Overblik: Etik kan være en konkurrencefordel for dansk AI

Tør vi insistere på de menneskelige værdier, når konkurrencen med Kina og USA spidser til?
5G-signaler får ikke fugle til at falde ud af himlen – trods historierne på nettet.
 

Regeringen holdt digitalt topmøde forleden. Stort set enhver, der er med til at præge den digitale udvikling i Danmark, var samlet i DR Byen til en lang dags præsentationer og diskussioner af, hvad Danmark kan gøre for at fastholde den ganske gode position, vi har inden for digitalisering.

Det gennemgående tema var kunstig intelligens og etik, og regeringen brugte lejligheden til at lancere den nye nationale strategi for kunstig intelligens.

Man kan dårligt klage over, at vi ikke er opmærksomme på de etiske udfordringer ved AI. Faktisk var der en forbløffende enighed blandt de mange talere på det digitale topmøde om, at menneskelige værdier som empati, tillid, gennemskuelighed og selvbestemmelse skal være grundlaget i vores brug af kunstig intelligens.

Men hvad sker der i praksis, når vi mærker konkurrencen fra Kina – eller når virksomhederne møder investorernes krav om afkast?

På det digitale topmøde var der snak om, at Europa kan vise "en tredje vej", der er mindre kontrollerende end kinesernes brug af data, og mere reguleret end amerikanernes frie spil for virksomhederne.

Det er en smuk vision, og jeg er enig i den, men som jeg går mere i dybden med i dagens kommentar, så er det indtil videre en gratis omgang at fremhæve de fine værdier. Vi har brug for at se flere konkrete eksempler på, hvordan kunstig intelligens kan sætte menneskelige værdier i centrum.

Mandag Morgens søstermedie TjekDet har til opgave at gå nogle af de mange lidt tvivlsomme historier, der florerer i medierne, efter i sømmene.
De har samlet en helt lille pakke af historier, der ser på et udbrud af fake news om 5G, den kommende standard for mobiltelefoni.

Lad mig bare afsløre det først som sidst: Nej, der døde ikke hundredvis af fugle i en park i Holland, hvor man testede 5G-signaler.TjekDet har spurgt en række eksperter om risikoen for, at 5G-stråling kan give kræft – den er ikke ret stor, konkluderer de. På WHO’s liste over ting, der kan fremkalde kræft, står elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner i samme kategori som syltede asiatiske grøntsager og ekstrakt fra aloe vera.

Med den nye 5G-standard vil der komme langt flere master end nu, men den enkelte mast vil til gengæld sende med et svagere signal. Hvis der kommer mere stråling i luften, er det ikke, fordi vi går fra 4G til 5G, men fordi vi bruger trådløs datatransmission mere og mere – eksempelvis til at streame video og musik, fortæller en forsker fra Aalborg Universitet.

Og hvad er det nu lige, 5G egentlig går ud på? Det kan du læse i vores overblik over teknologien.

Influencere og youtubers; de personligheder, der har tusindvis eller millioner af følgere på de sociale medier, har et lidt blakket ry, fordi det ikke altid er lige gennemskueligt, om det, de afprøver og fortæller, i virkeligheden er noget, de bliver betalt for at anbefale.

Men budskaberne fra influencere handler ikke alt sammen om livsstil og forbrug. I dagens artikel fortæller vi, hvordan en amerikansk kampagne, der opfordrer til at stemme ved valgene, er nået ud til langt over 100 millioner vælgere.

Valgdeltagelsen i USA er notorisk lav, især blandt de unge, men ved midtvejsvalget i 2018 var deltagelsen blandt vælgere under 35 år den højeste nogensinde.

Det bliver spændende at se, hvor meget influencere bliver en del af den demokratiske debat herhjemme, når valgkampen for alvor går i gang.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Afhængighed, bekymring og begejstring over digitale tjenester Overblik: Afhængighed, bekymring og begejstring over digitale tjenester Næste artikel Overblik: Snyd og bedrag fra store og små online Overblik: Snyd og bedrag fra store og små online
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina vil have verdens smarteste byer!

Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data sammen fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe en smart city. Det sker i tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den? 

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.