Nu kommer robotterne også efter de veluddannede

Også folk med lange uddannelser kan nu godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner.

Gennem historien har maskiner erstattet mennesker. Men det er ikke længere kun rutineprægede job, der står for skud. Næste bølge rammer alle erhverv og alle samfundslag. Og højtudannede kan godt begynde at indstille sig på konkurrence fra intelligente selvlærende maskiner. Her er de nyeste eksempler på, hvordan robotter, computeralgoritmer og kunstig intelligens rykker ind i alle erhverv.

Arbejdsmarked i stormvejr

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

* Advokatfirmaet BakerHostetler hyrede i sommer IBM-robotten Ross til at hjælpe med samtlige konkurssager, som ellers er blevet varetaget af 50 advokatfuldmægtige. Ross bygger på IBM’s kognitive computersoftware Watson, som ikke alene kender al eksisterende lovgivning, men som også er i stand til at læse tidligere sager og sammenligne sagsforløb, undersøge svarmuligheder, fremsætte hypoteser og fælde dom – naturligvis med referencer og citater til at understøtte konklusionerne. Ross bliver dygtigere over tid, lærer af de løbende sager og bliver hurtigere og klogere, jo mere systemet anvendes.

* Softwareprogrammet WorkFusion hjælper virksomheder med næsten fuldautomatisk projektstyring og er i stand til at analysere, hvilke opgaver der kan klares af interne medarbejdere, og hvilke der kræver crowdsourcing. WorkFusion slår sågar selv de rette jobannoncer op, varetager rekruttering og udvælger kvalificerede freelancere.

* Cloudcomputing, som gør det muligt for virksomheder at gemme enorme mængder data i skyen, betyder, at virksomheder som bl.a. Good Data blot behøver 180 medarbejdere til at håndtere 6.000 kunder. Tidligere krævede det fem mand pr. kunde – altså 30.000 medarbejdere.

* Journalistik behøver ikke længere journalister. Northwestern University har udviklet softwaren StatsMonkey, som automatiserer produktionen af bl.a. sportsreportager, så data uden menneskelig indblanding forvandles til artikler.

* En kommende version af Microsoft Word har indbygget funktionen Editor, som ved hjælp af kunstig intelligens selv sørger for at redigere tekster og komme med forslag til forbedringer – præcis som en redaktør.

* Quill og Narrative Science er to nye softwaretjenester, der kan omsætte data til analyser. Programmerne sørger selv for at indsamle data fra diverse kilde – både finansielle, transaktionsdatabaser, websites og salgsrapporter – som så analyserer og omsættes til læsbare rapporter.

* Det er et spørgsmål om år, før software helt kan erstatte tolke. Waverly Labs i New York og velkendte Google samt Skype Translator arbejder alle på næsten-real time oversættelse af tale.

* Handlen på alverdens børser er i stor stil for længst overtaget af avancerede handelsalgoritmer. Mens det i 2010 var 70 pct. af alle handler, er det siden steget til 84 pct., ifølge Morgan Stanley. Men også bankverden rammes af automatisering, og såkaldte robo-advisors, særligt Wealthfront, men også Betterment, FutureAdvisor og WiseBanyan, giver alle kunderne automatisk rådgivning om investeringer og køb. Undersøgelser viser, at de unge millennials er mere trygge ved robotrådgivningen.

Sundhed:

* Det har hidtil krævet en lang uddannelse at blive radiolog – typisk 5 års studier. Men det analysere røntgenbilleder, sammenligne data og vurdere undersøgelsesresultater med sygdomsmønstre, vil inden længe kunne udføres automatisk af avanceret genkendelsessoftware og selvlærende maskiner.

* Interaktive læge-apps og avanceret software gør det muligt for almindelige borgere at diagnosticere sig selv – helt uden nogen doktor. Blandt eksemplerne er Your.MD, Babylon Health og Ping An Good Doctor. Kombineret med kognitive computere bliver det muligt mere præcist at anbefale de bedste behandlingsformer og matche patienter med kliniske lægemiddelforsøg.

Undervisning:

* Retning af skoleopgaver samt karaktergivning kan nu overlades til computeralgoritmer. Et konsortium af topuniversiteter i USA, edX, tilbyder software, der kan bedømme opgaver helt uden medvirken fra lærerkræfter.

Service:

* Momentum Machines i San Francisco har netop annonceret, at de snart åbner den første fuldautomatiske restaurant, som kan fremstille 400 gourmethamburgere i timen. Hver maskine erstatter to til tre medarbejdere, og køkkenet bliver helt uden mennesker. For McDonald’s, der har godt 1,5 millioner ansatte fordelt på 36.000 restauranter verden over, indebærer det helt nye muligheder.

