Kapitalfonde tjente 70 pct. på TDC-investering

De fem kapitalfonde, der købte TDC i 2006, gjorde en god forretning. På trods af finanskrisen, et voldsomt opbrud på telemarkedet og et uventet skattesmæk på 700 millioner kr. om året, har fondene i konsortiet NTC tjent deres investering hjem 1,7 gange. Det fremgår af en ny analyse, der giver et sjældent indblik i TDC’s maskinrum i perioden 2005-2010, hvor selskabet var afnoteret fra Fondsbørsen. Analysen, der er udarbejdet af professor Josh Lerner fra Harvard Business School i samarbejde med to af TDC’s topfolk, afslører, at der i perioden har været voldsomme kultursammenstød og strategiske uenigheder mellem den siddende ledelse og de nye ejere i NTC. Kapitalfondene har ikke indfriet ambitionen om at få den danske telegigant til at vokse. Men de har gennemført en langt mere hårdhændet reorganisering, end en dansk ville have haft mulighed for. Og analysen konkluderer, at fondene, der afhændede deres investering i perioden 2010-2013, har efterladt et TDC, som er stærkere end det, de købte. I dag er det et af de stærkest præsterende af Europas gamle nationale teleselskaber. “Der er ingen tvivl om, at NTC har afleveret et langt mindre forkælet barn end de overtog,” siger den ene af rapportens to danske medforfattere, Senior Vice President i TDC Group Uffe Traberg.

For ti år siden skrev fem internationale kapitalfonde Danmarkshistorie. Gennem konsortiet Nordic Telephone Company (NTC), købte de 88,2 pct. af aktierne i TDC til et beløb, der lå markant over markedsprisen på det børsnoterede selskab.

Kapitalfondenes vurdering af, at der var masser af værdi at hente ved at fokusere, effektivisere og trimme det gamle nationale teleselskab, viste sig at holde stik.

På trods af finanskrisen, et voldsomt opbrud på telemarkedet og uventet politisk modvind kunne de indkassere et afkast på 70 pct. af det beløb, de havde investeret i 2006, da de frasolgte deres ejerandel syv år senere.

Login