Overblik: Overvågningskapitalismen sælger forudsigelser om os

Interview med forfatteren til bestselleren, der tager den digitale økonomi på kornet.
Der er fuld gang i startup-miljøet i Tel Aviv, nu forsøger danske iværksættere indenfor landbrugs- og fødevaretech at få del i mulighederne.

Af og til lykkes det nogen at sætte ord på nogle mekanismer og sammenhænge i tiden, som mange nok fornemmer, men ikke helt har kunnet beskrive klart.

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske professor i økonomi, Shoshana Zuboff, formået at beskrive nogle centrale spilleregler i  den nye digitale økonomi.

Shoshana Zuboffs bog ”Overvågningskapitalismens tidsalder”, er netop udkommet på dansk.

I bogen forklarer hun, hvorfor både kommerciel succes og politisk magt nu afhænger af at kunne forudsige hver enkelt forbrugers handlinger i mindste detalje – og hvordan det indebærer, at den digitale teknologi, snarere end at give de mange mennesker frihed og handlekraft, overvejende bruges til fastholde og manipulere flertallet, for at et fåtal kan samle enorm rigdom og magt.

Vi har et stort interview med Zuboff, der giver en god introduktion til overvågningskapitalismens nøglebegreber. En god mellemstation inden man kaster sig ud i Shoshana Zuboffs 700 lange værk.


Vi hører masser om innovationsmiljøerne i Silicon Valley, Shenzhen, Shanghai eller Seoul, men som Nexts læsere vil vide, er der også forbløffende meget gang i teknologiudviklingen i Tel Aviv. Det er virkelig blevet et af verdens teknologiske brændpunkter.

Lige nu har Innovation Centre Denmark i Tel Aviv travlt med at bygge bro mellem de stærke israelske investorer og danske entreprenører indenfor fødevare- og landbrugsteknologi.

Det ser lovende ud, fortæller Tue David Bak, der er direktør for ICDK i Israel i dagens klumme. For de danske startups er der særligt tre grunde til at lede efter partnere i Tel Aviv:

De israelske investorer er meget risikovillige, de har stærke kontakter til USA og amerikanske selskaber – og så siger de tingene lige ud. Man får ærlig og kontant kritik, når man præsenterer sine forretningsplaner.


Den amerikanske professor ved Harvards Kennedy School for international politik, Joseph Nye, blev kendt for begrebet ”Soft power” – ideen om at nationer ikke kun har magt i kraft af deres penge og militær, men også fordi de værdier, de repræsenterer er tiltrækkende for folk i mange andre lande.

De seneste år har i højere grad end længe været præget af ”hard power”. USA forsøger ikke at være ven med nogen, Kina spiller med musklerne, Englænderne vender ryggen til Europa… og så videre.

Den danske tech ambassadør, Casper Klynge, har en spændende snak med Joseph Nye i denne måneds udgave af Techplomacy podcasten – bl.a. om spændingerne mellem USA og Kina, og hvordan sociale medier både kan bruges til skabe blød forståelse – og hård splittelse i verden.


Vi nærmer os agurketiden, eller måske er det snarere is-tiden – med is ligesom på pinde og i vafler efter en afslappet dag i solen og med mobilen rituelt lagt til side.

Vi sætter den digitale omstilling på standby henover sommeren, og udkommer igen den 5. august – blandt andet med reportage fra Estland, hvor de virkelig satser på det digitale – med den offentlige sektor som drivende kraft.
 
Indtil da ønsker vi læserne en herlig sommer!
 

Forrige artikel Overblik: Facebook vil skabe en digital valuta til deres 2,4 milliarder brugere Overblik: Facebook vil skabe en digital valuta til deres 2,4 milliarder brugere Næste artikel Estland, den digitale stat Estland, den digitale stat
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?