Overblik: En stilfærdig, men solid, dansk succes

3Shape digitaliserer dentalbranchen. Israelerne satser på AI.
Og var det noget med en urrem af edderkoppe-silke?

Det er lige sådan en slags virksomhed, man kunne håbe på at der kommer flere af herhjemme. 3Shape laver et højteknologisk produkt, de er førende på verdensmarkedet i deres branche, de tjener masser af penge, og en tredjedel af de ansatte arbejder med at udvikle nye og bedre produkter, der kan sikre virksomheden fremover.
 
3Shape? De færreste kender firmaet – men det er muligt, at du har haft deres produkt i munden. 3Shape laver 3D-scannere til tandlæger og tandteknikere, og virksomheden har placeret sig perfekt i forhold til de seneste års gennemgribende digitalisering af måden, man laver kroner og broer på.
 
Siden år 2000 er der kun to nye danske virksomheder, der har fået over 1000  ansatte – Netcompany er det andet. Men 3Shape har været yderst diskrete med deres succes. De to stiftere og ejere er blandt de 25 rigeste danskere, men de giver ikke interviews.
 
Vi fortæller historien om den største danske erhvervssucces, du aldrig har hørt om.
                     
I Israel er der forbløffende meget gang i startup miljøet, først og fremmest i Tel Aviv, og ikke mindst indenfor kunstig intelligens.
 
Innovation Center Denmark har et af sine 8 kontorer i Tel Aviv og  i dagens klumme fortæller Tue David Bak, der er direktør for centeret, om de mange virksomheder, der udvikler AI dernede, og som har formået at trække store udenlandske investeringer til.
Der er også plads til danske virksomheder, der vil samarbejde, fortæller Bak.
 
Og så har vi en lille historie om hvordan man nu kan fremstille silke, der er identisk med den silke, edderkopper laver deres spind af.  Den schweiziske ur-fabrikant Omega har netop lanceret en ur-rem af silken.
 
Det kaldes ”biomimetics”, når man udvikler teknologi, der har inspiration i naturen. Nogle millioner års evolution har skabt masser af løsninger, der mageligt overgår, hvad menneskelige ingeniører kan præstere. Der er noget at lære af.
 
Som amerikaneren Janine Benyus, der nok er den mest kendte fortaler for mulighederne i biomimitecs, siger:
”Edderkoppe-silke er stærkere og lettere end kevlar, men det er 100 % biologisk nedbrydeligt, og det er fremstillet ved stuetemperatur med døde fluer som råstof.”
 
Stik dén.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Coffee to go – kaffen er på vej med drone Overblik: Coffee to go – kaffen er på vej med drone Næste artikel Overblik: Internettets to parallelle universer Overblik: Internettets to parallelle universer
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.