Ingen over Facebook :: Digital detox skal redde demokratiet :: Kinesiske penge i dødssynder

Facebook er ude i et voldsomt stormvejr, men der er i øjeblikket ingen reelle alternativer til den blå gigant. Demokratierne står foran en dystopisk fremtid, hvis ikke vi skifter kurs, advarer britisk sociolog og forfatter. Og så har vi en frisk rapport fra 'China Inc.', hvor der bliver investeret aggressivt i selvforsyning og dødssynder.

De sidste dages helt overskyggende begivenhed har selvfølgelig været Mark Zuckerbergs forsøg på bodsgang over for den amerikanske befolkning og resten af verden ved den første høring i den amerikanske kongres.

Selv om Facebook-stifteren her har indrømmet og undskyldt for virksomhedens lemfældige omgang med millioner af brugeres personlige data, er et af de spørgsmål, der står tilbage, hvordan skandalen vil påvirke brugernes syn på Facebook.

En af dem, der har taget konsekvensen af data-miseren er MM Nexts klummeskribent Frank Rosengreen Lorenzen, som nu dropper Facebook. Læs hans åbne brev til Mark Zuckerberg om, hvorfor han har skrevet sin sidste Facebook-opdatering.

I Danmark er vi 3,3 mio. med en profil på det sociale medie, og globalt er næsten 2,2 mia. mennesker på Facebook. Men hvor går man hen, hvis man ønsker et alternativ til Facebook?

Ingen steder, er den foreløbige konklusion. Der findes simpelthen ikke en social tjeneste, der kan tilbyde det samme som Facebook. Det siger de to danske eksperter i sociale medier Astrid Haug og Thomas Bigum. Derfor forventer de da også begge, at Facebook endnu engang vil ride stormen af.

Den britiske sociolog Jamie Bartlett hører til den voksende gruppe af intellektuelle, der udforsker digitaliseringens konsekvenser for demokratiet. Vi bringer et stort interview med Bartlett, der er leder af Centre for the Analysis of Social Media ved tænketanken Demos i London, og som mener, at digitaliseringen stiller os over for to scenarier:

Et dystopisk, hvor autoritære praksisser og regimer vinder frem, og et utopisk, hvor demokratiet stortrives, og produktivitetsfremgang giver mennesket større frihed og velfærd. Bartlett advarer dog om, at det dystopiske scenarie lige nu har overtaget.

I dagens klumme fra Innovation Centre Denmark i Shanghai kommer vi helt tæt på den danske iværksætter Rubin Quach, der har udviklet appen ’17HI’, rettet mod kinesiske unge. Quach har på første hånd oplevet, at der kan være hårde krav forbundet med at tiltrække investeringer i Kina.

Investorerne forventer at få deres penge (mindst) 50 gange igen inden for 2-3 år. For at det kan lykkes, kræver de skruppelløshed, præcision og fart. Egenskaber, som de generelt ikke mener, at udenlandske opstartsvirksomheder har tilstrækkeligt af – i hvert fald ikke til at klare sig i Kina.

Og så har vi en video, der viser, hvordan forskere fra MIT i USA bruger LEGO-klodser som råmateriale i et nyt modulært system til at blande og analysere meget små mængder væsker i biologiske forsøg. Klodserne er ekstremt præcist fremstillet, de er billige, og uanset hvor man befinder sig på kloden, passer de altid sammen. Ah, det er så elegant, den slags!

God fornøjelse med læsningen!

Peter Hesseldahl,

Redaktør, MM Next

Forrige artikel  Techplomacy med Danmarks tech-ambassadør :: MM Next og Altinget: digital går sammen :: Store tv-stationers tid er ikke forbi Techplomacy med Danmarks tech-ambassadør :: MM Next og Altinget: digital går sammen :: Store tv-stationers tid er ikke forbi Næste artikel Riget i Midten rykker på digitalisering Riget i Midten rykker på digitalisering
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.