Overblik: Fremtidens økonomi er cirkulær

Den cirkulære økonomi er ikke længere kun noget, man snakker om.
Margrethe Vestager om de europæiske værdier som modvægt til tech-giganterne.

Kan EU egentlig andet end at skrive store bøder ud? Hvad har Europa at byde på som modvægt til tech-giganterne fra USA og Kina?
 
Lige før påske havde vi lejlighed til at tage en lang snak med Margrethe Vestager. En stor del af interviewet handlede om reguleringen af tech-giganterne og det sæt af værdier, som Europa insisterer på at regulere ud fra.
 
“Det handler om, hvilket samfund vi vil være. Vi vil gerne leve et sted, hvor det enkelte menneske betyder noget, og jeg tror, at det er det langsigtede solide valg,” siger konkurrence-kommissæren.             

Anledningen til interviewet var den rapport om konkurrencepolitik i en digital æra, som EU-Kommissionen netop har offentliggjort. Rapporten kridter banen op og beskriver, hvorfor spillereglerne er anderledes, når de globale digitale platforme breder sig.
 
Måske den vigtigste faktor er, at der er så kraftig tendens til monopol.
 
Sammenlignet med industrier, der skal udbygge med fysiske infrastruktur som butikker, lagre og fabrikker, er det langt billigere og hurtigere for en platform at koble nye brugere til en digital service.

Jo flere der bruger en platform, des mere nyttig og værdifuld er den typisk for brugerne – og jo mere der er gang i tjenesten, des flere data kan platformen indsamle for at forbedre præcisionen og effektiviteten.
 
Det er en winner takes all-økonomi.
Eller som Margrethe Vestager siger: “Skalafordelene bliver abnorme. Selvfølgelig har man altid haft skalafordele, men det her er en anden kategori.”
 
Vi har en kort sammenfatning af Kommissionens rapport og analysen af, hvordan man holder giganterne i snor, før de vokser sig for store.
 
Fremtidens økonomi er cirkulær; det er svært at forestille sig andet – hvis der skal være en fornuftig fremtid.
 
På det seneste er den cirkulære økonomi gået fra at være noget, man snakker om, til noget, man gør – eller hellere må se at komme i gang med.
 
“Hvis du ikke tænker det her ind, kommer du til at gå til grunde. Du kan ikke have en bæredygtig virksomhed, hverken økonomisk eller miljømæssigt, uden at tænke cirkulært. Så bliver du simpelthen udkonkurreret,” siger Jakob Ellemann-Jensen (V), minister for miljø og fødevarer.
 
Vi har en stribe artikler på vej, der gør status over den cirkulære økonomi med masser af konkrete eksempler på, hvordan danske og internationale virksomheder er i gang med nye løsninger og nye forretningsmodeller.

Det er ganske opmuntrende læsning for en gang skyld.
 
Når man taler med folk, der arbejder med cirkulær økonomi, fornemmer man, at der er vækst. Det går bedre og hurtigere, markedet tager fra, samarbejderne udbygges, og både lovgivningen og (desværre også) de miljømæssige rammebetingelser skubber på.
 
Et af de spøjse eksempler er et samarbejde mellem Carlsbergs Jacobsen specialbryggeri og det økologiske Jalm&B. Carlsberg brygger øl på resterne fra bageriet, og bageriet kan bruge mask fra ølbrygningen i deres brød.
 
Den enes affald bliver den andens ressource. Man kalder det også ”industriel symbiose”.
 
Der er mange former for teknik. Sommetider er de mest effektive teknikker simpelthen at planlægge lidt smartere.
 
God fornøjelsen med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe Næste artikel Overblik: Knap så fantastisk plastik Overblik: Knap så fantastisk plastik
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?