Københavns digitale vækstmiljø er i den europæiske superliga

Hvis du går rundt med et nyt digitalt forretningseventyr a la Just Eat, Skype eller AirHelp i maven, skal du ikke slå dig ned i Athen, Sofia eller Valletta på Malta. Chancerne for at brænde igennem som digital iværksætter eller ditto scaleup er betydelig større i Nordeuropa, hvor byer som London, Amsterdam og de tre nordiske hovedstæder Stockholm, Helsinki og København kan fremvise de bedste rammer for at drive digital forretning.

Det viser det nye European Digital City Index, der rangerer 35 europæiske byer, herunder alle 28 hovedstæder i EU, i forhold til hvor attraktive de er at være digital henholdsvis startup- og scaleup-virksomhed i. Indekset er udarbejdet for tænketanken European Digital Forum af den britiske velgørende fond Nesta, der har som mission at støtte innovation i bred forstand.

European Digital City Index kortlægger ud fra store mængder af data 10 overordnede temaer for både startups og scaleups som for eksempel adgang til kapital, digital infrastruktur, iværksætterkultur og leveomkostninger, som hver især er inddelt i samlet set 38 undertemaer. Alt efter hvordan en by klarer sig i forhold til de øvrige byer under det enkelte tema og dets undertemaer, får den en rangering fra 1 til 35, hvor 1 er bedst.

[graph title="Europas digitale vækstkort" caption="Figur 1  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/86444-next_fig01_europas-digitale-vaekstkort_web.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/12d5d-next_fig01_europas-digitale-vaekstkort_web.png" text="Uanset om man er digital startup- eller scaleup-virksomhed, så finder man de bedste europæiske forhold for vækst mod nord"]Kilde: European Digital City Index, 2015 [/graph]

Indekset er tænkt som en slags interaktiv guide til digitale virksomheder, der ønsker information om de lokale økosystemers styrker og svagheder, så de kan planlægge ud fra det. Politiske beslutningstagere kan formentlig også blive klogere, hvis de dykker ned i de store mængder data, som indekset indeholder. For eksempel giver det mulighed for at benchmarke byerne og identificere de områder, der skal prioriteres politisk.

London er mest attraktiv

Det overordnede tema ”adgang til kapital” indeholder eksempelvis de tre undertemaer: ”muligheder for early-stage-finansiering”, ”muligheder for late-stage-finansiering” og ”muligheder for crowdfunding”. På det område kan London samlet set tilbyde de bedste forhold, efterfulgt af Paris, Amsterdam og København på fjerdepladsen, mens storbyer som München (8), Madrid (13) og Rom (25) halter efter.

London er også overordnet set det bedste sted at drive digital virksomhed blandt de 35 byer. Det skyldes først og fremmest byens position som finansielt kraftcenter, hvilket blandt andet indebærer, at man kan mønstre Europas mest veludbyggede industri for venturekapital, men også at en række universiteter i absolut topklasse er placeret i den engelske hovedstad. Desuden ligger Silicon Roundabout, der er Europas fremmeste udfordrer til Silicon Valleys position som verdens største og mest betydningsfulde klynge for højteknologiske virksomheder, i East London.

Succesen har dog også en pris, når så mange virksomheder kæmper om de samme digitale talenter. Når det gælder virksomhedernes lønomkostninger, scorer London ifølge indekset således absolut dårligst som nummer 35 – København er nummer 34 – ligesom de ekstremt høje leveomkostninger til især bolig også trækker ned i det samlede regnskab. Her scorer London igen lavest, mens København her er nummer 33.

København: Godt og skidt

København er en solid nummer 5 på listen for både startups og scaleups. Overordnet tæller det i Danmarks favør, at vi har den højeste andel indbyggere med en internetforbindelse i Europa. Derudover er vi ifølge The Global Creativity Index 2015 den femte mest kreative nation i verden, men den højest placerede europæiske. Og endelig tæller det også positivt, at vi som befolkning altid ender i top i diverse tillids- og lykkeundersøgelser.

Forfatterne bag European Digital City Index bemærker, at Københavns relativt høje placering måske kommer bag på nogle, ikke mindst på grund af vores blandt investorer berygtede skattesystem. Det favoriserer ikke just investeringer i for eksempel startups, sammenlignet med de lande, vi konkurrerer mod. Dertil trækker det også ned, at vi opleves som et land uden den store tradition for iværksætteri og innovation. Sammenlignet med andre europæiske storbyer har vi et relativt lavt antal startups pr. indbygger, og det samme gælder antallet af højvækstvirksomheder, de såkaldte scaleups. Desuden hersker der en forestilling i udlandet om, at den højteknologiske innovation herhjemme primært drives af store, veletablerede virksomheder og ikke af startupmiljøet selv.

Alligevel vurderes København til at være den femte bedste europæiske storby at være digital virksomhed i. Det skyldes primært, at København scorer højt på parametre som forretningsmiljø, adgang til kapital og en velfungerende infrastruktur. På de tre områder er hovedstaden placeret som henholdsvis nummer 1, 4 og 2 i Europa.

Kilde: European Digital City Index 2015


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu