Overblik: Et nøgternt kig på de farer, der kan være forude

Og 5 enkle råd til at stille spørgsmål, så andre får lejlighed til at tænke innovativt.
I debatten om nedslidning glemmer vi, at kompetencer også bliver nedslidt

Hvert år udgiver den schweiziske genforsikringsgigant Swiss Re en rapport om de nye store globale risici, som kan udløse enorme skadesudbetalinger.

Det er nøgtern læsning, fordi vurderingerne er holdt i et strengt økonomisk perspektiv.

Vi har en gennemgang af de vigtigste nye farer for forsikringsselskaberne. Blandt scenarierne er hacking af 5G-nettet, epidemier forårsaget af klimaforandringer og naturkatastrofer og sammenbrud af kritisk infrastruktur, fordi mange transport- og energisystemer stadig bruger software, der daterer sig flere årtier tilbage.


Man kan godt blive træt af alle de der artikler om, hvordan man leder og samarbejder og udvikler sig selv. Det er lidt ligesom kostråd: Der er så mange ting, man kan gå op i, så mange strategier for at holde sig sund og på toppen, og tit er rådene direkte modsatte, eller logikken skifter en måned efter.

Fra Wall Street Journal har vi heldigvis en artikel med gode råd, som både er fornuftige og brugbare. Den handler om at stille spørgsmål – ikke for at intimidere andre, ikke for at få et hurtigt og konkret svar, men for at hjælpe andre med at tænke anderledes og se en problemstilling på nye måder.

Forfatterens pointe er, at man skal bremse sig selv og udnytte sine spørgsmål til reelt at undersøge og blive klogere.

Hal Gregersen, der har skrevet artiklen, er direktør for MIT-universitetets Leadership Center – og så har han skrevet en bog med titlen: ”Questions are the answer”.
 

Mandag Morgens grand old man, Erik Rasmussen, er stadig god for skarpe holdninger.

I dagens kommentar om fremtidens kompetencer sammenligner Rasmussen med det fokus, der har været i valgkampen omkring fysisk nedslidning på jobbet.

Hvis vi skal holde stadig længere på et arbejdsmarked, der vil være præget af store forandringer i de kommende årtier, så risikerer mange af os at stå med nedslidte kompetencer, hvis ikke vi gør noget for at holde dem ved lige.

Det er ikke kun et problem for den enkelte, men også for Danmark som samfund, fordi vi i så høj grad lever af kompetencer snarere end naturlige ressourcer.

I dét perspektiv virker det særdeles problematisk, at den nuværende regering har sparet 20 milliarder kroner på uddannelserne, påpeger Erik Rasmussen.
 
God fornøjelse med læsningen!
 

Forrige artikel Overblik: Tøj er også en klimabelastning Overblik: Tøj er også en klimabelastning Næste artikel Overblik: En økonomi, der ikke kun handler om penge Overblik: En økonomi, der ikke kun handler om penge
Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.