Overblik: Det svensk-kinesiske samarbejde, der reddede Volvo

Trods den stigende mistillid er det værd at huske, at samarbejder med Kina kan være til alles fordel. Mary Meekers årlige trendanalyse er en guldgrube af facts om den globale it-branche.

Der er opstået en uhyggelig og stadig voksende mistillid mellem Kina og Europa og USA. I mange år har vi troet, at de globale forsyningskæder, der har filtret verdens økonomier sammen på kryds og tværs, ville gøre os så afhængige af hinanden, at den eneste vej videre var at samarbejde endnu mere.

Men nu falder systemerne fra hinanden. Selskaber i alle lande har travlt med at re-lokalisere produktionen, så man ikke afhænger af fjerntliggende leverandører og kritiske teknologier, som pludselig kan blive utilgængelige på grund af uforudsigelige storpolitiske skærmydsler.
 
Volvo er et eksempel på, at et svensk industrielt ikon kan blive solgt til en kinesisk opkomling i bilbranchen – og at sammensmeltningen faktisk fungerer, så begge parter trives og styrker hinanden.

Vi har et interview Lone Fønss Schrøder, som blandt meget andet er næstformand for Volvos bestyrelse, og hun fortæller om sammenlægningen med det kinesiske Geely, og om hvad parterne hver har bidraget med, siden Ford solgte Volvo i 2010.


Et af it-branchens referencepunkter er den amerikanske investor og analytiker Mary Meekers årlige præsentation af de vigtigste trends i branchen. Hendes seneste præsentation – som består af 333 slides – fortæller blandt andet, at spillet Fortnite har nået 250 millioner brugere på halvandet år, at Instagram har en milliard brugere, at omsætningen for salg af reklamer på internettet steg 22 procent sidste år – og at 4 millioner mennesker kører som chauffører for Uber.

Mary Meekers trendanalyse for 2019 er spækket med data, og man kan bruge lang tid på at fordøje materialet. Vi har plukket en række af de mest interessante pointer.


Deepfake-video er et redskab, der virkelig kan skabe ballade. En deepfake er en video, hvor en kendt person siger eller gør noget, som vedkommende aldrig har gjort i virkeligheden – men på videoen ser det fuldstændigt sådan ud.

Mange frygter, at deepfakes af politikere, der siger uhyrligheder, kan tænde gnisten til en international konflikt. Indtil nu har deepfakes ikke for alvor haft indflydelse, men det virker, som om det bare er et spørgsmål om tid.

Formanden for det amerikanske senat, Nancy Pelosi, var udsat for det for nylig med en video lagt på nettet af en ultra-højreorienteret organisation, hvor hendes tale var sat ned til 75 procent hastighed, så det lød, som om hun var temmelig beruset.

Pelosi forlangte, at Facebook skulle fjerne videoen, men det nægtede Facebook med henvisning til ytringsfriheden.

Nu florerer en deepfake-video med Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, hvor det ser ud, som om han forklarer, at Facebook overvåger hele verden til gavn for organisationen Spectre.

Spørgsmålet er, om dén video får lov at blive liggende? Vores søstermedie, Tjekdet, har kigget på de interessante dilemmaer, som de stadig mere overbevisende deepfake-videoer rejser.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Er væksten problemet eller løsningen? Overblik: Er væksten problemet eller løsningen? Næste artikel Overblik: Reality check af forudsigelserne om eksponentiel vækst Overblik: Reality check af forudsigelserne om eksponentiel vækst
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?