Ny digital ambassadør: Vi skal stille krav til tech-giganterne

Danmark har netop udnævnt verdens første tech-ambassadør. Casper Klynge vil ikke blot promovere Danmark som digitalt foregangsland, men er også parat til at bruge posten til at gå i flæsket på tech-koncerner som Microsoft og Facebook.
Jens Jørgen Madsen

Ambassadørboligen i Jakarta er lige nu ved at blive pakket ned. Familien er allerede sendt hjem, og om få dage følger 43-årige Casper Klynge selv efter. Efter godt tre år er tiden som Danmarks ambassadør i Indonesien et overstået kapitel, og nu venter jobbet som Danmarks – og verdens – første ambassadør for teknologi og digitalisering.

Det er en position, som rummer muligheden for at sætte en ny global dagsorden og drøfte sprængfarlige emner som international skat og regulering – det vender vi tilbage til.

Officielt tiltræder Casper Klynge først 1. september, hvor han får base i Palo Alto, der er hjertet i verdens tech-Mekka, Silicon Valley. Men reelt er han allerede tyvstartet, fordi han ikke er i tvivl om, at der er et stort potentiale i at være verdens første officielle diplomat med fokus på digitalisering. Alene i den første uge efter sin udnævnelse er han da også blevet bombarderet med henvendelser fra bl.a. nogle af de største globale teknologikoncerner.

”Vi skal rykke hurtigt, for hvedebrødsdagene vil selvfølgelig hurtigt aftage i det omfang, at der er andre lande, der følger trop og udnævner deres egen tech-ambassadør. Men det med at være first-mover, det tror jeg ikke, man skal undervurdere betydningen af,” siger Casper Klynge, der ærligt erkender, at han også selv har brug for at blive fagligt klædt på til jobbet, hvorfor han allerede har indledt en stribe kaffemøder med nøglepersoner i tech-industrien.

Som udgangspunkt kommer han til at forfølge tre hovedspor: For det første skal han promovere Danmark som digitalt foregangsland. For det andet skal han hjælpe og bistå danske tech-virksomheder over hele verden. Og endelig skal han opbygge netværk og partnerskaber med teknologi-branchens mest centrale aktører, forskere, organisationer og virksomheder, så det bliver muligt at drøfte spørgsmål af både national og international betydning.

Fakta

Casper Klynge, 43 år.

Gift med konsulent og psykoterapeut Mette Nyholm Tingskov og far til to drenge.

Uddannet cand.scient.pol fra Københavns Universitet, 2002.

2002: Fuldmægtig i Udenrigsministeriet.

2003-2006: Politisk rådgiver i EU’s Ministerrådssekretariat i Bruxelles.

2006-2008: Chef, EU’s Planlægningsmission i Kosovo.

2008-2009: Sekretariatschef, Afrikakommissionen, Udenrigsministeriet.

2009-2010: Souschef, Sikkerhedskontoret, Udenrigsministeriet.

2010-2011: Danmarks øverste civile repræsentant i Helmand/Souschef for det multinationale civil-militære hovedkvarter i Helmand, Afghanistan.

2011-2012: Souschef, Stabiliseringskontoret, Udenrigsministeriet.

2012-2013: Souschef, Afrikakontoret, Udenrigsministeriet.

2013-2014: Ambassadør, Cypern.

2014-2017: Ambassadør, Indonesien.

2017-: Digital ambassadør.

2009: Tildelt Marshall Memorial Fellowship.

Følg Casper Klynge på Twitter.

”Vi skal få folk i det internationale samfund gjort opmærksom på Danmarks reelle digitale muskelkraft. At vi måske er det mest digitaliserede land i verden,” siger Casper Klynge og peger på, hvordan det er lykkedes et land som Estland at promovere sig selv som digital frontrunner.

”Det har givet dem en interessant platform, som kan bruges til meget mere end digitaliseringsdagsordenen. De bliver inviteret med i diverse fora i kraft af deres digitaliserings-street-cred og sidder pludselig med om bordet med nogle store vigtige nationer. Og det er i virkeligheden også der, hvor jeg ser værdien i at kunne brande Danmark, for jeg tror sådan set ikke, vi har noget at lade tilbage over for Estland. På flere punkter er vi meget længere fremme,” siger han og peger bl.a. på energiområdet og indsamlingen af real-time big data om danskernes energiforbrug. Ligesom der ifølge den nye ambassadør er lignende eksempler på sundheds-, transport-, klima- og beskæftigelsesområdet.

Trump vs. Zuckerberg

Da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i slutningen af maj afslørede, hvem der skulle bestride den nye betroede stilling som digital ambassadør, udtalte han, at teknologiudviklingen og digitaliseringen nu er så omfattende, at den har ”enorm indflydelse på alle grene af vores samfund”. Samtidig gjorde han det klart, at jobbet i bund og grund handler om at fremme ”danske interesser og værdier”.

Casper Klynge går skridtet videre og konstaterer, at international politik ikke længere kun defineres af stater og internationale organisationer, men også af de største teknologivirksomheder, der alene i kraft af deres størrelse – flere har en omsætning, der overgår de fleste landes bruttonationalprodukt – er i stand til at sætte dagsordenen og definere udviklingen. Netop derfor kan det være nødvendigt at søge dialogen direkte med folk som Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google), Elon Musk (Tesla) og Jeff Bezos (Amazon).

”Der er dem, der siger: ’Hvad skal vi bruge sådan et tech-diplomacy-intiativ til?’ ’Og hvorfor skal vi tale med de her store virksomheder?’ Jeg synes faktisk, der er mange eksempler på, hvorfor det netop er vigtigt at have en dialog med dem. Vi så jo i forbindelse med Donald Trumps afvisning af Paris-aftalen, at en stribe af USA’s største virksomheder, som Microsoft og Tesla, erklærede, at de uanset præsidentens beslutning fortsætter deres klimaengagement. Og det bekræfter mig i, at de her virksomheder er så store og indflydelsesrige, at de er blevet udenrigspolitiske aktører i deres egen ret. Her går de konkret ud og undsiger en beslutning i Washington.”

Et andet klokkeklart eksempel var ifølge Casper Klynge, da Trump i begyndelsen af 2017 lancerede sit midlertidige indrejseforbud fra syv lande med overvejende muslimske befolkninger, hvor mere end en snes af de mest toneangivende amerikanske selskaber sagde fra. Og hvor bl.a. virksomheder som Google, Facebook, Apple, Nike, General Electric, Amazon, Starbucks og Goldman Sachs ikke blot opponerede imod dekretet, men erklærede, at man ville stille juridiske kræfter til rådighed for at bekæmpe indrejseforbuddet.

”Igen var det især tech-virksomheder, som gjorde sig til talspersoner for en anden politisk linje, og som var ude at sige: ’Vi har brug for udenlandsk arbejdskraft. Vi har brug for de her kompetencer’,” siger han.

”Derfor tænker jeg, at som et lille land med en lille åben økonomi, som har kæmpet for bæredygtighed i rigtig mange år, der er det i sig selv interessant for os at tale med de her virksomheder – både i forhold til deres sociale engagement og klimaengagement, men selvfølgelig også på nogle af de hårde dagsordener,” siger han og tilføjer:

”Derfor tror jeg, at Danmark har set helt rigtigt i at etablere det her initiativ. Og mit bud er, at vi kan få rigtig meget ud af det – ikke kun på teknologisiden og digitaliseringsdagsordenen, men i virkeligheden også på bredere udenrigspolitiske emner. Og derfor er det enormt vigtigt at skabe strategiske partnerskaber med nogle af de her virksomheder” siger Casper Klynge.

Selv om Casper Klynge får kontor i Silicon Valley, er der altså tale om et globalt mandat. Fokus er på digitalisering i hele verden og konsekvenserne for Danmark. Og derfor skal han ikke kun have øje for det amerikanske marked, men også for udviklingen i Afrika, Asien og resten af verden.

Global virksomhedsskat?

Det globale mandat giver samtidig mulighed for også at kaste sig over nogle af vor tids mere komplicerede følger af, at de store tech-virksomheder har opnået en ny form for magt, fordi de opererer på tværs af landegrænser og uden nødvendigvis at behøve at skulle forholde sig til national lovgivning og regulering.

Han nævner i den sammenhæng et lokalt eksempel fra sit nuværende bosted, Jakarta:

”En af de startups, som Indonesien er enormt stolte over, er firmaet GoJek, som tilbyder taxaservice på motorcykler. Det er en virksomhed, som er eksploderet hernede, hvilket i sig selv har givet anledning til frygt for monopolisering. Men derudover er det samtidig et eksempel på, hvordan små taxajob i enkeltmandsfirmaer er transformeret til de nye digitale platforme, som forandrer vores samfundsøkonomi. Og det er netop den helt store udfordring ved den her service, at skatteindtægterne ikke længere nødvendigvis kommer indoneserne til gode. Det er i stedet store venture-kapital-fonde, som opererer ind og ud af Indonesien, og som har skudt masser af penge i det her – måske en halv milliard dollar – som høster gevinsten. Det betyder, at selv om der måske er skatteindtægter fra den enkelte motorcykeloperatør, så falder en masse af disse midler formentlig uden for Indonesiens grænser,” siger Casper Klynge og bemærker, at det konkret illustrerer en af de globale udfordringer ved store multinationale virksomheder, der leverer tjenester, som er attraktive og efterspurgte på tværs af kloden.

”For den manglende skatteindtægt rammer så Indonesiens eget vækstpotentiale og evne til at levere service- og velfærdsydelser som sundhed, hospitaler og uddannelse til dets egen befolkning.”

Casper Klynge lader samtidig forstå, at det vil være naturligt, at han som tech-ambassadør går ind og drøfter de her mere komplicerede forhold med de helt store spillere:

”Det er klart, at det her handler også om en reguleringsdagsorden. Den tror jeg ligger lige til højrebenet. Så selvfølgelig skal reguleringsdagsordenen også være en del af den dialog, vi kommer til at føre, og herunder hvilke krav vi kan og bør stille til de store tech-virksomheder.”

Han understreger, at det endnu er for tidligt at sige, i hvilken sammenhæng kravene til overnational regulering kan og bør drøftes. Det samme gælder, hvilke områder der specifikt skal berøres. Han er til gengæld ikke i tvivl om, at de store aktører gerne deltager:

”Det er ikke mit indtryk, at tech-virksomhederne forsøger at undgå en dialog om regulering. Det kan godt være, vi ikke er enige om, hvordan eller om vi skal have mere eller mindre regulering. Men tag for eksempel Microsoft og deres udmelding i forhold til cybersikkerhed og kravet om en digital Geneve-konvention. Det er et meget godt eksempel på, at virksomheden selv beder om en dialog, fordi de selv kan se, at de har svært ved at sætte de rammer op, der er behov for. Så jeg er sikker på, at reguleringsdagsordenen bliver en central del af den dialog, vi skal have. Om det så skal munde ud i input til politikformuleringer eller konkrete operative konklusioner, det må vi kigge på undervejs,” siger Casper Klynge, der ser frem til at matche diplomatiet med erhvervslivets topchefer.

Et andet eksempel på, hvordan tech-virksomhederne selv ser et behov for regulering, er ifølge Casper Klynge Facebooks seneste tilkendegivelse efter det nylige terrorangreb i London. Her bebudede SoMe-giganten, at man fremover ønsker at være hårdere i mælet med at indrapportere tegn på terrorlignende adfærd.

”Det er et meget godt eksempel på en virksomhed, der godt er klar over, at der er nogle udfordringer, hvor de selv har et ansvar. Både etisk og helt konkret. Og selvfølgelig har de – ligesom alle andre – egne kommercielle interesser, som går forud for næsten det meste af alt andet. Men kan vi få dem til at diskutere reguleringsdagsordenen, er det jo et fint nok udgangspunkt og helt legitimt.”

Den ny ambassadør stiller dog spørgsmål ved, om verden umiddelbart har de rigtige fora til at diskutere og formulere den nødvendige overnationale regulering og politik.

”Måske på nogle områder, men ikke alle. Men det er så der, hvor Danmark forhåbentligt kan gøre en forskel og præge udviklingen.”

Masser af rejser

Casper Klynge og hans kommende souschef Mikael Ekman får til huse i Udenrigsministeriets eksisterende lokaler i Silicon Valley, hvor også Innovation Centre Denmark har til huse, og hvorfra ministeriet tillige arbejder med at få danske startups frem i verden via projektet SCALEit.

Men derudover er tanken, at man trækker på hele Udenrigsministeriets repræsentationsstruktur på tværs af alle danske ambassader, ligesom der kommer et setup i København og et par såkaldte digitaliseringsattacheer et par steder rundt i verden.

”Men vi kommer til at bruge rigtig meget tid i flyvemaskiner for at tale med virksomheder i hele verden. Så på den måde er det et andet mandat i forhold til, hvad der traditionelt er på danske ambassader. Derudover skal vi stemme dørklokker og tale med rigtig mange myndigheder, rigtig mange danske virksomheder og rigtig mange forskningsinstitutioner og også høre fra dem, hvordan vi kan skabe noget merværdi.”

I sidste ende er det Casper Klynges håb, at den samlede indsats også kan være med til at styrke Danmarks omdømme, som det han kalder ”et hypereffektivt lille digitaliseringslaboratorium”. Det vil sige et sted, hvor man tester nye produkter og løsninger, og hvor man har højkvalitetsdata til rådighed som input til yderligere teknologiudvikling.

”Men vi gør os ingen illusioner om, at vi har set lyset på alle områder,” siger han.

Allerøverst på dagsordenen bliver dog at få etableret et netværk blandt alle de relevante spillere og ikke kun tech-virksomhederne, men også forskningsinstitutioner, medier, myndigheder og alle hjemlige spillere.

”Uden netværk er vi ingenting med det her initiativ. Så det er min hovedprioritet. Og det vil komme os til gode – ikke kun på teknologi- og digitaliseringsområdet, men i det hele taget. Og derefter skal vi i gang med at formulere konkrete initiativer.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu