Overblik: Grænserne mellem privatlivet og det offentlige udfordres igen og igen

Skal din private kalender være synlig for kollegerne? Skal den kinesiske stat og techgiganterne koordinere den smarte by? Er det okay, at man livestreamer det, man ser, gennem sine smarte briller?

Umiddelbart vil de fleste formentlig foretrække at have ret nøje kontrol med, hvad deres kolleger, medarbejdere og chefer kan se om dem.

Men den amerikanske direktør og iværksætter David Kalt argumenterer for, at det kan være en fordel at lægge sin kalender – også de private aftaler – helt åbent ud.

Gennemsigtigheden fjerner usikkerhed og åbner for at lære hinanden bedre og mere personligt at kende.
Det er en af den slags artikler, der lige vender de sædvanlige mønstre på hovedet. Vi bringer den i samarbejde med Wall Street Journal.

Den kunstige intelligens, der styrer storbyen

Kineserne satser stort på smart cities.

Fra Innovation Center Denmark i Shanghai har vi en frisk rapport om, hvordan staten derude samarbejder med de kinesiske techgiganter om at binde kameraer, sensorer og mobiltelefoner sammen for at styre storbyerne mere effektivt. Det er ubegribelige mængder af data, der indsamles og analyseres.

Det mest avancerede setup findes i Alibabas hjemby, Hangzhou – og kaldes City Brain.

Er det okay, at jeg lige livestreamer vores snak?

Snap, selskabet bag Snapchat, har igennem nogle år forsøgt sig med at sælge briller med indbygget videokamera, så man let kan optage det, man ser, og poste det til vennerne.

Det har ikke været en succes hidtil, måske fordi det er så socialt grænseoverskridende.

Men nu prøver Snap igen med en ny forbedret brille – højere opløsning (selvfølgelig) og et ekstra kamera, der kan opfange dybde og dermed formentlig baner vejen for en form for augmented reality anvendelser.

Der er flere penge i olie end it

Og så bragte online-magasinet Quartz lige en ganske instruktiv figur, der viser de 15 mest profitable selskaber i verden.
Der tales meget om, at techgiganterne overtager magten, men det er stadig ikke dem, der tjener mest.
 
De 15 mest profitable selskaber i verden:


Kilde: Quartz
 
Olieselskabet Saudi Aramco er langt det største, derefter kommer investeringsselskaber Berkshire Hathaway, som mest ejer mere traditionelle selskaber som banker, luftfart og Coca Cola.

Af de 15 mest profitable selskaber er de fem olieselskaber, og fem er banker eller investeringsselskaber.

Kun fem af selskaberne på listen er techselskaber: Microsoft, Apple, Alphabet, Samsung og Facebook.
 
God fornøjelse med læsningen!

Forrige artikel Overblik: Trods handelskrige buldrer Kinas tech-udvikling afsted Overblik: Trods handelskrige buldrer Kinas tech-udvikling afsted Næste artikel Overblik: Sommetider er svindel på nettet som kunst Overblik: Sommetider er svindel på nettet som kunst
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?