som ikke overflødiggør menneskelig arbejdsindsats, men optimerer denne.

Økosystem rykker

De store samfundsspørgsmål står ikke i vejen for, at industrien allerede har taget teknologien til sig. Man behøver bare at kigge tilbage på de seneste par år for at se, hvor meget det tyske økosystem for kunstig intelligens har rykket sig:

  • Amerikanske Google, NVIDIA og Pure Storage har for nylig indgået partnerskab med Technische Universität München (TUM) og dets entreprenørskabscenter UnternehmerTUM om programmet ’appliedAI’. Initiativet fungerer som platform for studerende, forskere, startups og virksomheder fra hele verden.
  • IBM Watson åbnede deres nye IoT-hovedkontor i München i 2017.
  • Volkswagen introducerede i 2017 deres Data:lab i München, hvor der forskes i AI-baserede løsninger inden for mobilitetssektoren.
  • I Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg finder man Tysklands officielle AI-hub samt CyberForum, et af Europas største hightech businessnetværker.
  • AI-virksomheden Konux fra München er af World Economic Forum blev fremhævet som en af de 30 mest lovende techvirksomheder på globalt plan. Virksomheden er blandt andet med til at modernisere Deutsche Bahns jernbanenetværk gennem brugen af kunstig intelligens.

En af de virksomheder, som har været med til at sætte dagsordenen for industriel anvendelse af kunstig intelligens, er Siemens. Virksomheden introducerede de første neurale netværk i sine stålmøller for 20 år siden og bruger i dag kunstig intelligens inden for en bred vifte af industriområder som energiforsyning, elmotorer og transport. Siemens bruger eksempelvis kunstig intelligens til at opdage og forudsige anormaliteter i jernbanesystemer, og dermed kan man effektivisere vedligeholdelsen.

I Tyskland valser kunstig intelligens stål

Et andet godt eksempel på, hvordan kunstig intelligens kan transformere industrien, er stålfabrikken Achenbach Buschhütten, som har eksisteret siden 1846. Virksomheden har i samarbejde med softwarefirmaet SOTEC moderniseret sine produktionsfaciliteter, herunder maskiner helt tilbage fra 1904.

Achenbach Buschhütten bruger nu maskinlæring til at analysere data fra maskinerne for at gøre produktionen mere effektiv og fleksibel og for at sikre bedre vedligeholdelse, eksempelvis ved at forudsige behovet for reparationer, inden maskinerne går i stykker.

Netop denne tilgang er kendetegnende for Tyskland. Ny teknologi som kunstig intelligens anses ikke primært for at være en trussel, som truer med at sætte virksomheder ud af spil, men som et redskab til at transformere den gamle, industrielle infrastruktur og føre traditionsrige virksomheder ind i fremtidens industrilandskab, industri 4.0.

I Tyskland spiller kunstig intelligens derfor ikke skak, den valser stål.

Forrige artikel Du bliver, hvad du viser – digitaliseringens udfald er op til dig Du bliver, hvad du viser – digitaliseringens udfald er op til dig Næste artikel En europæisk model for kunstig intelligens En europæisk model for kunstig intelligens
Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiske småbønder kunne have gavn af højteknologi som droner og kunstig intelligens, og danske forskere og virksomheder kan være med at til at bringe digitalisering helt ud på markerne.

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Nudging bruger psykologisk indsigter til påvirke vores adfærd. Det er effektivt, men hvor går grænsen til at det er manipulation?
Azeem Azhar, internationalt kendt kommentator, diskuterer de helt store digitale perspektiver for fremtiden med den danske tech-ambassadør

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Azeem Azhar udgiver det meget anbefalelsesværdige ugentlige nyhedsbrev Exponential View. Han har i mange år kommunikeret omkring den digitale teknologis frontløbere, som international kommentator, konsulent og investor.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Gadget-video galore

Gadget-video galore

Vi er dykket ned i strømmen af videoer om de nyeste gadgets og har udvalgt tre klip, der giver et godt indblik i noget af det mest spændende grej.

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

60.000 lærere i USA og Canada underviser kinesiske børn i at tale engelsk via internettet. VIPKid er ét eksempel på en bølge af kinesiske 'Ed-Tech'-virksomheder, der i øjeblikket vokser hastigt og investerer voldsomt i avanceret teknologi til at forbedre digital undervisning. 

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Den vigtigste årlige undersøgelse af tillid viser, at der overalt i verden bliver stadig større afstand mellem en relativt tillidsfuld 'informeret' del af befolkningen og 'masserne', som er langt mere mistroiske over for regeringer og medier.

Overblik: Internettets to parallelle universer

Overblik: Internettets to parallelle universer

Der findes et andet internet, der er lige så stort og avanceret som det, der er domineret af Google, Facebook og Amazon. Det er kinesisk. I Silicon Valley vokser det frem med online-uddannelsesplatforme, der kan afhjælpe behovet for livslang læring.

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Det moderne arbejdsliv har generelt været opdelt i tre faser: først uddannelse, derefter arbejde og endelig pensionsalderen. Men den opdeling af livet passer efterhånden dårligt til en stadigt stigende forventet levealder og et hastigt skiftende arbejdsmarked.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

AI-laboratoriet Tel Aviv

AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen