Nu kan man 3D-printe i diamant

Grænserne for, hvor man kan anvende 3D-print til at udforme komplekse komponenter, er rykket

Diamant er verdens hårdeste materiale, og derfor bruges diamanter industrielt til bor, knive, slibning og polering. Det har været muligt at fremstille diamanter kunstigt siden 1953, men netop fordi diamant er så hårdt, er det svært at forme.
 
Nu har den svenske industrigigant Sandvik udviklet en metode til at 3D-printe diamant, og dermed åbnes der for helt at gentænke mange komponenter og værktøjer, fordi man kan skabe dele, der er ekstremt hårde og holdbare – samtidig med at de kan udformes i en hvilket som helst kompleks form.
 
Til 3D-printningen bruges den teknik, som hedder stereolitografi. Diamantstøvet bliver opslæmmet i en flydende blanding af meget hårde polymerer, og materialet hærdes med laserlys, lag for lag. Diamanten er altså et kompositmateriale, og det er ikke klart som naturlig diamant.
 
Sammenlignet med cementeret karbid hårdmetal, som er meget anvendt, når der skal bruges særlig hårde materialer, er diamant omkring 10 gange stærkere. I forhold til high-speed stål, som mange bor er fremstillet af, kan diamant holde 100 gange så længe.
 
Sandvik er, med en omsætning på 100 milliarder svenske kroner og 42.000 ansatte worldwide, en af Sveriges største virksomheder. Man laver bl.a. udstyr til minedrift og værktøj til at bore og forme i industrien, og man producerer alverdens forskellige former for stål.

 

Login