Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Den danske kunstner Morten Rockford Ravn har skabt en fotoreportage fra computerspillet Grand Theft Auto.
Som enhver anden fotograf måtte han udsøge sig interessante steder og vente tålmodigt på at de rette situationer opstod. I den virtuelle verden er der dog noget videre rammer for, hvad man kan gøre for at fremkalde de helt rigtige fotogene situationer.

Spillet Grand Theft Auto går groft sagt ud på at stjæle biler og kæmpe sig til tops med uhæmmet brug af vold i en deprimerende karikatur af Los Angeles. I den seneste version, GTA5, er grafikken nærmest fotorealistisk og kynismen, forfaldet og volden er præget af en fascinerende skønhed.
Som spiller kan man tage fotos i computerverden med et virtuelt mobiltelefonkamera – og det er sådan, Morten Rockford Ravn har skabt sine billeder.
 
Egentlig arbejdede Morten Ravn ved at tage billeder i den virkelige natur, men da han på et tidspunkt mistede sit kamera, begyndte han i stedet at gå på jagt efter motiver i Grand Theft Autos simulerede verden.
Han opdagede, at der var måder at påvirke handlingen i spillet, så der opstod interessante situationer. Han nøjedes ikke med at køre rundt og dokumentere, men begyndte at blande sig og fremprovokere scener, der bedre kunne understrege den stemning, han ville udtrykke.
 
Morten Ravn endte med at kalde det samlede værk for ”Fear and loathing in GTA5”. Titlen er en henvisning til ”gonzo”-journalisten Hunter S. Thompson, der blev kendt for sine reportager om samfundets absurditet og menneskets dårskab, og hvor Thompson meget bevidst selv påvirkede handlingen – typisk efter at have indtaget et varieret og rigeligt udvalg af stimulanser.

Fremgangsmåden bag billedet viser, at der er noget videre rammer for iscenesættelse i den virtuelle verden.
 
Morten Ravn startede med at stjæle en stor lastvogn, som han brugte til at spærre motorvejen, så bilerne bag ham endte i et stort harmonikasammenstød. Da bilisterne kom ud for at se hvad der var sket, kastede Morten Ravn en håndgranat for at skabe endnu mere kaos, og derefter kunne han tage kameraet frem for at filme bilisterne, der begyndte at slås.
 

I det fiktive Los Angeles er der naturligvis også et Hollywood filmstudie, hvor man arbejder på at indspille en science fiction film.

Morten Ravn bemærkede, at de private vagter, der gik omkring på settet, også greb ind overfor skuespillerne, hvis de ikke opførte sig efter reglerne. Derfor startede Ravn et slagsmål med en astronaut lige foran en vagt.

Da astronauten slog Morten Ravn, gik vagten til angreb på astronauten, og så kunne Morten Ravn skynde sig at trække kameraet frem - samtidig med at han passede på ikke at blive slået af astronauten, for når man bliver slået eller skudt, forsvinder kameratelefonen automatisk.
 

Det tog Morten Ravn et utal af besøg på det samme sted, før det lykkedes ham at få dette billede.

Morten Ravn havde udset sig stedet pga. det strandede skib og forlystelseshjulet ved Santa Monica pier i baggrunden, så han vendte tilbage igen og igen i håbet om at der skulle komme nogle interessante personer forbi. Endelig dukkede den hjemløse med indkøbsvognen op på stranden.
 

Når mørket falder på, går de prostituerede rundt ved det simulerede Venice beach. For at få oplyst og fremhævet kvinden, kørte Morten Ravn derhen på en motorcykel, så han kunne bruge forlygten som fotolampe.
 
Post internet art

Vi har tidligere omtalt kunstnere, der som Morten Rockford Ravn har skabt værker, ved at gå på fotoreportage i digitale verdener:

- Jon Rafmans smukke ”Nine eyes” projekt, der består af nøje udvalgte billeder fra Google Street View
 
- Josh Begley bruger ofte Google Earth og Google street view som råmateriale i sine værker, der bl.a. kommentarer på politivold og de mange fængsler i USA.

- Det kan også anbefales at tage et kig på Dina Kelbermans projekt ”I’m Google”, hvor hun ved igen og igen at lade Google søge på billeder, der ligner det forrige, skaber en forrygende associationsrække, der giver tilskuerne en fornemmelse af at kigge ind i Googles tankeproces.

 
Morten Rockford Ravns værker kan ses på hans website.

Forrige artikel Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID Næste artikel Naturen og teknologien smelter sammen i virtual reality Naturen og teknologien smelter sammen i virtual reality
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?