Overblik: Reality check af forudsigelserne om eksponentiel vækst

Apple vil konkurrere på at beskytte brugernes personlige data.
Sydkoreas planer om skabe smart cities er en oplagt mulighed for danske virksomheder.

De fleste af os har sikkert set indtil flere præsentationer, hvor foredragsholderen forklarer forskellen på lineær og eksponentiel vækst: Hvis man fordobler noget en gang om året, går væksten langsomt i starten, men efterhånden bliver det, der fordobles, meget stort – og så går det stærkt!

Og derfor har vi travlt, siger foredragsholderen. 

Den amerikanske opfinder og forfatter Ray Kurzweil har i flere årtier skrevet bøger og givet interviews til alverden med budskabet om, at vores centrale teknologier udvikler sig eksponentielt, og at forandringerne derfor kommer imod os langt hurtigere, end vi umiddelbart tror. 

Men går det virkelig så hurtigt, som Kurzweil forventer?

For 20 år siden skrev Kurzweil en bog, der ret detaljeret beskrev, hvad vi kunne forvente af teknologien i 2019. Og i mellemtiden er den fremtid blevet nutid. Det er oplagt at undersøge, om Kurzweils forudsigelser holder – og det gør vi i dagens artikel.


Apple er i gang med en større omlægning af deres strategi. Salget af iPhones og computere er faldende, og derfor satser Apple i højere grad på at levere tjenester som betaling, sundhed og streaming af musik.

Men det er et trængt felt, for de andre IT-giganter – you know, Google, Facebook, Amazon – har travlt med at udvikle de samme tjenester.

Den måde, Apple vil forsøge at skille sig ud, er ved at tilbyde brugerne de bedste muligheder for at beskytte og styre deres personlige oplysninger. Den strategi har Wall Street Journal analyseret, og vi bringer artiklen som en del af vores samarbejde med WSJ.


I Sydkorea har regeringen sat turbo på udviklingen af smart cities.

Det viser sig, at meget af den teknologi og ekspertise, der skal bruges i Sydkorea, er noget, som danske virksomheder har stor erfaring med – bl.a. ældrepleje, understøttelse af handikappede og cleantech til at gøre byerne både intelligente og bæredygtige.

I dagens klumme fra Innovation Centre Denmark i Seoul fortæller centerets leder, Martin Rune Hoxer, om de store muligheder, der er for danske selskaber og startups, der vil være med i den videre udvikling af et af verdens højest udviklede digitale samfund.
 
God fornøjelse med læsningen!
 
 

Forrige artikel Overblik: Det svensk-kinesiske samarbejde, der reddede Volvo Overblik: Det svensk-kinesiske samarbejde, der reddede Volvo Næste artikel Overblik: Facebook vil skabe en digital valuta til deres 2,4 milliarder brugere Overblik: Facebook vil skabe en digital valuta til deres 2,4 milliarder brugere
Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.