En mulighed for sammen at se fremad

Siden 2011 har Northern Future Forum fungeret som et uformelt mødested, hvor regeringsledere og eksperter fra Storbritannien, Norden og Baltikum kan diskutere de tiltag, der skal bringe vores samfund videre. I år var temaerne de kreative erhverv som vækstmotor og en smartere offentlig sektor.

Findes der nogensinde et tidspunkt, hvor ekstremt travle regeringsledere fra ni lande kan mødes til inspirerende diskussioner, der ikke handler om dagsaktuelle politiske emner? Sandsynligvis ikke, vil nogen nok sige. Men det var præcis, hvad der skete i dagene 28. og 29. oktober, da den islandske hovedstad, Reykjavík, var vært for det femte Northern Future Forum.

Formålet med at samle politiske ledere fra Storbritannien, de nordiske og baltiske lande samt diverse faglige eksperter er at skabe et uformelt rum for at diskutere, hvordan man kan forbedre levestandarden i regionen. Den britiske premierminister, David Cameron, tog initiativ til det første forum i London i 2011, og siden er forummet blevet afholdt i Stockholm, Riga og Helsinki. Aktuelle spørgsmål som krigen i Syrien, migration, Ukraine og den britiske EU-genforhandling blev naturligvis også diskuteret i Reykjavík, men det var ikke det primære fokus.

Fælles udfordringer og løsninger

Efter møderne i Reykjavík understregede alle ledere værdien af at investere tid og energi i denne type diskussioner. Ikke kun på grund af de emner, der var på dagsordenen, men også på grund af det særlige mødeformat, som inspirerer lederne til at se fremad og åbent diskutere morgendagens spørgsmål.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, bemærkede, at "disse møder er meget unikke i den uformelle måde, de gennemføres på", og premierminister David Cameron fortalte, at han kan lide møderne, fordi han kan møde op med en notesblok frem for forberedte talepunkter.

I sine afsluttende bemærkninger konkluderede Cameron, at alle de deltagende regeringer står med to specifikke udfordringer.

  • At sikre, at der er råd til offentlige ydelser, og at den offentlige sektor kan levere mere for færre penge.
  • At sikre, at deres lande fortsat oplever fremgang i en stadig mere globaliseret og konkurrencepræget verden.

"Jeg siger ikke, at vi løste disse to problemer på et par timer her til morgen, men jeg lærte helt sikkert noget nyt på begge felter," sagde Cameron.

Han var især imponeret over, hvordan digital teknologi, der anvendes af patienter og læger, kan nedbringe omkostninger og forbedre servicen i sundhedsvæsnet, hvordan nye virksomheder potentielt kan få mulighed for at betale skat i real-time og derved spare papirarbejde, og hvordan digital teknologi kan bruges i skolerne til at forbedre elevernes innovative og kreative evner.

Den kreative succeshistorie

To emner kendetegnede årets Northern Future Forum: de kreative erhverv som vækstmotor og en smartere offentlig sektor.

[quote align="left" author=""]På trods af den aktuelle succes i de kreative brancher i regionen, er der stadig barrierer for vækst.[/quote]

De kreative erhverv er en succeshistorie for både Storbritannien og Nordeuropa som helhed. Sektoren beskæftiger hundredtusindvis af ansatte og bidrager væsentligt til eksport og BNP. De ni lande har en lang række navne og brands med global gennemslagskraft lige fra James Bond og Borgen over Angry Birds til Candy Crush Saga.

I Storbritannien viser de seneste opgørelser, at de kreative erhverv nu udkonkurrerer andre sektorer af økonomien med en vækst på næsten ti procent i 2013, hvilket er tre gange højere end vækstraten for økonomien som helhed. Den britiske regering har forpligtet sig til at sikre, at den energi, den innovationskraft og det talent, der findes i de kreative erhverv, plejes, således at branchen bliver ved med at være en økonomisk succes, der gør UK til en stærk spiller i det globale kapløb.

På trods af den aktuelle succes i de kreative brancher i regionen, er der dog stadig barrierer for vækst. En kombination af bureaukrati, små hjemmemarkeder samt manglende finansiering og begrænset adgang til støtteordninger er nogle af udfordringerne. På mødet i Island fik de politiske ledere mulighed for at dele deres erfaringer og få nationale eksperters syn på, hvordan man bedst overvinder forhindringerne.

Ny teknologi sparer penge

I Island præsenterede eksperter også en række initiativer, hvor ny teknologi er blevet brugt til at forbedre den offentlige service. Den estiske premierminister sagde, at indførelsen af en digital signatur har givet hans regering en besparelse på to procent af BNP om året.

[quote align="right" author=""]Den digitale transformation har sparet 37 milliarder kr. i UK over tre år, og ifølge eksperter er vi knap nok begyndt.[/quote]

Der findes en række andre eksempler på, hvordan digitalisering har gjort livet lettere for borgerne, som man blandt andet har oplevet det med udbredelsen af NemID i Danmark. Storbritannien har fulgt udviklingen her meget nøje, og vi kan drage nyttige erfaringer af de gode eksempler fra de nordiske og baltiske lande.

Der er lignende britiske initiativer på den digitale front, men det er en udfordring at få alle med på ideerne i en stor befolkning, hvor der traditionelt er modstand mod nationale ID-ordninger. Ikke desto mindre har vores offentlige sektor allerede gjort betydelige fremskridt med indførelsen af digitale løsninger:

  • 98 pct. af alle køreprøver bookes nu online
  • 85 pct. af alle selvangivelser sker online
  • 12 millioner borgere har benyttet en ny digital service til at tilmelde sig valglister

Det er bemærkelsesværdige resultater, der er opnået ved tæt samarbejde på tværs af myndigheder og med afsæt i en voksende digital ekspertise, der stort set ikke eksisterede for blot få år siden. Der er en solid base at bygge videre på. Den digitale transformation har sparet 37 milliarder kr. i UK over tre år, og ifølge eksperter er vi knap nok begyndt. Det var også det klare budskab fra talerne i Reykjavík.

6 klodser og 1 pointe

Nej, der er ingen tvivl om, at både de kreative industrier og en smartere og bedre offentlig service er områder, der vil fortsætte med at udvikle sig med stor fart i de kommende år. Hvis landene i Nordeuropa fortsat skal være i front, er vi nødt til at arbejde sammen om at udvikle innovative løsninger.

Faktisk kan der være mange forskellige løsninger på et enkelt problem. Det blev i Reykjavík demonstreret af Jørgen Vig Knudstorp, adm. direktør for LEGO, da han udfordrede regeringslederne fra Storbritannien, Danmark og Island til at bygge en and ud af 6 stykker LEGO. Der er ifølge LEGO, og hold nu fast, 950 millioner måder at sætte de brikker sammen på, hvilket var en god måde at illustrere en vigtig pointe på. Knudstorp var en de 40 eksperter, der gav vigtige input til diskussionerne på forummet. Den britiske delegation var repræsenteret med fem specialister, herunder stifterne af selskaber som Citymapper og Snap Fashion.

Gennem sådanne kreative og inspirerende møder i en uformel atmosfære vil Northern Future Forum også fremover sætte sit præg på fremtidens løsninger. Frem mod næste møde i Oslo i 2016 vil Storbritannien arbejde tæt sammen med de norske værter og de øvrige deltagerlande om at identificere nye, fælles udfordringer og sikre, at denne særlige begivenhed fortsætter med at være en succes.

Læs flere indlæg af Vivien Life her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu