Overblik: Overvågningskapitalismen sælger forudsigelser om os

Interview med forfatteren til bestselleren, der tager den digitale økonomi på kornet.
Der er fuld gang i startup-miljøet i Tel Aviv, nu forsøger danske iværksættere indenfor landbrugs- og fødevaretech at få del i mulighederne.

Peter Hesseldahl

Af og til lykkes det nogen at sætte ord på nogle mekanismer og sammenhænge i tiden, som mange nok fornemmer, men ikke helt har kunnet beskrive klart.

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske professor i økonomi, Shoshana Zuboff, formået at beskrive nogle centrale spilleregler i  den nye digitale økonomi.

Shoshana Zuboffs bog ”Overvågningskapitalismens tidsalder”, er netop udkommet på dansk.

I bogen forklarer hun, hvorfor både kommerciel succes og politisk magt nu afhænger af at kunne forudsige hver enkelt forbrugers handlinger i mindste detalje – og hvordan det indebærer, at den digitale teknologi, snarere end at give de mange mennesker frihed og handlekraft, overvejende bruges til fastholde og manipulere flertallet, for at et fåtal kan samle enorm rigdom og magt.

Vi har et stort interview med Zuboff, der giver en god introduktion til overvågningskapitalismens nøglebegreber. En god mellemstation inden man kaster sig ud i Shoshana Zuboffs 700 lange værk.


Vi hører masser om innovationsmiljøerne i Silicon Valley, Shenzhen, Shanghai eller Seoul, men som Nexts læsere vil vide, er der også forbløffende meget gang i teknologiudviklingen i Tel Aviv. Det er virkelig blevet et af verdens teknologiske brændpunkter.

Lige nu har Innovation Centre Denmark i Tel Aviv travlt med at bygge bro mellem de stærke israelske investorer og danske entreprenører indenfor fødevare- og landbrugsteknologi.

Det ser lovende ud, fortæller Tue David Bak, der er direktør for ICDK i Israel i dagens klumme. For de danske startups er der særligt tre grunde til at lede efter partnere i Tel Aviv:

De israelske investorer er meget risikovillige, de har stærke kontakter til USA og amerikanske selskaber – og så siger de tingene lige ud. Man får ærlig og kontant kritik, når man præsenterer sine forretningsplaner.


Den amerikanske professor ved Harvards Kennedy School for international politik, Joseph Nye, blev kendt for begrebet ”Soft power” – ideen om at nationer ikke kun har magt i kraft af deres penge og militær, men også fordi de værdier, de repræsenterer er tiltrækkende for folk i mange andre lande.

De seneste år har i højere grad end længe været præget af ”hard power”. USA forsøger ikke at være ven med nogen, Kina spiller med musklerne, Englænderne vender ryggen til Europa… og så videre.

Den danske tech ambassadør, Casper Klynge, har en spændende snak med Joseph Nye i denne måneds udgave af Techplomacy podcasten – bl.a. om spændingerne mellem USA og Kina, og hvordan sociale medier både kan bruges til skabe blød forståelse – og hård splittelse i verden.


Vi nærmer os agurketiden, eller måske er det snarere is-tiden – med is ligesom på pinde og i vafler efter en afslappet dag i solen og med mobilen rituelt lagt til side.

Vi sætter den digitale omstilling på standby henover sommeren, og udkommer igen den 5. august – blandt andet med reportage fra Estland, hvor de virkelig satser på det digitale – med den offentlige sektor som drivende kraft.
 
Indtil da ønsker vi læserne en herlig sommer!
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu