Et løft til vores tanker om bæredygtighed

Verden er gået i tomgang, og det er tid til at slippe fantasien løs på bæredygtigheden, skriver John Elkington, stifter af Volans og SustainAbility, i sin klumme. Hvordan kommer vi videre i den nuværende bæredygtighedsdiskussion og løfter den op til et niveau af indflydelse og gennemslagskraft, som man ikke hidtil har kunnet forestille sig, spørger han og svarer selv: Fantasien skal løftes, og ambitionerne skal være højere, når alverdens ledere, politikere mv. diskuterer bæredygtighed. Det er bl.a. nødvendigt at finde ud af, hvordan innovatørerne boostes. Det handler ikke bare om IQ og EQ, men om Future Quotient, hvilket indebærer at tænke bredere, dybere og mere ambitiøst samt med det for øje, at man finder nye måder at genopfriske det nuværende økonomiske system.

Medgrundlæggeren af Google, Larry Page, er ikke ligefrem den letteste person at få hold på. Den tanke giver mig en vis trøst, når jeg erindrer mig et World Economic Forum-møde, hvor jeg var ordstyrer, og han var en af paneldeltagerne. Midt i vores seminar om fremtiden for tilgængelighed og mobilitet begyndte han at tale henført om elevatorer, som kunne bevæge sig ikke blot lodret gennem bygninger, men vandret gennem byer. Tosset, tænkte jeg ved mig selv – lad os nu komme tilbage til fornuftige emner som fortætning af byer, undergrundsbaner, brintdrevne busser, forbedring af fodgængerforhold, cykelstier og den slags.

Men så – med Google er der altid et men – stødte jeg på ThyssenKrupps planer om et kabelfrit elevatorsystem, som drives af magneter og bevæger sig både vandret og lodret. I The Financial Times blev det omtalt, hvordan den tyske stål- og teknologikoncern priste konstruktionen som "elevatorindustriens hellige gral", og at de stod for at skulle teste deres "multielevatorer" i en 240 meter høj bygning i den tyske by Rottweil.

Systemet gør det potentielt muligt for flere elevatorer at anvende samme skakt, lige som de paternosterelevatorer, der fandtes på det universitetsbibliotek, hvor jeg i de sene 60ere udforskede begyndelsen til det, vi nu kalder bæredygtighedsdagsordenen, og dets indflydelse på, hvordan bygninger udformes, kunne vise sig at blive revolutionerende. "De begrænsninger, som gør sig gældende (for udformningen af højhuse), vil blive ryddet af vejen," sagde en begejstret Patrick Bass, chef for koncernens forsknings- og udviklingsafdeling, "og vi vil få futuristiske bygninger, som man hidtil kun har kunnet drømme om."

Login