Ny betalingskortlov er sviende nederlag til detailhandlen - banker kan juble

Forretningerne får nu en ekstraregning på 206 millioner kroner, når kunderne ventes at vælge at betale med kreditkort. Det giver en ekstraregning til især benzin- og dagligvarehandlen, som i sidste ende må betales af forbrugerne selv. Løsningen kan blive fremme af dankortet og forretningernes egne medlemskort.

Det er erhvervslivet og især butikkerne, som i første omgang kommer til at betale ekstraregningen, når det fra januar 2018 bliver forbudt for forretningerne at overvælte kortgebyrer på forbrugerne. Finanstilsynet vurderer, at lovforslaget vil koste erhvervslivet 206 millioner kroner.

Siden 2011 har det i Danmark været tilladt at overvælte gebyrer på forbrugerne for brug af kreditkort i den fysiske handel, mens det i internethandlen var tilladt at overvælte for både debet- og kreditkort. Men det forbydes nu på grund af et nyt betalingstjenestedirektiv fra EU (PSD2), som implementeres via lov om betalinger, som forventes at træde i kraft i januar 2018.

Den nye lovgivning mødes med glæde fra bankerne i for eksempel Lokale Pengeinstitutter, og med stor modstand fra Dansk Erhverv, Dansk Detail og Forbrugerrådet Tænk, der alle ser alvorlige problemer i den nye lovgivning. Hos Dansk Erhverv har man ifølge chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark kun nødtvunget accepteret lovgivningen:

Login