Overblik: Opgøret med det rationelle menneske

Nudging bruger psykologisk indsigter til påvirke vores adfærd. Det er effektivt, men hvor går grænsen til at det er manipulation?
Azeem Azhar, internationalt kendt kommentator, diskuterer de helt store digitale perspektiver for fremtiden med den danske tech-ambassadør

Peter Hesseldahl

Nudging er blevet en del af værktøjskassen, når myndigheder eller virksomheder forsøger at påvirke os til at tage beslutninger eller handle på en bestemt måde.

De seneste årtier er der kommet langt større indsigt i de adfærdspsykologiske mekanismer, som mennesker styres af.
 
Vi tror, at vi tager rationelle, velovervejede beslutninger, og vi tror at vi kan holde fast i de fornuftige planer, vi har lagt. Men nej, sådan er vi mennesker ikke – i hvert fald ikke hele tiden.
 
Alligevel har de økonomiske modeller og den måde, det offentlige har forholdt sig til borgerne på, typisk taget udgangspunkt i forestillingen om det rationelle menneske. Nu bliver vi mere opmærksomme på at følelsesmæssige, sociale og instinktive faktorer har stor indflydelse på, hvordan vi handler i praksis.
 
Ved at bruge indsigt fra adfærdspsykologi kan det offentlige være langt mere effektive til at få borgerne til at leve sundere, tage fornuftigere økonomiske beslutninger eller gøre en ekstra indsats for at finde arbejde.

Men grænsen mellem et venligt puf og egentlig manipulation er hårfin.

Vi fortæller om en række eksempler på, hvordan det offentlige bruger nudging, og vi har talt med de førende eksperter på området herhjemme.
 
Vi har også en artikel, der gennemgår en håndfuld af de centrale psykologiske indsigter og mekanismer.

Alt efter temperament kan du bruge dem til selv at blive mere effektiv i din kommunikation – eller til at forstå, hvordan andre måske forsøger at få dig til at gøre noget, du ellers ikke ville have gjort.
 
Den danske tech-ambassadør, Casper Klynge, taler i den seneste udgave af podcasten ”Techplomacy talk” med den indflydelsesrige kommentator og investor Azeem Azhar – manden bag nyhedsbrevet Exponential Views.

Det er en samtale i helikopterperspektiv og med det lange lys tændt om hvordan udviklingen af digital teknologi vender op og ned den globale magtfordeling.

Vi kommer omkring Kinas udvikling af AI, den stigende ulighed og udsigterne til teknologisk arbejdsløshed, reguleringen af de globale giganter, og faren fra massive cyberangreb.

Perfekt lytning til en lang køretur i bilen eller en supersize opvask.
 
God fornøjelse!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu