Overblik: Det svensk-kinesiske samarbejde, der reddede Volvo

Trods den stigende mistillid er det værd at huske, at samarbejder med Kina kan være til alles fordel. Mary Meekers årlige trendanalyse er en guldgrube af facts om den globale it-branche.

Der er opstået en uhyggelig og stadig voksende mistillid mellem Kina og Europa og USA. I mange år har vi troet, at de globale forsyningskæder, der har filtret verdens økonomier sammen på kryds og tværs, ville gøre os så afhængige af hinanden, at den eneste vej videre var at samarbejde endnu mere.

Men nu falder systemerne fra hinanden. Selskaber i alle lande har travlt med at re-lokalisere produktionen, så man ikke afhænger af fjerntliggende leverandører og kritiske teknologier, som pludselig kan blive utilgængelige på grund af uforudsigelige storpolitiske skærmydsler.
 
Volvo er et eksempel på, at et svensk industrielt ikon kan blive solgt til en kinesisk opkomling i bilbranchen – og at sammensmeltningen faktisk fungerer, så begge parter trives og styrker hinanden.

Vi har et interview Lone Fønss Schrøder, som blandt meget andet er næstformand for Volvos bestyrelse, og hun fortæller om sammenlægningen med det kinesiske Geely, og om hvad parterne hver har bidraget med, siden Ford solgte Volvo i 2010.


Et af it-branchens referencepunkter er den amerikanske investor og analytiker Mary Meekers årlige præsentation af de vigtigste trends i branchen. Hendes seneste præsentation – som består af 333 slides – fortæller blandt andet, at spillet Fortnite har nået 250 millioner brugere på halvandet år, at Instagram har en milliard brugere, at omsætningen for salg af reklamer på internettet steg 22 procent sidste år – og at 4 millioner mennesker kører som chauffører for Uber.

Mary Meekers trendanalyse for 2019 er spækket med data, og man kan bruge lang tid på at fordøje materialet. Vi har plukket en række af de mest interessante pointer.


Deepfake-video er et redskab, der virkelig kan skabe ballade. En deepfake er en video, hvor en kendt person siger eller gør noget, som vedkommende aldrig har gjort i virkeligheden – men på videoen ser det fuldstændigt sådan ud.

Mange frygter, at deepfakes af politikere, der siger uhyrligheder, kan tænde gnisten til en international konflikt. Indtil nu har deepfakes ikke for alvor haft indflydelse, men det virker, som om det bare er et spørgsmål om tid.

Formanden for det amerikanske senat, Nancy Pelosi, var udsat for det for nylig med en video lagt på nettet af en ultra-højreorienteret organisation, hvor hendes tale var sat ned til 75 procent hastighed, så det lød, som om hun var temmelig beruset.

Pelosi forlangte, at Facebook skulle fjerne videoen, men det nægtede Facebook med henvisning til ytringsfriheden.

Nu florerer en deepfake-video med Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, hvor det ser ud, som om han forklarer, at Facebook overvåger hele verden til gavn for organisationen Spectre.

Spørgsmålet er, om dén video får lov at blive liggende? Vores søstermedie, Tjekdet, har kigget på de interessante dilemmaer, som de stadig mere overbevisende deepfake-videoer rejser.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Er væksten problemet eller løsningen? Overblik: Er væksten problemet eller løsningen? Næste artikel Overblik: Reality check af forudsigelserne om eksponentiel vækst Overblik: Reality check af forudsigelserne om eksponentiel vækst
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.