Kinas økonomi er dårligere end vi tror

Den kinesiske økonomi klarer sig væsentligt dårligere, end bulletinerne fra Peking foregiver. Her lyder det officielle vækstmål på 6,9 pct., men lytter man til internationale eksperter havnede den kinesiske vækst i 2015 et sted mellem 2,5 og 4 pct. Væksten i Kinas økonomi er central for den globale økonomis sundhedstilstand. Ifølge en rapport fra storbanken Citi fra januar har Kina leveret 1 procentpoint om året til den globale vækst i de seneste 5 år. Kina står for 15 pct. af den globale økonomi. Tegnene på en svag vækst i Kina giver også uro på de globale finansmarkeder, og uroen er taget til siden årsskiftet. ”Der er generel usikkerhed om tallene, og om hvad politikerne i Kina vil. Det skaber en frygt hos udenlandske investorer. Det er frygten for, at Kina er ved at falde helt fra hinanden, og hvordan det vil påvirke danske og internationale virksomheder. Det kan ende i en katastrofe. Det er den frygt, man også kan se på det globale aktiemarked,” forklarer chefanalytiker Anders Svendsen i Nordea.

Nervøsiteten vokser i Kina. Det rammer væksten, privatforbruget og de vestlige virksomheder, som havde regnet med høj vækst i salget på det kinesiske marked. En af de danske virksomheder, der mærker udfordringerne, er brilleproducenten Lindberg med kontor i Shanghai.

”2016 bliver et svært år. Vi regner med et fladt salg, så lige nu er det hårde kår. Kineserne er nervøse,” forklarer Nikolaj Schnoor, direktør for Lindberg Asia, der har 45 ansatte.

Et af de største problemer er, at der ikke er tillid til den viden, man får om kinesisk økonomi.

Login