Lars Tvede: Teknologi stjæler ikke job, men skaber supermennesker

I dag har vi overmenneskelige kræfter, når vi sætter os bag rattet i bilen, og med mobilen i hånden og adgang til internettet har vi overnaturlig viden. På samme måde vil kunstig intelligens give os adgang til overnaturlig tankevirksomhed, vurderer milliardær, iværksætter og debattør Lars Tvede.

På samfundsplan er der ikke noget at være bange for. Hvis teknologien historisk virkelig havde kostet arbejdspladser, var arbejdsløsheden på 99 pct. allerede i dag. På det individuelle plan er der måske større grund til bekymring – hos alle de sundhedsfaglige, rådgiverne, bankfolkene eller nogen af de mange andre, der lige om lidt bliver kørt over af et stykke software i form af kunstig intelligens, der med afsæt i alverdens viden langt hurtigere og med en i bogstavelig forstand umenneskelig nøjagtighed leverer det svar eller den vurdering, disse mennesker i dag modtager en fyrstelig gage for at levere.

Eksemplerne er Lars Tvedes, iværksætter, investor, milliardær og forfatter til flere bøger, herunder fremtidsvisionen ’Supertrends’ fra 2010.

”Der er alligevel alt for mange mennesker oppe på kommunen, der bruger tid på at lægge dokumenter i bunker i alfabetisk rækkefølge. Og de må naturligvis finde på noget andet at lave, når nu computere snart kan gøre det bedre, nonstop, uden fagforening. Men der bliver også penge i samfundet til at skabe nye job til dem. Det er dét, der sker, når teknologien frigør ressourcer i den ene branche – så sætter samfundet ressourcerne i praktisk anvendelse i en anden,” siger Lars Tvede.

Ifølge en spådom fra McKinsey Global Institute står verden på brinken af ’The Artificial Intelligence Revolution’. Og påvirkningen af vores samfund vil ske 10 gange hurtigere og være 3.000 gange mere omfattende end den, verden oplevede ved den industrielle revolution, vurderer instituttets eksperter.

”Teknologi gør samfund rigere. Med en så voldsom digitalisering og effektivisering af vores samfund er der udsigt til, at vi bliver langt, langt rigere. Det betyder naturligvis også, at vi bliver nødt til at omstille os. Det lyder så banalt at sige, at vi må sigte på livslang uddannelse og læring, men det er utvivlsomt den bedste vej at gå i en fremtid, hvor et menneske kommer til at have mange forskellige karrierer i løbet af sit liv,” vurderer Lars Tvede.

Som et eksempel peger han på de ansatte, der i dag sidder og kigger på overvågningsvideoer. Morgendagens computer kan sagtens selv gennemskue, at personen, der hiver i 15 forskellige bildøre på parkeringspladsen, nok ikke har rent mel i posen og så slå alarm. Og han peger på investeringsfolkene og rådgiverne, der i dag foretager deres beslutninger på baggrund af en mindst 10 sekunder gammel viden. Den kunstige intelligens skal ikke bruge 10 millisekunder på at træffe en mere velfunderet beslutning.

Det emotionelle bliver in

Men den kunstige intelligens klogere og hurtigere valg gør os kun rigere, mener Lars Tvede.

”Og den rigdom kommer vi som mennesker til at investere i det sublime håndværk. Det unikke. Luksus. Tag de schweiziske urfabrikker som eksempel. De har kronede dage trods det faktum, at de kinesiske masseproducerede ure koster under en hundrededel og er mere præcise. Derfor har Europa en helt fantastisk chance for at møde fremtidens efterspørgsel. Vi har de længste traditioner og huser de største firmaer inden for mode, design og håndværk,” siger han.

I Danmark finder vi klasseeksemplet inden for restaurationsbranchen, der i den øverste ende af den finkulturelle skala har oplevet eksplosiv vækst i de seneste ti år. Men andre brancher som personlige trænere, skønhedsklinikker og kunstnerne vil også nyde godt af digitaliseringen, mener Lars Tvede:

”Efterspørgslen bevæger sig i retning af det emotionelle; noget, der forlænger os som mennesker, og som kun kan leveres af andre mennesker. Der er måske nok ikke altid vildt mange penge i disse brancher, men der er til gengæld mange job.”

Disse bliver altså blandt fremtidens vækstbrancher, der trives som følge af den generelle stigning i velstand parallelt med de teknologiske industrier, som skaber denne stigning. Og som mennesker bliver vi i stand til langt vildere ting end ’bare’ at gå på månen.

”Ingen havde fantasi til at forestille sig, hvad internettet kunne bruges til, da det først blev lanceret. I dag er det vores forlængede arm på de fleste områder af vores tilværelse. Vi ved alt og kan lynhurtigt afsløre den misinformerede – bedrageren – ved middagsbordet med en hurtig Google-søgning. På samme måde kommer kunstig intelligens til at give os helt overnaturlige evner. Og dem, der for alvor formår at trække på den kunstige intelligens, bliver fremtidens superhelte.”

Denne artikel er fra særtillægget “Når teknologien tager over, giver det plads til mennesket”, hvor vi sætter fokus på, hvordan teknologien i højere grad kan blive til muligheder end til trusler. Du kan læse hele tillægget her.

Forrige artikel Globale topchefer: Basisindkomst ligner en nødvendighed Globale topchefer: Basisindkomst ligner en nødvendighed Næste artikel Digital startup vil demokratisere lobbyismen Digital startup vil demokratisere lobbyismen
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Dansk startup laver billige høreapparater til verdens fattige

Danske høreapparater plejer at være blandt de dyreste og mest avancerede i verden. Startup-virksomheden Audientes satser i stedet på at sælge billige høreapparater til lande, hvor millioner af mennesker ikke har råd til at få afhjulpet deres høretab.

En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.