Overblik: Etik kan være en konkurrencefordel for dansk AI

Tør vi insistere på de menneskelige værdier, når konkurrencen med Kina og USA spidser til?
5G-signaler får ikke fugle til at falde ud af himlen – trods historierne på nettet.
 

Regeringen holdt digitalt topmøde forleden. Stort set enhver, der er med til at præge den digitale udvikling i Danmark, var samlet i DR Byen til en lang dags præsentationer og diskussioner af, hvad Danmark kan gøre for at fastholde den ganske gode position, vi har inden for digitalisering.

Det gennemgående tema var kunstig intelligens og etik, og regeringen brugte lejligheden til at lancere den nye nationale strategi for kunstig intelligens.

Man kan dårligt klage over, at vi ikke er opmærksomme på de etiske udfordringer ved AI. Faktisk var der en forbløffende enighed blandt de mange talere på det digitale topmøde om, at menneskelige værdier som empati, tillid, gennemskuelighed og selvbestemmelse skal være grundlaget i vores brug af kunstig intelligens.

Men hvad sker der i praksis, når vi mærker konkurrencen fra Kina – eller når virksomhederne møder investorernes krav om afkast?

På det digitale topmøde var der snak om, at Europa kan vise "en tredje vej", der er mindre kontrollerende end kinesernes brug af data, og mere reguleret end amerikanernes frie spil for virksomhederne.

Det er en smuk vision, og jeg er enig i den, men som jeg går mere i dybden med i dagens kommentar, så er det indtil videre en gratis omgang at fremhæve de fine værdier. Vi har brug for at se flere konkrete eksempler på, hvordan kunstig intelligens kan sætte menneskelige værdier i centrum.

Mandag Morgens søstermedie TjekDet har til opgave at gå nogle af de mange lidt tvivlsomme historier, der florerer i medierne, efter i sømmene.
De har samlet en helt lille pakke af historier, der ser på et udbrud af fake news om 5G, den kommende standard for mobiltelefoni.

Lad mig bare afsløre det først som sidst: Nej, der døde ikke hundredvis af fugle i en park i Holland, hvor man testede 5G-signaler.TjekDet har spurgt en række eksperter om risikoen for, at 5G-stråling kan give kræft – den er ikke ret stor, konkluderer de. På WHO’s liste over ting, der kan fremkalde kræft, står elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner i samme kategori som syltede asiatiske grøntsager og ekstrakt fra aloe vera.

Med den nye 5G-standard vil der komme langt flere master end nu, men den enkelte mast vil til gengæld sende med et svagere signal. Hvis der kommer mere stråling i luften, er det ikke, fordi vi går fra 4G til 5G, men fordi vi bruger trådløs datatransmission mere og mere – eksempelvis til at streame video og musik, fortæller en forsker fra Aalborg Universitet.

Og hvad er det nu lige, 5G egentlig går ud på? Det kan du læse i vores overblik over teknologien.

Influencere og youtubers; de personligheder, der har tusindvis eller millioner af følgere på de sociale medier, har et lidt blakket ry, fordi det ikke altid er lige gennemskueligt, om det, de afprøver og fortæller, i virkeligheden er noget, de bliver betalt for at anbefale.

Men budskaberne fra influencere handler ikke alt sammen om livsstil og forbrug. I dagens artikel fortæller vi, hvordan en amerikansk kampagne, der opfordrer til at stemme ved valgene, er nået ud til langt over 100 millioner vælgere.

Valgdeltagelsen i USA er notorisk lav, især blandt de unge, men ved midtvejsvalget i 2018 var deltagelsen blandt vælgere under 35 år den højeste nogensinde.

Det bliver spændende at se, hvor meget influencere bliver en del af den demokratiske debat herhjemme, når valgkampen for alvor går i gang.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Afhængighed, bekymring og begejstring over digitale tjenester Overblik: Afhængighed, bekymring og begejstring over digitale tjenester Næste artikel Overblik: Snyd og bedrag fra store og små online Overblik: Snyd og bedrag fra store og små online
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.