Nu er det badeværelset, der skal være smart

Det smarte hjem, der forbinder og koordinerer alverdens apparater, har hidtil mest handlet om køkkenet. Men at dømme efter præsentationerne på det netop overstående CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas er turen nu kommet til badeværelset.

Det intelligente hjem, der gør dagligdagen bekvem, fnugfri og smart som en science-fiction drøm er stadig lige på trapperne. Eller rettere: De apparater, dimser og installationer, som skal gøre vores hjem smart, bevæger sig styk for styk over dørtærsklen.

Stereoanlægget, fjernsynet, dørtelefonen, røgalarmen, termostaterne - én efter én bliver de velkendte apparater skiftet ud med nye versioner, der er ”smarte” i den forstand, at de har indbygget sensorer, computerkraft og en netforbindelse. Dermed kan man tilføje et helt nyt lag af funktioner til de etablerede produkttyper i form af digitale services, der tilbydes og tilpasses ud fra data om brugen og brugerne.

Det intelligente badeværelse vil stadig rumme toilettet, spejlet og badet, men måden, vi bruger dem på, bliver fornyet. Temperaturen på badevandet kan programmeres til det enkelte familiemedlem, spejlet kan vise dig vejrudsigten, og toilettet kan holde et vågent øje med din maves tilstand.

Japanske toiletter har haft sædevarmer og vandstråler i forskellige styrke i årtier, men Kohlers smarte toiletkoncept 'Numi' går skridtet videre. Det er kompatibelt med Alexa, Amazons stemmekontrollerede system, og derfor behøver man hverken løfte et beskidt bræt eller trykke for at skylle ud.

Numi-Toilettet er en del af Kohlers Konnect-serie, der sigter efter at gøre den samlede badeværelsesoplevelse smartere. Udover små sjove features som en playliste, der kan afspilles, når du sidder der, og automatisk fodvarmefunktion, kan toilettet også registrere uregelmæssigheder i din afføring og dermed hjælpe til at spore forskellige sygdomme tidligt.

Med teknologien kan det i princippet også være en graviditet, der bliver opdaget, før andre symptomer melder sig.

Intelligente tandbørster

Tandbørstning alene er et stort marked. Giganter som Oral-B og Colgate spytter hvert år nye tandbørster og teknologier ud, der skal forbedre rengøringen af vores tænder.

Senest har Colgate annonceret deres Smart Electronic Toothbrush E1, med kunstig intelligens, der blandt andet kan kobles til forskellige applikationer.

Tandbørsten er udvikklet i samarbejde med Apple, og bruger deres ResearchKit platform for opsamling og behandling af sundhedsdata. Colgate Smart Electronic Toothbrush E1 koster i skrivende stund 99,95 dollars (ca. 600 kr.).

At Apple samarbejder med Colgate om en intelligent tandbørste, og at Amazons Alexa kan bruges til at stemmestyre Kohlers nye toilet, er tydelige tegn på, at de smarte produkter er tæt på at gå mainstream.  

Forrige artikel Nu kommer virtual reality :: Med lægen i lommen :: Et forsvar for ægte intelligens Nu kommer virtual reality :: Med lægen i lommen :: Et forsvar for ægte intelligens Næste artikel Smarte biler :: Smarte toiletter :: smarte uddannelser? Smarte biler :: Smarte toiletter :: smarte uddannelser?
Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Brasilien efterspørger IoT-løsninger

Mulighederne for at skabe vækst og udvikling ved hjælp af internet of things-initiativer (IoT) er kommet på den politiske dagsorden i Brasilien. Det er en udvikling, som dansk forskning og virksomheder i Danmark kan være en del af.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiens landbrug skal digitaliseres

Indiske småbønder kunne have gavn af højteknologi som droner og kunstig intelligens, og danske forskere og virksomheder kan være med at til at bringe digitalisering helt ud på markerne.

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Nudging bruger psykologisk indsigter til påvirke vores adfærd. Det er effektivt, men hvor går grænsen til at det er manipulation?
Azeem Azhar, internationalt kendt kommentator, diskuterer de helt store digitale perspektiver for fremtiden med den danske tech-ambassadør

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Vi har endnu ikke haft vores digitale Titanic moment

Azeem Azhar udgiver det meget anbefalelsesværdige ugentlige nyhedsbrev Exponential View. Han har i mange år kommunikeret omkring den digitale teknologis frontløbere, som international kommentator, konsulent og investor.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Gadget-video galore

Gadget-video galore

Vi er dykket ned i strømmen af videoer om de nyeste gadgets og har udvalgt tre klip, der giver et godt indblik i noget af det mest spændende grej.

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

Skal dine børn også undervises af en kinesisk startup?

60.000 lærere i USA og Canada underviser kinesiske børn i at tale engelsk via internettet. VIPKid er ét eksempel på en bølge af kinesiske 'Ed-Tech'-virksomheder, der i øjeblikket vokser hastigt og investerer voldsomt i avanceret teknologi til at forbedre digital undervisning. 

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Forskellene i folks tillid til systemet vokser

Den vigtigste årlige undersøgelse af tillid viser, at der overalt i verden bliver stadig større afstand mellem en relativt tillidsfuld 'informeret' del af befolkningen og 'masserne', som er langt mere mistroiske over for regeringer og medier.

Overblik: Internettets to parallelle universer

Overblik: Internettets to parallelle universer

Der findes et andet internet, der er lige så stort og avanceret som det, der er domineret af Google, Facebook og Amazon. Det er kinesisk. I Silicon Valley vokser det frem med online-uddannelsesplatforme, der kan afhjælpe behovet for livslang læring.

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Internettet er en slagmark mellem Kina og USA

Verdens to digitale supermagter står for vidt forskellige tilgange til ny teknologi og 5G. Det kan blive afgørende for vores digitale liv, om det bliver den amerikanske eller den kinesiske tilgang, der vinder.

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Fremtidens uddannelse til fremtidens arbejde

Det moderne arbejdsliv har generelt været opdelt i tre faser: først uddannelse, derefter arbejde og endelig pensionsalderen. Men den opdeling af livet passer efterhånden dårligt til en stadigt stigende forventet levealder og et hastigt skiftende arbejdsmarked.

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Den største danske erhvervssucces du aldrig har hørt om

Det er en af de største danske erhvervssucceser i nyere tid. Siden starten i 2000 har firmaet været på én lang og stejl vækstkurve. I dag er de to stiftere begge blandt de 25 rigeste danskere, og firmaet er verdens førende på deres marked. Men de færreste har hørt om 3Shape.

AI-laboratoriet Tel Aviv

AI-laboratoriet Tel Aviv

Strandpromenaden og plateauskoene er shinet op til det forestående Eurovision melodigrandprix i Tel Aviv, men det virkelig banebrydende i byen sker ikke på musikscenen, men snarere blandt de mange hightech-startups i små gyder og støvede computerrum andetsteds i byen