Overblik: En stilfærdig, men solid, dansk succes

3Shape digitaliserer dentalbranchen. Israelerne satser på AI.
Og var det noget med en urrem af edderkoppe-silke?

Det er lige sådan en slags virksomhed, man kunne håbe på at der kommer flere af herhjemme. 3Shape laver et højteknologisk produkt, de er førende på verdensmarkedet i deres branche, de tjener masser af penge, og en tredjedel af de ansatte arbejder med at udvikle nye og bedre produkter, der kan sikre virksomheden fremover.
 
3Shape? De færreste kender firmaet – men det er muligt, at du har haft deres produkt i munden. 3Shape laver 3D-scannere til tandlæger og tandteknikere, og virksomheden har placeret sig perfekt i forhold til de seneste års gennemgribende digitalisering af måden, man laver kroner og broer på.
 
Siden år 2000 er der kun to nye danske virksomheder, der har fået over 1000  ansatte – Netcompany er det andet. Men 3Shape har været yderst diskrete med deres succes. De to stiftere og ejere er blandt de 25 rigeste danskere, men de giver ikke interviews.
 
Vi fortæller historien om den største danske erhvervssucces, du aldrig har hørt om.
                     
I Israel er der forbløffende meget gang i startup miljøet, først og fremmest i Tel Aviv, og ikke mindst indenfor kunstig intelligens.
 
Innovation Center Denmark har et af sine 8 kontorer i Tel Aviv og  i dagens klumme fortæller Tue David Bak, der er direktør for centeret, om de mange virksomheder, der udvikler AI dernede, og som har formået at trække store udenlandske investeringer til.
Der er også plads til danske virksomheder, der vil samarbejde, fortæller Bak.
 
Og så har vi en lille historie om hvordan man nu kan fremstille silke, der er identisk med den silke, edderkopper laver deres spind af.  Den schweiziske ur-fabrikant Omega har netop lanceret en ur-rem af silken.
 
Det kaldes ”biomimetics”, når man udvikler teknologi, der har inspiration i naturen. Nogle millioner års evolution har skabt masser af løsninger, der mageligt overgår, hvad menneskelige ingeniører kan præstere. Der er noget at lære af.
 
Som amerikaneren Janine Benyus, der nok er den mest kendte fortaler for mulighederne i biomimitecs, siger:
”Edderkoppe-silke er stærkere og lettere end kevlar, men det er 100 % biologisk nedbrydeligt, og det er fremstillet ved stuetemperatur med døde fluer som råstof.”
 
Stik dén.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Coffee to go – kaffen er på vej med drone Overblik: Coffee to go – kaffen er på vej med drone Næste artikel Overblik: Internettets to parallelle universer Overblik: Internettets to parallelle universer
Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.