* Den japanske sushikæde Kura har allerede udstyret sine 262 restauranter med robotter, der sørger for at lave og servere al sushi uden menneskehænder.

* Forsøg med førerløse biler, busser og lastbiler er i fuld gang flere steder i verden. Allerede i 2020 ventes 10 millioner selvkørende biler at være på vejene og dermed potentielt sende millioner af chauffører i arbejdsløshed.

Produktion:

* Effekten af 3D-print vil få stor betydning i bygge- og anlægsbranchen. Kinesiske WinSun Decoration Design Engineering har allerede bygget den første 3D-printede boligblok i fem etager. Teknologien kan få store konsekvenser for byggearbejdere.

* Virksomheden Industrial Perception har udviklet en robot, der kan overskue et kaotisk varelager og som blot bruger ét sekund på at flytte kasser rundt. Selv hvis de ligger uordnet. For mennesker tager den opgave minimum 6 sekunder.

* I Californien har Vision Robotics udviklet en blækspruttelignende appelsinhøstemaskine med otte robotarme, der med 3D-maskinsyn kan afkode et helt appelsintræs dimensioner og placeringen af hver enkelt stykke frugt. Forventningen er at spare 40 pct. af det manuelle landbrugsarbejde.

* Firmaet Rethink Robotics har udviklet en menneskelignende letvægtsproduktionsrobot, der direkte kan oplæres til at udføre repetitive opgaver. Robotten koster mindre end en årsløn og kan trænes ved, at man bevæger dens arme i de påkrævede bevægelser.

* På Teslas nye fabrik i Californien er 160 ultrafleksible industrirobotter i stand til at samle ca. 400 biler om ugen. Maskinerne er bl.a. i stand til selv at skifte værktøj.

* Robotterne fra virksomheden Grabit har en ny type gribearm, der styres af elektroklæbebånd, så robotterne kan opsamle, bære og placere stort set alt ved hjælp af en kontrolleret elektrostatisk ladning.

* Styringen af gigantlagre hos kæmpevirksomheder som Amazon, Toys’R’Us, Walgreens og Staples klares nu af Kiva-robotter, som ifølge Wall Street-analytikere anslås at reducere omkostningerne til ordreafvikling med helt op til 40 pct.

LÆS OGSÅ: Martin Ford: Basisløn er også i de riges interesse

LÆS OGSÅ: Her er de job som robotterne snart tager livet af

Forrige artikel FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen FN vil have færre patenter og mere åbenhed i medicinalbranchen Næste artikel Martin Ford: Basisindkomst er også i de riges interesse Martin Ford: Basisindkomst er også i de riges interesse
De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

Den kreative sektor i Danmark boomer og klarer sig målt på eksportvækst bedre end andre sektorer. Alligevel tøver politikerne med at anerkende vækstpotentialet, lyder kritikken. Det sker imidlertid i lande som Holland, Storbritannien og Finland.

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

LEO Pharma-app diagnosticerer hudsygdomme bedre end lægen

Inden længe vil mange hudsygdomme kunne blive diagnosticeret af en app på din smartphone med stor præcision. Ifølge LEO Innovation Lab, der udvikler en app til formålet, er kunstig intelligens og øget patientinddragelse en vigtig del af fremtidens sundhedssystem.

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Kvantecomputere kan drive den næste IT-revolution

Der kan gå ti-tyve år før kvantecomputerne er klar, men der bliver brug for dem.
Film, musik og computerspil er en stor dansk eksportsektor, men på mange måder stadig meget umodent organiseret.

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Vi har vænnet os til, at computere og alt, hvad der har med digital teknologi at gøre, bliver bedre, hurtigere og billigere år for år. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er der snart behov for at skifte til helt nye teknologier. Den mest lovende er kvantecomputere.

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danmark er sammen med Bulgarien og Luxembourg snart de eneste EU-lande i Europa uden statsstøtte til film- og animationsbranchen. Det koster på ordrebogen. Venstres erhvervsordfører erkender, at man kan blive nødt til at følge trop og uddele millioner i statsstøtte til internationale filmgiganter.

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Sybo Games er en dansk spilvirksomhed med vækstpotentiale. Men bl.a. jagten på talenter er en udfordring, siger CEO Mathias Gredal Nørvig, der er formand for den nye forening Vision Denmark.

Den næste bølge af deletransport er på vej

Den næste bølge af deletransport er på vej

Der kommer masser af nye dele-cykler og dele-løbehjul til Danmark – men i andre byer bliver de smidt ud.
Virtual Reality kan give en enestående naturoplevelse, men det er ny form for natur.

