Overblik: Forvirrende og forbløffende virtual reality

FN-rapport konkluderer, at vi er bagefter med at nå SDG’erne.
Sådan støtter amerikanske top-universiteter iværksættere

Når virtual reality er godt, så er det en forbløffende og forvirrende oplevelse at kunne træde lige ind i en helt anden verden, som man bliver fuldstændigt opslugt af – og øjeblikket efter, når man tager headsettet af, står man tilbage i den virkelige verden.

Det stærkeste, undertegnede har prøvet i den retning, er med et headset fra et lille firma ved navn Varjo. Det er konstrueret på samme måde, som vores syn fungerer; med et lille felt i midten, hvor der er den højeste grad af detaljering, og en noget lavere opløsning i udkanten af synsfeltet.

Varjo hævder, at deres headset kan vise grafik i samme opløsning, som det menneskelig øje kan se. Jeg kan kun sige, at det er yderst overbevisende.

Varjo er fra … Finland, hvor der er godt gang i den teknologiske udvikling. I sidste uge lancerede Varjo et nyt headset med kameraer på fronten, så man både kan se sine omgivelser og computergrafikken. Vi har en artikel om de avancerede VR-briller.

I den virkelige fysiske verden er der også brug for hastig udvikling og omstilling. Mandag Morgens tidligere chefredaktør Erik Rasmussen har en skarp omtale af den seneste FN-rapport om verdensmålene.

De 17 SDG’er er den store globale to-do-liste. Som Rasmussen skriver, så udtrykker og sammenfatter verdensmålene et mindset og en virkelighed, der fastlægger de vilkår og de rammer, der bliver gældende for udviklingen af morgendagens samfund – og dermed også for, hvad virksomhederne skal leve af.

Men FN-rapporten konstaterer, at vi halter bagefter i forhold til at få opfyldt målene, og et af problemerne er, at de lande og selskaber, der lever af fossile brændstoffer, kæmper hårdt for at kunne fortsætte som hidtil.

De har meget på spil. Hvis klimaet skal reddes, og temperaturen ikke skal løbe løbsk, må industrierne afvikles over de næste 30 år, og det efterlader verdenssamfundet med, hvad der betegnes som stranded assets eller urentable virksomheder for et beløb svarende til 10.000 milliarder dollar.

Heldigvis åbner opfyldelsen af verdensmålene samtidig op for mindst lige så mange nye markedsmuligheder for dem, der forstår at koble deres forretning sammen med den udvikling.

Der er gjort utallige forsøg på at aflure, hvad der har gjort Silicon Valley og Cambridge, Massachusetts i Boston til så ekstremt stærke innovationsmiljøer.
En af faktorerne er det tætte samspil mellem universiteter i verdensklasse og et lokalt økosystem af startups, der forstår at bruge forskernes viden til at skabe nye produkter og løsninger.

Innovation Center Denmarks kontorer i Silicon Valley og Boston har set nærmere på, hvordan de amerikanske universiteter understøtter samspillet med erhvervslivet, og de har sammenfattet deres undersøgelser i fem punkter.

Der er noget at lære af for de danske uddannelsesinstitutioner.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: En økonomi, der ikke kun handler om penge Overblik: En økonomi, der ikke kun handler om penge Næste artikel Overblik: Er væksten problemet eller løsningen? Overblik: Er væksten problemet eller løsningen?
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?