Nu er det badeværelset, der skal være smart

Det smarte hjem, der forbinder og koordinerer alverdens apparater, har hidtil mest handlet om køkkenet. Men at dømme efter præsentationerne på det netop overstående CES (Consumer Electronics Show) i Las Vegas er turen nu kommet til badeværelset.

Det intelligente hjem, der gør dagligdagen bekvem, fnugfri og smart som en science-fiction drøm er stadig lige på trapperne. Eller rettere: De apparater, dimser og installationer, som skal gøre vores hjem smart, bevæger sig styk for styk over dørtærsklen.

Stereoanlægget, fjernsynet, dørtelefonen, røgalarmen, termostaterne - én efter én bliver de velkendte apparater skiftet ud med nye versioner, der er ”smarte” i den forstand, at de har indbygget sensorer, computerkraft og en netforbindelse. Dermed kan man tilføje et helt nyt lag af funktioner til de etablerede produkttyper i form af digitale services, der tilbydes og tilpasses ud fra data om brugen og brugerne.

Det intelligente badeværelse vil stadig rumme toilettet, spejlet og badet, men måden, vi bruger dem på, bliver fornyet. Temperaturen på badevandet kan programmeres til det enkelte familiemedlem, spejlet kan vise dig vejrudsigten, og toilettet kan holde et vågent øje med din maves tilstand.

Japanske toiletter har haft sædevarmer og vandstråler i forskellige styrke i årtier, men Kohlers smarte toiletkoncept 'Numi' går skridtet videre. Det er kompatibelt med Alexa, Amazons stemmekontrollerede system, og derfor behøver man hverken løfte et beskidt bræt eller trykke for at skylle ud.

Numi-Toilettet er en del af Kohlers Konnect-serie, der sigter efter at gøre den samlede badeværelsesoplevelse smartere. Udover små sjove features som en playliste, der kan afspilles, når du sidder der, og automatisk fodvarmefunktion, kan toilettet også registrere uregelmæssigheder i din afføring og dermed hjælpe til at spore forskellige sygdomme tidligt.

Med teknologien kan det i princippet også være en graviditet, der bliver opdaget, før andre symptomer melder sig.

Intelligente tandbørster

Tandbørstning alene er et stort marked. Giganter som Oral-B og Colgate spytter hvert år nye tandbørster og teknologier ud, der skal forbedre rengøringen af vores tænder.

Senest har Colgate annonceret deres Smart Electronic Toothbrush E1, med kunstig intelligens, der blandt andet kan kobles til forskellige applikationer.

Tandbørsten er udvikklet i samarbejde med Apple, og bruger deres ResearchKit platform for opsamling og behandling af sundhedsdata. Colgate Smart Electronic Toothbrush E1 koster i skrivende stund 99,95 dollars (ca. 600 kr.).

At Apple samarbejder med Colgate om en intelligent tandbørste, og at Amazons Alexa kan bruges til at stemmestyre Kohlers nye toilet, er tydelige tegn på, at de smarte produkter er tæt på at gå mainstream.  

Forrige artikel Nu kommer virtual reality :: Med lægen i lommen :: Et forsvar for ægte intelligens Nu kommer virtual reality :: Med lægen i lommen :: Et forsvar for ægte intelligens Næste artikel Smarte biler :: Smarte toiletter :: smarte uddannelser? Smarte biler :: Smarte toiletter :: smarte uddannelser?