Ledelse understøttet af data :: Teknologi kan hjælpe udsatte med at finde job

Flere tilgængelige data giver bedre ledelse. Et digitalt mindset handler om at finde andres løsninger på dine problemer. Digitale løsninger kan hjælpe udsatte ind på arbejdsmarkedet. Jorden set fra oven.

Peter Hesseldahl

”Jeg har stået til mange lederkurser og sagt, at et af de privilegier, man har som leder, er at tage beslutninger på et ufuldstændigt grundlag. Men det er ikke helt så rigtigt længere, som det har været. Nu er de data, vi skal bruge, blevet langt mere tilgængelige”.

Sådan siger Niels Højberg, kommunaldirektør i Aarhus, i et stort interview, hvor Højberg deler erfaringer og observationer om, hvordan ledelse i det offentlige forandres, når man får langt mere detaljerede, tidstro og tværgående data at styre efter.

I sin klumme om digital ledelse skriver Erik Korsvik Østergaard, at man bør vænne sig til at spørge sig selv, ”findes der ikke en app til det?”, inden man forsøger at finde løsningen på egen hånd.

Det er nemt at dele erfaringer digitalt – vi behøver ikke at opfinde den dybe tallerken igen og igen. At have et digitalt mindset er ifølge Korsvik Østergård at gå ud fra, at man ikke er den første, der har skullet løse den type opgave, man står med.

Så i stedet for selv at finde en løsning kan man se på nettet, om ikke der skulle være lavet en app, der er beregnet til lige præcis det – eller om der i det mindste er nogle, der har lagt en instruktionsvideo op, som fortæller, hvad man bør gøre. 

Kan digital teknologi hjælpe udsatte med at holde forbindelsen til arbejdsmarkedet? Det spørgsmål ser en ny rapport fra Den Sociale Kapitalfond på.

Omkring 20 procent af danskerne i den arbejdsdygtige alder er udfordret af langvarig sygdom eller et handicap. Rapporten beskriver, hvordan eksempelvis robotteknologi og virtual reality kan gøre forskellen på, om man kan passe et job eller ej.

Af og til kan teknologien ændre vores selvforståelse. Da William Anders, der var astronaut på Apollo 8, tog det første billede af jorden set fra rummet, blev det et ikon for miljøbevægelsen, fordi vi kunne se, at vi alle bor på den samme lille blå prik i det uendelige, livløse univers.

Det skred i erkendelse var inspiration for websitet Daily Overview, der hver dag bringer nye, flotte og tankevækkende satellitbilleder, der viser, hvordan menneskets aktiviteter og konstruktioner danner mønstre, som ligner rene kunstværker, fotograferet af en satellit på næsten 1500 kilometers afstand.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu