Nesta: Disse ti trends vil dominere 2018

I medierne er julen traditionelt en tid til forudsigelser. Alle kloge hoveder er ude med bud på, hvad det nye år bringer. Her på redaktionen er vores yndlingsprognose, den engelske innovationsfond Nestas '10 predictions for 2018'.

Forskellige anvendelser og konsekvenser af kunstig intelligens er det gennemgående tema i den britiske innovationsfond og tænketank Nestas '10 predictions for 2018'.

Skribenterne forventer, at myndighederne rundt om i verden vil vågne op og blive langt mere opmærksomme på, hvordan man kan stille krav til brugen af algoritmer, der hastigt bliver smartere og mere magtfulde, men som ofte er en black box, som ikke giver nogen indsigt i, hvilke antagelser og værdier den baserer sine anbefalinger og beslutninger på.

Algoritmerne vil bl.a. blive bedre til at afløse menneskers humør og velbefindende, og maskiner vil begynde at skabe 'kunstværker', som til forveksling ligner ægte, menneskeskabt kunst.

Bag udviklingen står naturligvis den sædvanlige håndfuld af it-mastodonter (Apple, Google, Facebook …) og Nesta forventer, at sundhedssektoren bliver et af de områder, hvor it-giganterne vil opkøbe og udvide aktiviteterne. 

Droner vil også få mere luft under vingerne i det nye år, ikke mindst hos myndigheder og byplanlæggere, der vil arbejde på regulering, der kan hjælpe til at undgå, at livet i byerne bliver forringet og forstyrret af sværme af larmende flyvende droner, der skaber utryghed blandt borgerne.

Netsa forventer også mere kritisk fokus på de miljømæssige konsekvenser af at holde internettet og blockchain kørende med elektricitet, og på produktionen af vores milliarder af smart devices med eksotiske og problematiske metaller.

Måske den mest fremmedartede af Nestas ti forudsigelser er, at der vil være større opmærksomhed og langt flere, der benytter sig af virtuelle, statsborgerskaber a la de e-statsborgerskaber, som Estland allerede har udstedt 27.000 af.

Jeg kan såmænd forudsige, at det er en historie, vi vil tage op her på MM Next i 2018.

Forrige artikel Unge er intenst forbundne - og mere ensomme Unge er intenst forbundne - og mere ensomme Næste artikel Algoritme skal gøre Instagram mere sikker Algoritme skal gøre Instagram mere sikker
Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Vestager: EU’s techregulering skal være social og retfærdig

Store digitale selskaber skal reguleres ud fra værdier om frihed, miljø og social retfærdighed, siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Hun mener, at EU skal finde sin egen vej mellem amerikansk angst for staten og Kinas krænkelse af individer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea vil også have databeskyttelsesregler

Sydkorea er verdens måske mest gennemdigitaliserede land, men efter en række skandaler om misbrug af data og overvågninger arbejder man nu på at indføre regler for databeskyttelse, der minder meget om EU’s GDPR-regelsæt.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediecheferne: Vi vil sikre transparens

Mediernes opgave ved det kommende valg er vigtigere end nogensinde før. Det mærker man ude på redaktionerne, hvor mandskabet oprustes, og øjnene rettes mod sociale medier og risikoen for misinformation.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Med i maskinrummet: Sådan styrer politikerne dagsordenen

Danske vælgere foretrækker muligvis stadig tv-mediet i en valgkamp, men det er det, der foregår på politikernes egne kanaler, der afgør debatten, lyder det fra politisk strateg. Når partierne sætter tryk på, kan de dreje dagsordenen i deres retning, og det kan give taletid i medierne.

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.