Lad OPI være løftestang for job og vækst

Når regeringen til marts fremlægger sine nye forslag om job og konkurrence, bør offentlig-privat innovationssamarbejde (OPI) spille en fremtrædende rolle. Det kan både skabe vækst og nye arbejdspladser.

Det er skønt, at tilliden til dansk økonomi er høj på de internationale markeder, og at der er store opsparinger hos virksomheder og forbrugere. Eksporten er også kommet godt gennem krisen, og konkurrenceevnen er på niveau med 2003.

Alligevel er vækstudsigterne stadig meget svage, og der er alvorlige udfordringer med at få gang i beskæftigelsen igen. Der er gennem krisen forsvundet mange job i både den private og offentlige sektor, med store omkostninger til følge både for den enkelte og for samfundet.

Tilliden til en stabil og holdbar dansk økonomi er afgørende vigtig, som statsministeren igen og igen understreger, men inden for de økonomiske rammer er det allerede i dag muligt at sætte gang i yderligere vækstinitiativer.

En styrkelse af jobskabelse og konkurrenceevne i Danmark drejer sig nemlig i høj grad om at udbygge de styrker, vi allerede har i den globale konkurrence. Det drejer sig f.eks. om at skabe bedre vækstvilkår på danske styrkepositioner såsom sundheds- og velfærdsløsninger samt klima- og energiløsninger. Det drejer sig også om at udnytte det dynamiske samspil mellem dygtige og kreative medarbejdere i offentlige og private virksomheder, og at den offentlige sektor agerer offensivt som intelligent efterspørger og vækstskaber.

OPI kan skabe nye arbejdspladser

Bedre rammer for offentlig-privat innovationssamarbejde (OPI) rummer for mig at se et stort potentiale for at skabe vækst og arbejdspladser i den private sektor. Samtidig kan OPI styrke kvaliteten og effektiviteten i den offentlige sektor.

Det gælder f.eks. inden for velfærdsteknologi. Her har Danmark en styrkeposition med et stort hjemmemarked, og alt tyder på, at den globale efterspørgsel på velfærdsteknologi vil stige på grund af den demografiske udvikling i en lang række lande.

Følg Bente Sorgenfrey

Modtag en automatisk e-mail, hver gang Bente Sorgenfrey skriver nye indlæg på MM Blog.

Log på mm.dk med din mail og adgangskode, og klik på Rediger profil for at vælge, hvem du vil følge. Du kan også abonnere på udvalgte dagsordener og modtage en mail, hver gang Mandag Morgen publicerer nyt indhold på dine interesseområder.

Har du ikke allerede en profil til mm.dk, kan du oprette den gratis.

OPI bør derfor være et væsentligt element, når regeringen inden længe fremlægger sin konkurrencepakke.

Initiativerne kunne f.eks. omfatte et nyt nationalt videncenter for OPI, som kunne vejlede og rådgive og skabe bro mellem de offentlige og private aktører. Der kunne også lanceres et uddannelsesprogram for OPI-praktikere og en national og uvildig OPI-instans, der kan give bindende forhåndstilsagn om udbudsretlige problemstillinger til potentielle partnere. Endelig kunne man skabe en platform, hvor offentlige og private virksomheder kan udveksle problemer, ideer og løsninger, og nedsætte en taskforce, der skal analysere barriererne for OPI.

Ud af dødvandet

Jeg er overbevist om, at initiativerne vil styrke vækstvilkårene og konkurrenceevnen for en lang række virksomheder, som bedre kan udnytte et velfungerende hjemmemarked, når de i samarbejde med offentlige institutioner kan udvikle og teste nye løsninger med henblik på senere eksport.

Det vil desuden være klogt at frigøre en del af den enorme formue på omkring 3.000 milliarder kroner, som de danske pensionskasser råder over. Penge, der i højere grad bør investeres i Danmark i samfundsmæssigt relevante projekter som infrastruktur og danske styrkepositioner.

Man kunne fremme pensionssektorens lyst til at investere ved at nedsætte pensionssektorens afkastbeskatning – den såkaldte PAL-skat – på de investeringer, der er målrettet store infrastrukturprojekter og udvalgte styrkepositioner som f.eks. cleantech og velfærdsteknologi.

Ovenstående er bare et par ideer. Andre muligheder kunne være at hæve kommunernes anlægsloft, suspendere kommunernes regnskabspraksis i 2013, udvikle en bedre offentlig indkøbspolitik eller blive bedre til at inddrage skat.

Det vigtigste er, at vi tager kreativt fat for ikke at fortsætte i det nuværende dødvande. Kom nu!

Læs flere af Bente Sorgenfreys indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu