Nu kommer robotterne også efter de veluddannede

Også folk med lange uddannelser kan nu godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner.

Gennem historien har maskiner erstattet mennesker. Men det er ikke længere kun rutineprægede job, der står for skud. Næste bølge rammer alle erhverv og alle samfundslag. Og højtudannede kan godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner. Her er de nyeste eksempler på, hvordan robotter, computeralgoritmer og kunstig intelligens rykker ind i alle erhverv.

Arbejdsmarked i stormvejr

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

* Advokatfirmaet BakerHostetler hyrede i sommer IBM-robotten Ross til at hjælpe med samtlige konkurssager, som ellers er blevet varetaget af 50 advokatfuldmægtige. Ross bygger på IBM’s kognitive computersoftware Watson, som ikke alene kender al eksisterende lovgivning, men som også er i stand til at læse tidligere sager og sammenligne sagsforløb, undersøge svarmuligheder, fremsætte hypoteser og fælde dom – naturligvis med referencer og citater til at understøtte konklusionerne. Ross bliver dygtigere over tid, lærer af de løbende sager og bliver hurtigere og klogere, jo mere systemet anvendes.

* Softwareprogrammet WorkFusion hjælper virksomheder med næsten fuldautomatisk projektstyring og er i stand til at analysere, hvilke opgaver der kan klares af interne medarbejdere, og hvilke der kræver crowdsourcing. WorkFusion slår sågar selv de rette jobannoncer op, varetager rekruttering og udvælger kvalificerede freelancere.

* Cloudcomputing, som gør det muligt for virksomheder at gemme enorme mængder data i skyen, betyder, at virksomheder som bl.a. Good Data blot behøver 180 medarbejdere til at håndtere 6.000 kunder. Tidligere krævede det fem mand pr. kunde – altså 30.000 medarbejdere.

* Journalistik behøver ikke længere journalister. Northwestern University har udviklet softwaren StatsMonkey, som automatiserer produktionen af bl.a. sportsreportager, så data uden menneskelig indblanding forvandles til artikler.

* En kommende version af Microsoft Word har indbygget funktionen Editor, som ved hjælp af kunstig intelligens selv sørger for at redigere tekster og komme med forslag til forbedringer – præcis som en redaktør.

* Quill og Narrative Science er to nye softwaretjenester, der kan omsætte data til analyser. Programmerne sørger selv for at indsamle data fra diverse kilde – både finansielle, transaktionsdatabaser, websites og salgsrapporter – som så analyserer og omsættes til læsbare rapporter.

* Det er et spørgsmål om år, før software helt kan erstatte tolke. Waverly Labs i New York og velkendte Google samt Skype Translator arbejder alle på næsten-real time oversættelse af tale.

* Handlen på alverdens børser er i stor stil for længst overtaget af avancerede handelsalgoritmer. Mens det i 2010 var 70 pct. af alle handler, er det siden steget til 84 pct., ifølge Morgan Stanley. Men også bankverden rammes af automatisering, og såkaldte robo-advisors, særligt Wealthfront, men også Betterment, FutureAdvisor og WiseBanyan, giver alle kunderne automatisk rådgivning om investeringer og køb. Undersøgelser viser, at de unge millennials er mere trygge ved robotrådgivningen.

Sundhed:

* Det har hidtil krævet en lang uddannelse at blive radiolog – typisk 5 års studier. Men det analysere røntgenbilleder, sammenligne data og vurdere undersøgelsesresultater med sygdomsmønstre, vil inden længe kunne udføres automatisk af avanceret genkendelsessoftware og selvlærende maskiner.

* Interaktive læge-apps og avanceret software gør det muligt for almindelige borgere at diagnosticere sig selv – helt uden nogen doktor. Blandt eksemplerne er Your.MD, Babylon Health og Ping An Good Doctor. Kombineret med kognitive computere bliver det muligt mere præcist at anbefale de bedste behandlingsformer og matche patienter med kliniske lægemiddelforsøg.

Undervisning:

* Retning af skoleopgaver samt karaktergivning kan nu overlades til computeralgoritmer. Et konsortium af topuniversiteter i USA, edX, tilbyder software, der kan bedømme opgaver helt uden medvirken fra lærerkræfter.

Service:

* Momentum Machines i San Francisco har netop annonceret, at de snart åbner den første fuldautomatiske restaurant, som kan fremstille 400 gourmethamburgere i timen. Hver maskine erstatter to til tre medarbejdere, og køkkenet bliver helt uden mennesker. For McDonald’s, der har godt 1,5 millioner ansatte fordelt på 36.000 restauranter verden over, indebærer det helt nye muligheder.

* Den japanske sushikæde Kura har allerede udstyret sine 262 restauranter med robotter, der sørger for at lave og servere al sushi uden menneskehænder.

* Forsøg med førerløse biler, busser og lastbiler er i fuld gang flere steder i verden. Allerede i 2020 ventes 10 millioner selvkørende biler at være på vejene og dermed potentielt sende millioner af chauffører i arbejdsløshed.

Produktion:

* Effekten af 3D-print vil få stor betydning i bygge- og anlægsbranchen. Kinesiske WinSun Decoration Design Engineering har allerede bygget den første 3D-printede boligblok i fem etager. Teknologien kan få store konsekvenser for byggearbejdere.

* Virksomheden Industrial Perception har udviklet en robot, der kan overskue et kaotisk varelager og som blot bruger ét sekund på at flytte kasser rundt. Selv hvis de ligger uordnet. For mennesker tager den opgave minimum 6 sekunder.

* I Californien har Vision Robotics udviklet en blækspruttelignende appelsinhøstemaskine med otte robotarme, der med 3D-maskinsyn kan afkode et helt appelsintræs dimensioner og placeringen af hver enkelt stykke frugt. Forventningen er at spare 40 pct. af det manuelle landbrugsarbejde.

* Firmaet Rethink Robotics har udviklet en menneskelignende letvægtsproduktionsrobot, der direkte kan oplæres til at udføre repetitive opgaver. Robotten koster mindre end en årsløn og kan trænes ved, at man bevæger dens arme i de påkrævede bevægelser.

* På Teslas nye fabrik i Californien er 160 ultrafleksible industrirobotter i stand til at samle ca. 400 biler om ugen. Maskinerne er bl.a. i stand til selv at skifte værktøj.

* Robotterne fra virksomheden Grabit har en ny type gribearm, der styres af elektroklæbebånd, så robotterne kan opsamle, bære og placere stort set alt ved hjælp af en kontrolleret elektrostatisk ladning.

* Styringen af gigantlagre hos kæmpevirksomheder som Amazon, Toys’R’Us, Walgreens og Staples klares nu af Kiva-robotter, som ifølge Wall Street-analytikere anslås at reducere omkostningerne til ordreafvikling med helt op til 40 pct.

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

LÆS OGSÅ: Her er de job som robotterne snart tager livet af

Forrige artikel FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen Næste artikel Martin Ford: Basisindkomst er også i de riges interesse Martin Ford: Basisindkomst er også i de riges interesse
En bredside mod tech-giganterne

En bredside mod tech-giganterne

Forfatteren til bogen ”Verden fra forstanden”, den amerikanske journalist Franklin Foer, leverer i en samtale med Danmarks tech-ambassadør en solid bredside med tech-giganterne, som han mener har fået en alt for stor rolle i vores liv.

Kinas første robot-restaurant

Kinas første robot-restaurant

En af Kinas store restaurantkæder, Haidilao, har åbnet den første restaturant, hvor robotter i vidt omfang har erstattet både kokke og tjenere.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Kineserne overhaler

Kineserne overhaler

Det er skræmmende at se hvor hurtigt den kinesiske teknologiudvikling går sammenlignet tempoet i Danmark.
Kræftbehandlinger baseret på den enkelte patients gener plus Big Data tegner lovende.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Er det gyldne håndtryk på vej ud?

Danske Bank kunne lære af Googles nye retningslinjer for fyring af skandaleramte chefer. I Brasilien er de vilde med Big Data – ikke mindst skattevæsenet.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

En rigtig øl i en virtuel pub

En rigtig øl i en virtuel pub

Da det irske bryggeri Old Irish lancerede deres øl på det georgiske marked brugte de virtual reality til markedsføringen – på en særdeles overraskende måde

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Coops milliardplan: Fra brugsforening til tech-virksomhed

Det gamle supermarkedskoncept er presset af nethandel og nye indkøbsvaner hos forbrugerne. Konceptet skal genopfindes, hvis Coop skal overleve i en digital fremtid, mener virksomhedens nye teknologidirektør, Morten Holm Christiansen: "Coop er en startup med 550.000 kunder. Og det er jo helt unikt."

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

Tyskland erobrer (alligevel) Verdensmesterskabet

World Economic Forum har netop udpeget Tyskland til verdensmester i Innovation. Det skyldes især den hastige omstilling i retning af Industri 4.0, som i Tyskland ses som afgørende for at sikre fortsat konkurrencedygtighed, arbejdspladser og vækst.
Det er også en omstilling, der rummer muligheder for danske virksomheder og start-ups.

Angst for at blive Amazoned

Angst for at blive Amazoned

Lige om lidt kommer Amazon og rusker op i den danske detailhandel med en kombination af rå styrke og en ekstremt effektiv forretningsmodel. Og så bør danske produktionsvirksomheder overveje hvordan 3D kan bringe dem ind i den digitale økonomi.

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

Kongen af e-handel kommer: Sådan suger Amazon kunderne til sig

I dansk detailhandel er Amazons lige ved og næsten-indtog i Norden det, alle taler om, fordi e-handelsgigantens buldrende vækst indgyder både respekt og frygt. På uforlignelig vis er det lykkedes Amazon at suge kunder til sig ved at udnytte teknologi, rabatter og ifølge kritikere ufine tricks.

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Fire ingredienser i Amazons succesopskrift

Amazons succes kan forklares på mange måder, men lad os zoome ind på de fire vigtigste komponenter: De lave varepriser, det tillokkende loyalitetskoncept, den gigantiske kundebase, samt muligheden for at køre med underskud og finansiere det med andre dele af forretningen.

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Danske virksomheder skal lære at sælge via Amazon

Kun én ud af 10 danske handels-og producentvirksomheder har undersøgt muligheden for at sælge varer og services via globale onlinemarkedspladser som Amazon, eBay og Alibaba. Nyt projekt skal lære virksomhederne om platformsalg for dermed at styrke dansk e-eksport.

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print gør helt nye forretningsmodeller mulige

3D print er ikke blot et nyt værktøj i produktion eller i udviklingsafdelingen. På sigt kan teknologien ændre hele den måde, virksomheder skaber værdi for kunderne. Men de muligheder skal defineres af ledelsen – ikke teknikken.

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

Da Jeff Bezos tog Amazon fra dødsdømt til dominerende

I 2001 stod Amazon ved en korsvej. Hvordan skulle selskabet skabe ny vækst? Stifter Jeff Bezos lod sig inspirere af forskellige ledelsestænkere, og det førte bl.a. til konceptet bag den selvforstærkende effekt, der siden har fået millioner af kunder i især USA til at klæbe sig til Amazons platform.

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Hvordan skal vi regulere den digitale teknologi?

Det er ikke nemt at skabe globalt samarbejde og forståelse for hvordan man sikrer at den teknologiske udvikling kommer alle til gavn.
FN, World Economic Forum og den danske tech-ambassadør arbejder på problemet. Selv koreanerne er begyndt at stille spørgsmål ved udviklingen.