I Tyskland spiller kunstig intelligens ikke skak - den valser stål

En pragmatisk tilgang og et tæt integreret samarbejde mellem forskning og industri er kendetegnende for den tyske udvikling af kunstig intelligens. Det har bl.a. fået amerikanske AI-giganter til at kigge mod Sydtyskland.

I Tyskland går man pragmatisk til værks i forhold til kunstig intelligens.

Det er en gennemgående vending, når industrien mødes, at kunstig intelligens hverken er raketvidenskab eller magi. Man er ikke bange for Terminator-skrækscenarier, og der er en forståelse for, at den teknologiske udvikling ikke kun er et industrielt men også et socialt projekt.

Der er et stort fokus på, at nye teknologier som industri 4.0 og kunstig intelligens ikke kun skal komme virksomheder men også virksomhedernes ansatte og samfundet til gode. I det nye tyske regeringsgrundlag står der således, at Tyskland skal være verdensførende inden for kunstig intelligens.

Men det nævnes også, at samfundsvidenskaber og humaniora er vigtige forskningsområder, som skal bistå de teknologiske fremskridt.

Balance mellem menneske og maskine

De temaer, som aktuelt overvejes i Tyskland omkring kunstig intelligens, er i høj grad også relevante i Danmark.

Hvordan kan et lands samlede økonomi f.eks. bedst få gavn af kunstig intelligens? Her ses kunstig intelligens i Tyskland som en teknologi, der kan transformere virksomheder i alle størrelser og gøre dem klar til fremtiden, f.eks. i forhold til vækstpotentiale, datahåndtering og effektivisering. Derfor står samarbejde mellem uddannelser, forskere og industri i centrum.

Hvordan kan kunstig intelligens bruges til at optimere menneskelig arbejdsindsats? Det er en klar målsætning, at kunstig intelligens skal automatisere arbejdsprocesser, så der bliver mere tid til intellektuelle og kreative opgaver. Vejen frem er at finde en balance mellem menneske og maskine, som ikke overflødiggør menneskelig arbejdsindsats, men optimerer denne.

Økosystem rykker

De store samfundsspørgsmål står ikke i vejen for, at industrien allerede har taget teknologien til sig. Man behøver bare at kigge tilbage på de seneste par år for at se, hvor meget det tyske økosystem for kunstig intelligens har rykket sig:

  • Amerikanske Google, NVIDIA og Pure Storage har for nylig indgået partnerskab med Technische Universität München (TUM) og dets entreprenørskabscenter UnternehmerTUM om programmet ’appliedAI’. Initiativet fungerer som platform for studerende, forskere, startups og virksomheder fra hele verden.
  • IBM Watson åbnede deres nye IoT-hovedkontor i München i 2017.
  • Volkswagen introducerede i 2017 deres Data:lab i München, hvor der forskes i AI-baserede løsninger inden for mobilitetssektoren.
  • I Karlsruhe i delstaten Baden-Württemberg finder man Tysklands officielle AI-hub samt CyberForum, et af Europas største hightech businessnetværker.
  • AI-virksomheden Konux fra München er af World Economic Forum blev fremhævet som en af de 30 mest lovende techvirksomheder på globalt plan. Virksomheden er blandt andet med til at modernisere Deutsche Bahns jernbanenetværk gennem brugen af kunstig intelligens.

En af de virksomheder, som har været med til at sætte dagsordenen for industriel anvendelse af kunstig intelligens, er Siemens. Virksomheden introducerede de første neurale netværk i sine stålmøller for 20 år siden og bruger i dag kunstig intelligens inden for en bred vifte af industriområder som energiforsyning, elmotorer og transport. Siemens bruger eksempelvis kunstig intelligens til at opdage og forudsige anormaliteter i jernbanesystemer, og dermed kan man effektivisere vedligeholdelsen.

I Tyskland valser kunstig intelligens stål

Et andet godt eksempel på, hvordan kunstig intelligens kan transformere industrien, er stålfabrikken Achenbach Buschhütten, som har eksisteret siden 1846. Virksomheden har i samarbejde med softwarefirmaet SOTEC moderniseret sine produktionsfaciliteter, herunder maskiner helt tilbage fra 1904.

Achenbach Buschhütten bruger nu maskinlæring til at analysere data fra maskinerne for at gøre produktionen mere effektiv og fleksibel og for at sikre bedre vedligeholdelse, eksempelvis ved at forudsige behovet for reparationer, inden maskinerne går i stykker.

Netop denne tilgang er kendetegnende for Tyskland. Ny teknologi som kunstig intelligens anses ikke primært for at være en trussel, som truer med at sætte virksomheder ud af spil, men som et redskab til at transformere den gamle, industrielle infrastruktur og føre traditionsrige virksomheder ind i fremtidens industrilandskab, industri 4.0.

I Tyskland spiller kunstig intelligens derfor ikke skak, den valser stål.

Forrige artikel Du bliver, hvad du viser – digitaliseringens udfald er op til dig Du bliver, hvad du viser – digitaliseringens udfald er op til dig Næste artikel En europæisk model for kunstig intelligens En europæisk model for kunstig intelligens
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.