Når aktierobotter løber løbsk :: Humaniora er et svar på automatiseringen :: SMV'er mangler digitale kompetencer

Vi risikerer pludselig at stå midt i en automatiseret finanskrise, der løber løbsk - med menneskerne som tilskuere, advarer økonom. Og så er netop den voksende automatisering det bedste argument for humanioras eksistensberettigelse, mener vores klummeskribent Mads Thimmer. Rundspørge blandt revisorer peger på, at SMV'er mangler kompetencer til at udnytte fordele ved digitalisering.

Peter Hesseldahl

Computerhandel var en af årsagerne til, at kursdykket på Dow Jones-indekset i sidste uge blev et af voldsomste nogensinde.

En stigende del af aktiehandelen består af lynhurtige transaktioner, der udnytter bittesmå kursforskelle. Men de algoritmer, som styrer handlerne, har det med gå i selvsving, når der sker visse bevægelser i markedet.

I dagens artikel om aktierobotter advarer Thomas Thygesen, cheføkonom i SEB, om, at vi risikerer pludselig at stå midt i en finanskrise, der løber løbsk - med menneskerne som tilskuere.

”Denne gang skete det kun i en lille del af markedet, og det vil ikke have de store negative konsekvenser, men det er noget, man kan notere i sin bog og sige: ’Den dag, der kommer en recession, så vil markederne ikke reagere særlig pænt på det’.”

En rundspørge blandt landets revisorer udført af 'FSR – danske revisorer' peger på, at manglende kompetencer og manglende forståelse for mulighederne er de største barrierer for at små og mellemstore virksomheder kan udnytte ny teknologi og digital omstilling til at øge konkurrenceevnen.

Mads Thimmer fra Innovationlab argumenterer i dagens klumme stik imod Rockwool Fonden, der i sin seneste rapport anbefaler at spare på humaniora til fordel for de tekniske fag.

Thimmer refererer Jack Ma, Alibaba-stifter og den mest succesrige kinesiske erhvervsperson, som for nylig i Davos talte om vigtigheden af menneskets følelsesmæssige, kreative kompetencer.

Det er en fejl at uddanne mennesker via tekniske videnskaber til at træde i robotternes fodspor, mener Jack Ma. I stedet skal vi uddanne til noget ’unikt’. Altså noget særlig menneskeligt – humanistisk, kunne man måske lige frem kalde det.

God læselyst!

Peter Hesseldahl

Redaktør, MM Next


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu