Overblik: Flydende byer og fribytterdrømme

Flydende byer kan være en kæmpe ny forretning – eller det rene science fiction fantasi.
Enhver kan se med på Davos-mødets sessioner. Det kan anbefales.

Første gang jeg hørte om flydende byer var til Singularity University summit i Stockholm sidste år. Der mødte jeg Margaret Mistry, som  arbejder med at udvikle nye forretningsområder for Equinord, det statslige norske energiselskab, der før hed Statoil.
 
Mistry fortalte, at der var et fint match mellem Equinords kompetencer med at opføre og drive de enorme boreplatforme i Nordsøen, og de udfordringer, det ville indebære, at bygge store flydende pramme som kunne rumme hele boligblokke, kontorhuse, parker eller andre af storbyens elementer.
 
Mistry satte mig i forbindelse med Koen Olthuis, direktør for et hollandsk arkitektfirma, der har specialiseret sig i flydende huse. Olthuis har en vision om ”plug and play byer”, hvor funktionerne i byen kan udskiftes og tilpasses efter behov, fordi alle elementer er flydende.

Til at begynde med må jeg indrømme, at ideen lød som det rene science fiction fantasy. Men når man kigger nærmere efter, viser det sig, at der allerede er masser af eksempler på meget store flydende bygninger.
 
Rundt om i verden er storbyer i gang med at udvide arealet ved at indvinde land fra havet. København har netop præsenteret et kæmpeprojekt med 9 kunstige øer ved Avedøre Holme.
Det er interessant at forestille sig mulighederne, hvis de øer var flydende og kunne udskiftes, og måske byttes med andre byer.
 
Der er selvfølgelig også folk med langt mere radikale planer om kolonier til havs.
 
Seasteading Institute i Californien er betydeligt længere ovre i science fiction genren. For dem handler det ikke om at lette presset på de overfyldte storbyer, nej, det handler om at stifte deres eget samfund.

I internationalt farvand slipper man for Staten og alt dens væsen. Individets frie udfoldelse fremfor alt – om man så skal døje med søsyge.
 
Jeg plejer at sige, at jeg desværre ikke kunne komme til Davos topmødet fordi min helikopter er punkteret. Og så er man jo nødt til at følge med hjemmefra over nettet. Det kan anbefales.
 
En af de mange, virkeligt interessante sessions, enhver kan gå ind og kigge med på, var en snak mellem Microsofts CEO Satya Nadella og World Economic Forum direktør, Klaus Schwab, med den uforlignelige schweiziske accent.
 
Satya Nadella siger IKKE, at tech-industrien bedst kan regulere sig selv. Tværtimod, han roser EU’s GDPR direktiv og argumenterer for, at det var bedre at få globale normer for databeskyttelse og brugen af AI.
I sidste ende er det bedre end at verden deles op i regioner med hver deres normer og lovgivning, mener Nadella.
 
…Og så vil jeg lige minde om at på onsdag den 6. feb. Kl. 16 holder Mandag Morgen og ATV, Akademiet for de Tekniske Videnskaber, et fælles gå-hjem-møde i BLOX om vores farvel til industrisamfundet.
 
Her vil Thomas Larsen fra Berlingske Tidende, professor Maja Horst og undertegnede præsentere nogle overvejelser om, hvad der ligger forude – inden vi går over til debatten.

Du kan tilmelde dig her – det er ganske gratis.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Nye spilleregler, nye udfordringer, nye kompetencer Nye spilleregler, nye udfordringer, nye kompetencer Næste artikel Overblik: Coffee to go – kaffen er på vej med drone Overblik: Coffee to go – kaffen er på vej med drone
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?