Overblik: Et nøgternt kig på de farer, der kan være forude

Og 5 enkle råd til at stille spørgsmål, så andre får lejlighed til at tænke innovativt.
I debatten om nedslidning glemmer vi, at kompetencer også bliver nedslidt

Hvert år udgiver den schweiziske genforsikringsgigant Swiss Re en rapport om de nye store globale risici, som kan udløse enorme skadesudbetalinger.

Det er nøgtern læsning, fordi vurderingerne er holdt i et strengt økonomisk perspektiv.

Vi har en gennemgang af de vigtigste nye farer for forsikringsselskaberne. Blandt scenarierne er hacking af 5G-nettet, epidemier forårsaget af klimaforandringer og naturkatastrofer og sammenbrud af kritisk infrastruktur, fordi mange transport- og energisystemer stadig bruger software, der daterer sig flere årtier tilbage.


Man kan godt blive træt af alle de der artikler om, hvordan man leder og samarbejder og udvikler sig selv. Det er lidt ligesom kostråd: Der er så mange ting, man kan gå op i, så mange strategier for at holde sig sund og på toppen, og tit er rådene direkte modsatte, eller logikken skifter en måned efter.

Fra Wall Street Journal har vi heldigvis en artikel med gode råd, som både er fornuftige og brugbare. Den handler om at stille spørgsmål – ikke for at intimidere andre, ikke for at få et hurtigt og konkret svar, men for at hjælpe andre med at tænke anderledes og se en problemstilling på nye måder.

Forfatterens pointe er, at man skal bremse sig selv og udnytte sine spørgsmål til reelt at undersøge og blive klogere.

Hal Gregersen, der har skrevet artiklen, er direktør for MIT-universitetets Leadership Center – og så har han skrevet en bog med titlen: ”Questions are the answer”.
 

Mandag Morgens grand old man, Erik Rasmussen, er stadig god for skarpe holdninger.

I dagens kommentar om fremtidens kompetencer sammenligner Rasmussen med det fokus, der har været i valgkampen omkring fysisk nedslidning på jobbet.

Hvis vi skal holde stadig længere på et arbejdsmarked, der vil være præget af store forandringer i de kommende årtier, så risikerer mange af os at stå med nedslidte kompetencer, hvis ikke vi gør noget for at holde dem ved lige.

Det er ikke kun et problem for den enkelte, men også for Danmark som samfund, fordi vi i så høj grad lever af kompetencer snarere end naturlige ressourcer.

I dét perspektiv virker det særdeles problematisk, at den nuværende regering har sparet 20 milliarder kroner på uddannelserne, påpeger Erik Rasmussen.
 
God fornøjelse med læsningen!
 

Forrige artikel Overblik: Tøj er også en klimabelastning Overblik: Tøj er også en klimabelastning Næste artikel Overblik: En økonomi, der ikke kun handler om penge Overblik: En økonomi, der ikke kun handler om penge
Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?