Investeringer i finansiel teknologi boomer

Udviklingen af ny finansiel teknologi går hurtigt. Det vidner den mobile betalingsapp MobilePay om. Den blev lanceret for bare to år siden og er i dag en veletableret betalingsform for udeståender mellem venner såvel som til betaling i butikker og cafeer og bruges jævnligt af godt 2 millioner danskere.

Det er et eksempel på et stykke FinTech, der på rekordtid er blevet udbredt og fundamentalt har ændret brugen af finansielle servicer. På mange af bankernes traditionelle forretningsområder bliver der udviklet nye og smartere løsninger på alt fra pengeoverførsler over lån- og kreditgivning til handel med værdipapirer, valuta og fakturaer.[graph title="Globale investeringer i finansiel teknologi, mia. dollar" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/1f256-next_fig01_investeringseksplosion-i-fintech.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/ed683-next_fig01_investeringseksplosion-i-fintech.png" text="Investeringer i FinTech er skudt vold- somt i vejret de sidste par år. Sidste år udgjorde de mere end 12 mia. dollar. Langt de fleste invester-inger sker i USA, men  Europa oplevede den største relative stigning på 215 pct. fra 2013 til 2014.  "]Kilde: Accenture og CB Insights. [/graph]

Iværksættervirksomheder med it-tække udfordrer de store finansielle spillere og tvinger dem til selv at komme på forkant med den teknologiske udvikling enten ved at samarbejde med iværksætterne eller ved at udvikle teknologien selv, som det netop var tilfældet med Danske Banks satsning på MobilePay.

Og tilsyneladende tror finansmarkederne på, at der er mere godt i vente fra FinTech-branchen. I hvert fald er investeringerne for alvor begyndt rulle ind. Sidste år tiltrak verdens FinTech-virksomheder investeringer for alt i alt 12 milliarder dollar, cirka tre gange så meget som året før. Se figur 1.

Hovedparten af investeringerne bliver lagt i amerikanske virksomheder. Eksempelvis blev långivningsvirksomheden Lending Club børsnoteret i december sidste år og har i dag en markedsværdi på over seks milliarder dollar. Virksomheden er verdens største crowdlending-platform – en slags online markedsplads, som via internettet forbinder låntagere med investorer med markant færre transaktionsomkostninger end i en traditionel bank.

I Danmark rører branchen også på sig. Den danske pendant til Lending Club, iværksættervirksomheden Lendino, blev sidste år godkendt af finanstilsynet og er dermed Danmarks første crowdlending-virksomhed.

I forrige uge kunne Lendino offentliggøre, at tre nye ventureinvestorer fra Storbritannien og Tyskland har investeret i virksomheden i forhåbning om, at crowdlending også slår igennem i Skandinavien. Derudover har Lendino indledt samarbejde med Fælleskassen og Nykredit, ligesom man tidligere i år har haft drøftelser med investeringsgiganten Goldman Sachs.

”Det er de helt store finansielle spillere, der begynder at vise os interesse nu. Også fra udlandets side er der stigende interesse for, hvordan man udfylder det tomrum, som bankerne ikke selv opererer i,” siger Asger Trier Bing, direktør i Lendino.

En anden dansk FinTech-virksomhed er allerede ved at være en etableret spiller inden for alternativ finansiering for især mindre virksomheder. Dansk Faktura Børs er et online auktionshus for virksomheders salg af fakturaer. Virksomheden afhjælper likviditetsproblemer for virksomheder, der ikke kan vente i månedsvis på, at kunderne betaler deres regning, og derfor sælger de i stedet deres fakturaer et nøk under den pålydende værdi. Over 300 virksomheder sælger jævnligt deres fakturaer via Dansk Faktura Børs, og siden opstarten i 2012 er der blevet kanaliseret mere end 100 millioner kr. igennem den online handelsportal.

Sidste år købte en af verdens førende spillere inden for alternativ finansiering sig ind i Dansk Faktura Børs, idet britiske GLI Finance, der er børsnoteret på London Stock Exchange, erhvervede sig fem pct. af den danske virksomhed – en indikation af, at de globale investorer for alvor er begyndt at få øjnene op for de danske FinTech-virksomheder.
Kilde: Accenture og CB Insights.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu