Nye spilleregler, nye udfordringer, nye kompetencer

I denne uge forsøger vi at forstå hvad der ligger efter industrisamfundet.
Det er tydeligt at masseproduktion af fysiske genstande ikke bliver det, der driver den næste bølge af vækst – hverken hvad angår arbejdspladser, økonomien eller værdien for forbrugerne.

Peter Hesseldahl

Det er noget andet vi skal leve af fremover, og det skabes på en anden måde. En af de nye teknologier, der kan gøre en helt anden form for produktion mulig, er 3D printere.

Den tidligere direktør for B&O, Tue Mantoni har tænkt grundigt over hvad det indebærer, hvis produktion fremover kan bliver helt tilpasset den enkelte forbruger – eller hvis meget produktion kan distribueres globalt ved blot at sende filer til den nærmeste printer, snarere end at fragte færdige varer omkring.
 
 
Robotterne og de stadig mere intelligente systemer, vi benytter os af, kan overtage flere og flere opgaver fra mennesker. Det er ikke alle, der synes det lyder godt. For de fleste jobs, vil maskinerne kunne udføre nogle af opgaverne, men to danske økonomer skønner, at omkring 10% af alle jobs helt vil forsvinde.

Philipp Schröder fra Århus universitet og Jens Riis Andersen fra Mckinsey har leveret analyser til Disruptionsrådet. I dagens interview taler de om behovet for livslang læring, en ny flexicurity model på arbejdsmarkedet, og nødvendigheden af at fordele gevinsterne ved automatisering mere ligeligt.
 
 
Vi har også en rapport fra München, der må siges at være højborgen for Industri 4.0 tænkningen. Innovation Center Denmarks kontor i det Sydtyske fortæller, hvordan industri 4.0 er under udvidelse. Hidtil har det handlet om at forbinde og koordinere alle maskiner og alle virksomheder i værdikæden.
 
Men det går op for de tyske virksomheder at de også er nødt til at få forbrugerne med i processen - ellers er det umuligt at opnå den individualisering og fleksibilitet, som i stigende grad er en parameter i konkurrencen.
 
 
Alt i alt er det meget omfattende forandringer vi står overfor, når økonomien går fra den traditionelle industrielle logik til et nyt sæt af spilleregler, der kræver andre forretningsmodeller, andre kompetencer og andre forståelser af, hvilken form for værdi virksomheder skal skabe.
 
Onsdag den 6. feb. Kl. 16 holder Mandag Morgen og ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, et fælles gå-hjem-møde i BLOX om vores farvel til industrisamfundet.
 
Her vil Thomas Larsen fra Berlingske Tidende, professor Maja Horst og undertegnede præsentere nogle overvejelser om, hvad der ligger forude – inden vi går over til debatten.
Du kan tilmelde dig her – det er ganske gratis.

God fornøjelse med læsningen!


 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu