Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Peter Hesseldahl

Pludselig hader vi plastik. De sidste få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastikøer i verdenshavene.
 
Heldigvis er der også kommet gang i lovgivning og industrisamarbejder, der skal dæmpe den hastige vækst i klodens forbrug af plastik.

EU har netop færdiggjort et nyt direktiv, der vil stille strengere krav om indsamling og genbrug af plastikaffald, og nogle typer engangsplastik, f.eks. sugerør, bliver helt forbudt om nogle år.
 
Som en del af vores artikelserie om den cirkulære økonomi tager vi et nærmere kig på plastik og på mulighederne for at udnytte plastikkens mange gode egenskaber uden det enorme spild af ressourcer, vi ser i dag.

I sidste ende er genanvendelse af plastik særdeles konkret. Det kan man læse om i vores reportage fra Dansk Affaldsminimerings fabrik i Langå ved Randers – det eneste sted i Danmark, der oparbejder plastikaffald fra husholdninger.

Her bliver kødbakker, creme fraiche-bøtter og gamle bøjler hakket i småstykker, vasket og smeltet til ny plastik.
 
Rundt om fabrikshallen ligger enorme bunker og komprimerede kulørte baller af alt muligt gammelt plast. Man bliver opmærksom på sit eget husholdningsaffald på en ny måde, når man har set de enorme mængder.
 
Det har også en særlig skønhed, som man kan se på vores lille video derfra.
 
Mozilla-organisationen, der blandt andet udvikler og driver Firefox-webbrowseren, er på mange måder et levn fra en tid, hvor der var langt større optimisme og tillid til, at internettet ville gøre verden mere demokratisk, mere oplyst og mere lige.
 
Mozilla er baseret på open source-software, og det er en nonprofitorganisation – men hovedkvarteret ligger midt i Silicon Valley.
 
Her mødte den danske techambassadør Casper Klynge Mozillas bestyrelsesformand Mitchell Baker til en snak om, hvordan man kan holde den etiske fane højt og arbejde for, at nettet bliver et medie for rationel og fornuftig diskussion snarere end skinger propaganda og manipulation.
 
Det kan man høre i denne måneds techplomacy podcast.
 
God fornøjelse med at læse, se og høre!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu