Overblik: Fremtidens økonomi er cirkulær

Den cirkulære økonomi er ikke længere kun noget, man snakker om.
Margrethe Vestager om de europæiske værdier som modvægt til tech-giganterne.

Kan EU egentlig andet end at skrive store bøder ud? Hvad har Europa at byde på som modvægt til tech-giganterne fra USA og Kina?
 
Lige før påske havde vi lejlighed til at tage en lang snak med Margrethe Vestager. En stor del af interviewet handlede om reguleringen af tech-giganterne og det sæt af værdier, som Europa insisterer på at regulere ud fra.
 
“Det handler om, hvilket samfund vi vil være. Vi vil gerne leve et sted, hvor det enkelte menneske betyder noget, og jeg tror, at det er det langsigtede solide valg,” siger konkurrence-kommissæren.             

Anledningen til interviewet var den rapport om konkurrencepolitik i en digital æra, som EU-Kommissionen netop har offentliggjort. Rapporten kridter banen op og beskriver, hvorfor spillereglerne er anderledes, når de globale digitale platforme breder sig.
 
Måske den vigtigste faktor er, at der er så kraftig tendens til monopol.
 
Sammenlignet med industrier, der skal udbygge med fysiske infrastruktur som butikker, lagre og fabrikker, er det langt billigere og hurtigere for en platform at koble nye brugere til en digital service.

Jo flere der bruger en platform, des mere nyttig og værdifuld er den typisk for brugerne – og jo mere der er gang i tjenesten, des flere data kan platformen indsamle for at forbedre præcisionen og effektiviteten.
 
Det er en winner takes all-økonomi.
Eller som Margrethe Vestager siger: “Skalafordelene bliver abnorme. Selvfølgelig har man altid haft skalafordele, men det her er en anden kategori.”
 
Vi har en kort sammenfatning af Kommissionens rapport og analysen af, hvordan man holder giganterne i snor, før de vokser sig for store.
 
Fremtidens økonomi er cirkulær; det er svært at forestille sig andet – hvis der skal være en fornuftig fremtid.
 
På det seneste er den cirkulære økonomi gået fra at være noget, man snakker om, til noget, man gør – eller hellere må se at komme i gang med.
 
“Hvis du ikke tænker det her ind, kommer du til at gå til grunde. Du kan ikke have en bæredygtig virksomhed, hverken økonomisk eller miljømæssigt, uden at tænke cirkulært. Så bliver du simpelthen udkonkurreret,” siger Jakob Ellemann-Jensen (V), minister for miljø og fødevarer.
 
Vi har en stribe artikler på vej, der gør status over den cirkulære økonomi med masser af konkrete eksempler på, hvordan danske og internationale virksomheder er i gang med nye løsninger og nye forretningsmodeller.

Det er ganske opmuntrende læsning for en gang skyld.
 
Når man taler med folk, der arbejder med cirkulær økonomi, fornemmer man, at der er vækst. Det går bedre og hurtigere, markedet tager fra, samarbejderne udbygges, og både lovgivningen og (desværre også) de miljømæssige rammebetingelser skubber på.
 
Et af de spøjse eksempler er et samarbejde mellem Carlsbergs Jacobsen specialbryggeri og det økologiske Jalm&B. Carlsberg brygger øl på resterne fra bageriet, og bageriet kan bruge mask fra ølbrygningen i deres brød.
 
Den enes affald bliver den andens ressource. Man kalder det også ”industriel symbiose”.
 
Der er mange former for teknik. Sommetider er de mest effektive teknikker simpelthen at planlægge lidt smartere.
 
God fornøjelsen med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe Overblik: Gode råd og en digital kop kaffe Næste artikel Overblik: Knap så fantastisk plastik Overblik: Knap så fantastisk plastik
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.