Naturen og teknologien smelter sammen i virtual reality

For tiden kan man opleve en sjældent skarp sammenstilling af spritny teknologi og urgammel natur på kunstudstillingen Tranen i Hellerup: Virtual reality oplevelsen ”Re-animated”.

Jakob Kudsk Steensen, en ung dansk kunstner uddannet i England og bosiddende i New York, har skabt en virtual reality oplevelse, der på samme tid er digital og computergrafisk kold og glat – og alligevel dybt melankolsk og præget af længsel efter den natur, der var engang, længe før mennesket forandrede alt.
 
Udgangspunktet for værket ”Re-animated” var et klip på Youtube, en lyd optagelse fra 1975 af Kauai o’o’ fuglen i Hawaii. I dag er fuglen uddød, men dens smukke sang har fået over en halv million hits på nettet. Det har rørt mange mennesker at høre parringskaldet fra en fugl, der er den sidste af sin slags.
 
Jakob Kudsk Steensen har skabt en 15 minutter virtual reality oplevelse, hvor man som tilskuer træder ind i en digital udgave af noget, der kunne være den tropiske jungle, hvor fuglen i sin tid fløj rundt. Der er livagtigt grønt, frodigt og dampende. Men samtidig er det uvirkeligt. Man skifter perspektiv, ændrer størrelse og flyver omkring i landskabet. Nogle af planterne har fjer i stedet for blade.
 
Effekten er, at man både føler en smuk og gribende naturoplevelse, men samtidig er meget bevidst om, at det man ser ikke findes i virkeligheden. Fuglens sang og landskabet den levede i, er forsvundet, og den digitale skønhed man oplever, forsvinder i det øjeblik, man tager VR-brillerne af, og pludselig står tilbage i dagligdagen, i et hjørne på Gentofte hovedbibliotek, hvor Tranens udstillingslokale er.

”Virtual reality er et hyper-fokuseret medie”, siger Jakob Kudsk Steensen på en Skype forbindelse fra New York:

Login