Globalt slagsmål om deletransport

Globalt slagsmål om deletransport

Udlejning af cykler og elektriske løbehjul er på ganske få år blevet en global milliardforretning, og markedet domineres af techgiganter fra Kina og USA. Men også en lille dansk spiller gør sig bemærket med sine orange cykler i flere af Europas hovedstæder.

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Med en virtuel håndgranat som kunstnerisk virkemiddel

Den danske kunstner Morten Rockford Ravn har skabt en fotoreportage fra computerspillet Grand Theft Auto.
Som enhver anden fotograf måtte han udsøge sig interessante steder og vente tålmodigt på at de rette situationer opstod. I den virtuelle verden er der dog noget videre rammer for, hvad man kan gøre for at fremkalde de helt rigtige fotogene situationer.

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Podcast: 1.3 milliarder indere har fået digital ID

Globalt set er det indiske Aadhaar projekt blandt de største og mest betydningsfulde IT-projekter – men meget få i vores del af verden har hørt om det. På under ti år er det lykkes at give 1.3 milliarder indere en digital identitet. 

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Han forudså æraen af falske nyheder. Nu frygter han, det hele bliver meget værre!

Nye teknologier vil i fremtiden kunne fremstille videoer, billeder og tekster, der ser så troværdige ud, at vi får endnu større problemer med misinformation. Det kan i sidste ende betyde, at demokratiet kommer i fare, advarer teknologiekspert, der forudså problemer med ‘fake news’ på internettet, før fænomenet eksploderede.

Sikke en voldsom trængsel

Sikke en voldsom trængsel

I dag planlægger danskerne deres transport ved hjælp af Rejseplanen og Rejsekortet. Men Uber, Google og mange andre er for længst gået ind i kampen om at være de selskaber, der koordinerer fremtidens mobilitet.

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

Nye trafikanter vender op og ned på byplanlægning

En ny trafikhandlingsplan i Aalborg Kommune gør op med gamle trafikdogmer og gør dermed klar til at favne de mange nye typer af køretøjer, der åbnes for i en forsøgsordning fra nytår. Men især i Århus og København volder den nye lov også kvaler.

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Manden bag digital transportrevolution: Lovgivere skal på banen

Teknologien bag nye avancerede løsninger til at organisere persontransport er langt fremme i Finland. Siden 2011 har den finske regering arbejdet på at tilpasse lovgivningen til en ny transportæra. Og det er ekstremt vigtigt at have lovgiverne med på sidelinjen i en af de næste store digitale revolutioner, siger administrerende direktør og stifter af virksomheden MaaS Global, Sampo Hietanen.

Bilens tid som byens konge rinder ud

Bilens tid som byens konge rinder ud

Den måde, vi færdes i byerne på, vil forandres væsentligt. Nye, små elektriske køretøjer er begyndt at dukke op, og samtidig bliver mobilitet i stigende grad en tjeneste; en løsning, som sammensættes til lejligheden alt efter den enkeltes behov. Bytrafikken kan blive mere effektiv, fleksibel og klimavenlig. Det er der hårdt brug for.

Hvad i alverden er det, der kører dér?

Hvad i alverden er det, der kører dér?

En mangfoldighed af nye, små elektriske køretøjer, med eksotiske navne som hoverboards, uniwheels og speed pedelecs, vil i den nærmeste fremtid blande sig i storbyernes mylder. Sammen med selvkørende biler og busser, små udbringningsrobotter, robothunde og droner kan de med tiden fortrænge bilerne som byernes konger.

What’s next – i 2019?

What’s next – i 2019?

Virksomheder skal tage forbrugernes værdier alvorligt – for det er blevet alvor med klimaet, miljøet og datasikkerheden.
Det er muligt at nyhederne er dårlige, men i gamle dage var de også kedelige.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Telefonen, der konkurrerer på det, det den ikke kan

Det måtte komme: En telefon, der skiller sig ud ved at have meget få funktioner. Light phone kaldes den, og som selskabet bag den lille telefon siger, så er den ”designet til at blive brugt så lidt som muligt”.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Whistlebloweren fra Mærsk: Man er medskyldig hvis man tier stille

Den tidligere Mærsk-laborant Dorte Jensen blev whistleblower i 2010, da hun gik til pressen med en optagelse, der afslørede, hvordan Mærsk pressede ansatte til at fuske med målinger af spildevand og oliespildsrapporter. Det har haft store konsekvenser for hende, men hun ville gøre det igen.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Højsæson for spåkoner

Højsæson for spåkoner

Bliver Tesla overtaget af Apple? Finder du det næste job gennem Google?
Og hvad kan danske hospitaler lære af deres israelske kolleger?

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Spådomme for tech-verdenen i 2019

Det er ved at være den tid på året, hvor tænketanke og andre kloge hoveder forsøger at komme med forudsigelser for næste år. Det første kuld af spådomme er ude.