Indien satser stort på energieffektivitet

Et stort anlagt reformprogram skal i de kommende år sikre inderne den nødvendige energi til industrialisering og økonomisk vækst, uden at CO2-udledningen stikker af. Det er en oplagt mulighed for danske virksomheder.

Anandita Prakash, junior officer, Innovation Centre Denmark, Bangalore

Da The International Energy Agency for nyligt afholdt seminar om energieffektivitet i udviklingslande, var der et navn, der blev nævnt af næsten alle oplægsholdere, hvad end det var folk fra IEA, OECD eller ambassadører: ”Ujala”.

Ujala er et program, der drives af det indiske energiministerium, og som har til formål at fremme energieffektive husholdningsapparater. På programmets hjemmeside kan man følge en liveoptælling af alle de energibesparende LED-lyspærer, der er blevet leveret gennem Ujala – over 300 millioner pærer siden 2015, svarende til en energibesparelse i omegnen af 40.000 kWh årligt.

Ujalas succes har ført til, at lignende programmer er blevet indført i Storbritannien og Malaysia.

Indien står over for en kompleks udfordring på energiområdet. Inderne udgør 18% af den globale befolkning, men bruger kun 6% af verdens primære energi, og efterspørgslen er hastigt stigende.

Der er et kæmpe behov for at øge tilgængeligheden af energi for at sætte skub i industrialiseringen og den økonomiske vækst, men samtidig skal CO2-udslippet holdes på et minimum.

For at give inderne universel adgang til elektricitet har regeringen forpligtiget sig til at øge produktionen af bæredygtig energi markant, men det kan ikke stå alene.

Derfor er et andet fokusområde øget energieffektivitet. Altså at få mere ud af mindre og at spare penge for forbrugerne ved at maksimere udbyttet af den energi, der anvendes. Det er en økonomisk overkommelig og relativt enkel måde at fremme bæredygtighed. Alt i alt passer strategien glimrende til det pressede indiske marked.

Regeringen har etableret National Mission for Enhanced Energy Efficiency (NIMEE), der skal støtte udbredelsen af energieffektivitetsforanstaltninger. Missionen har iværksat adskillige politiske tiltag omkring energiintensive industrier, bygnings- og belysningseffektivitet, samt standarder og mærkning.

Verdensbanken har netop underskrevet en låneaftale på 220 millioner dollar for at fremme energieffektivisering sammen med EESL (Energy Efficiency Services Limited), et statsligt energiselskab i Indien.

Verdensbanken anslår, at markedet for energieffektivisering i Indien udgør ca. 23 milliarder dollar – omkring 150 milliarder kroner.

De digitale løsninger rykker ind

Arbejdet med at energieffektivisere hænger tæt sammen med den nationale Smart Cities Mission – et initiativ, som skal bringe bæredygtig højteknologisk udvikling til 100 udvalgte byer i Indien.

Indien har en yderst veludviklet it-industri, og smart city-initiativet har fået teknologiske giganter, kommunale og lokale myndigheder samt nystartede virksomheder til at skabe et spændende økosystem for innovation rettet mod at løse problemer relateret til bæredygtig udvikling.

Nye teknologier som Internet of Things (IoT), blockchain og machine learning er blevet en del af Indiens bestræbelser på at skabe smarte, bæredygtige byer.

Kunstig intelligens kan eksempelvis effektivisere energiforbruget ved at styre selvhelende forsyningsnet, forbedre vedligeholdelsen og beskytte mod nedbrud.

Den store indiske energivirksomhed Tata Power installerer lige nu – i et joint venture med delstatsregeringen i Delhi – næsten 250.000 IoT-baserede målere i byen. De håber at skalere dette initiativ til 1.600.000 målere i 2025.

Men det indiske drive mod energieffektivisering har ikke kun mobiliseret giganter som Tata. Det har også gennemsyret det indiske startup-økosystem, hvilket giver anledning til en lang række interessante nystartede virksomheder.

Zenatix bruger machine learning til at hjælpe store virksomheder som Vodafone og Domino's Pizza med at reducere deres energiforbrug med op til 30%. Smart Joules, en anden opstartsvirksomhed, bruger indlejrede systemer sammen med machine learning algoritmer til at spare omkostninger for hospitaler.

Andre startups bruger IoT til at skabe efterspørgsels- og indkøbsprognosemodeller, som kan forbedre styringen af energiforbruget.

Markedet for energieffektivisering i Indien er klar til vækst. Indiens vedtagelse af teknologiorienterede og energibesparende foranstaltninger skaber ideelle betingelser for danske spillere på markedet.

Lige nu er der glimrende betingelser for samarbejde, forskning og pilotprogrammer i et enormt og meget forskelligartet testmarked.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu