Overblik: Er væksten problemet eller løsningen?

 
12 teknologier, der kan redde klimaet.
10 indgreb, der kan bremse væksten.
Og et tysk bud på fremtidens mobilitet.

Hvordan kommer vi ud af klimakrisen? Skal vi trykke speederen i bund og sætte alt ind på at udvikle nye, smarte, CO2-neutrale løsninger, der kan afløse de gamle teknologier? Eller skal vi hive i bremsen og stoppe den vækst i forbrug, der er ved at kvæle kloden?
 
I denne uge prøver vi at se sagen fra begge sider. Vi har to artikler, der begge bygger på masser af research og samtaler med nogle af verdens førende eksperter.
 
- Den ene artikel konkluderer, at vækst er en forudsætning for omstillingen – og det kan ikke gå hurtigt nok. Hvis vi skal udnytte markedsøkonomiens enorme kraft til at drive forandringen, skal der være udsigt til gevinster for dem, der investerer i at udvikle og anvende de nye teknologier, der kan redde os.
 
- Den anden artikel konstaterer, at alle forsøg på at afkoble økonomisk vækst fra belastningen af klimaet og miljøet er slået fejl. Så selv om det virker ekstremt, er vi simpelthen nødt til at gribe ind over for et forbrug, der løber løbsk.

Der er ingen lette svar – begge synspunkter virker både overbevisende og rigtige. Så med lidt held bliver læserne forvirrede på et højere plan.
 
Vi gør det også konkret. Vi har samlet et overblik over de 12 væsentligste teknologier, der er afgørende for omstillingen – og vi har samlet ti, ganske radikale, indgreb, der kan bremse væksten, før planeten bliver kogt.


En af udfordringerne er at skabe en ny form for mobilitet, der både er CO2-neutral og i stand til at løse det stigende pres på trafikken i de store byer.

I München har bilindustrien travlt med at udvikle fremtidens transportformer, og det ser ud til, at det vil omfatte både selvkørende, eldrevne biler, løbehjul, højhastighedstog i hyperloop – nå ja, og autonome flyvende taxaer.

Det fortæller Innovation Centre Denmark i München om i dagens klumme.
 
God fornøjelse med læsningen!
 

Forrige artikel Overblik: Forvirrende og forbløffende virtual reality Overblik: Forvirrende og forbløffende virtual reality Næste artikel Overblik: Det svensk-kinesiske samarbejde, der reddede Volvo Overblik: Det svensk-kinesiske samarbejde, der reddede Volvo
Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.