Kunstig intelligens er på vej ind i alt

Sådan virker AI. Sådan holder AI vindmøllerne snurrende. Sådan påvirker AI menneskerettighederne.

Peter Hesseldahl

Kunstig intelligens må være et af de hotteste emne indenfor teknologi for tiden.

Det er gået stærkt med udviklingen de sidste år, og samtidig med at den ene efter den anden fantastiske opfindelse og anvendelse af AI lanceres, er det som om, vi trænger til en tænkepause for at forstå, hvad der er gang i – og om der mon skulle være aspekter af kunstig intelligens, der er knapt så gode og hensigtsmæssige.

Vi sætter fokus på kunstig intelligens med en ordentlig stak artikler, der både undersøger de enorme fordele og de enorme udfordringer. Læs også om filosofiske og etiske overvejelser og om lav-praktiske eksempler på, hvordan virksomheder bruger teknologen.

Et godt sted at starte kan være den indledende forklaring på, hvordan kunstig intelligens fungerer, og hvad teknologien kan bruges til.

Hvis du foretrækker det, kan du også høre analysen som podcast på linket ovenfor – indtalt af forfatteren selv, undertegnede.

Et godt, konkret eksempel på brugen af AI er Vestas, der i mange år har udviklet løsninger, der løbende samler og analyserer data fra 30.000 vindmøller, der er udstyret med sammenlagt over 25 millioner sensorer. På den måde kan Vestas bl.a. tilbyde at vedligeholde møller, når vinden blæser mindst.

Vi er tilbøjelige til at tænke på forholdet mellem mennesker og maskinerne som en konkurrence. Men vi burde fokusere på at forstå de nye jobs og nye fordelinger af arbejdsopgaverne som opstår, når mennesker og maskiner arbejder sammen. Det er udgangspunktet for en ny bog med titlen ”Human + Machine”. Vi har talt med en af forfatterne.

Når algoritmer står for sagsbehandling og vurdering af vigtige forhold som kreditvurderinger, strafudmåling eller jobansøgninger, er der en risiko for at bestemte grupper bliver diskrimineret, fordi de ikke virker attraktive set med computerens øjne. I den forstand hænger AI også sammen med beskyttelsen af menneskerettigheder.

Det fortæller FNs højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al Hussein, i en snak med den danske tech-ambassadør Casper Klynge i den månedlige Techplomacy podcast, som MM Next bringer. 

Kort sagt, hvis du vil nå at være up-to-date på AI udviklingen inden sommerferien, så har du chancen nu.

God fornøjelse! 

Peter Hesseldahl,

Redaktør på MM Next


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu