Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Den danske kunstner Morten Rockford Ravn har skabt en fotoreportage fra computerspillet Grand Theft Auto.
Som enhver anden fotograf måtte han udsøge sig interessante steder og vente tålmodigt på at de rette situationer opstod. I den virtuelle verden er der dog noget videre rammer for, hvad man kan gøre for at fremkalde de helt rigtige fotogene situationer.

Spillet Grand Theft Auto går groft sagt ud på at stjæle biler og kæmpe sig til tops med uhæmmet brug af vold i en deprimerende karikatur af Los Angeles. I den seneste version, GTA5, er grafikken nærmest fotorealistisk og kynismen, forfaldet og volden er præget af en fascinerende skønhed.
Som spiller kan man tage fotos i computerverden med et virtuelt mobiltelefonkamera – og det er sådan, Morten Rockford Ravn har skabt sine billeder.
 
Egentlig arbejdede Morten Ravn ved at tage billeder i den virkelige natur, men da han på et tidspunkt mistede sit kamera, begyndte han i stedet at gå på jagt efter motiver i Grand Theft Autos simulerede verden.
Han opdagede, at der var måder at påvirke handlingen i spillet, så der opstod interessante situationer. Han nøjedes ikke med at køre rundt og dokumentere, men begyndte at blande sig og fremprovokere scener, der bedre kunne understrege den stemning, han ville udtrykke.
 
Morten Ravn endte med at kalde det samlede værk for ”Fear and loathing in GTA5”. Titlen er en henvisning til ”gonzo”-journalisten Hunter S. Thompson, der blev kendt for sine reportager om samfundets absurditet og menneskets dårskab, og hvor Thompson meget bevidst selv påvirkede handlingen – typisk efter at have indtaget et varieret og rigeligt udvalg af stimulanser.

Fremgangsmåden bag billedet viser, at der er noget videre rammer for iscenesættelse i den virtuelle verden.
 
Morten Ravn startede med at stjæle en stor lastvogn, som han brugte til at spærre motorvejen, så bilerne bag ham endte i et stort harmonikasammenstød. Da bilisterne kom ud for at se hvad der var sket, kastede Morten Ravn en håndgranat for at skabe endnu mere kaos, og derefter kunne han tage kameraet frem for at filme bilisterne, der begyndte at slås.
 

I det fiktive Los Angeles er der naturligvis også et Hollywood filmstudie, hvor man arbejder på at indspille en science fiction film.

Morten Ravn bemærkede, at de private vagter, der gik omkring på settet, også greb ind overfor skuespillerne, hvis de ikke opførte sig efter reglerne. Derfor startede Ravn et slagsmål med en astronaut lige foran en vagt.

Da astronauten slog Morten Ravn, gik vagten til angreb på astronauten, og så kunne Morten Ravn skynde sig at trække kameraet frem - samtidig med at han passede på ikke at blive slået af astronauten, for når man bliver slået eller skudt, forsvinder kameratelefonen automatisk.
 

Det tog Morten Ravn et utal af besøg på det samme sted, før det lykkedes ham at få dette billede.

Morten Ravn havde udset sig stedet pga. det strandede skib og forlystelseshjulet ved Santa Monica pier i baggrunden, så han vendte tilbage igen og igen i håbet om at der skulle komme nogle interessante personer forbi. Endelig dukkede den hjemløse med indkøbsvognen op på stranden.
 

Når mørket falder på, går de prostituerede rundt ved det simulerede Venice beach. For at få oplyst og fremhævet kvinden, kørte Morten Ravn derhen på en motorcykel, så han kunne bruge forlygten som fotolampe.
 
Post internet art

Vi har tidligere omtalt kunstnere, der som Morten Rockford Ravn har skabt værker, ved at gå på fotoreportage i digitale verdener:

- Jon Rafmans smukke ”Nine eyes” projekt, der består af nøje udvalgte billeder fra Google Street View
 
- Josh Begley bruger ofte Google Earth og Google street view som råmateriale i sine værker, der bl.a. kommentarer på politivold og de mange fængsler i USA.

- Det kan også anbefales at tage et kig på Dina Kelbermans projekt ”I’m Google”, hvor hun ved igen og igen at lade Google søge på billeder, der ligner det forrige, skaber en forrygende associationsrække, der giver tilskuerne en fornemmelse af at kigge ind i Googles tankeproces.

 
Morten Rockford Ravns værker kan ses på hans website.

Forrige artikel Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID Næste artikel Naturen og teknologien smelter sammen i virtual reality Naturen og teknologien smelter sammen i virtual reality
Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.