Overblik: Snyd og bedrag fra store og små online

Det kan være sin sag at navigere på internettet, når selv giganterne ikke kan dy sig for at snyde.
I Brasilien skal internet of things sætte skub i vækst og udvikling

Margrethe Vestager tildelte i går Google endnu en bøde i milliardklassen. Denne gang for ulovligt at holde andre annoncører ude fra websider, som bruger Google til at foretage søgninger internt på et website.
 
Med gårsdagens bøde på 11 milliarder kroner har EU-Kommissionen nu givet Google bøder på i alt 61 milliarder kroner i løbet af tre år.

Det er dog en sjat, men det siger noget om, hvor mange penge giganterne har, at beløbet ikke for alvor kan ryste selskabet. Alene i sidste kvartal af 2018 tjente Googles moderselskab, Alphabet, 210 milliarder kroner.
                     
Amerikanerne er normalt meget tilbageholdende, når det gælder statslig indgriben i business. Men ligesom i Europa er der en stigende bekymring og forargelse over, at en håndfuld techgiganter i dén grad har fået lov at dominere it og alle de områder af samfundet, som computerne præger.
 
En af de demokratiske kandidater til præsidentvalget i 2020, senator Elizabeth Warren, er netop kommet med et udspil om at opsplitte Google, Amazon.com og Facebook, hvilket blandt andet skal ske ved at annullere adskillige tidligere opkøb, for eksempel Facebooks køb af Instagram og WhatsApp og Googles aftaler med Waze, DoubleClick og Nest.
 
Good luck! Det kommer næppe til at ske, men som Wall Street Journal skriver i en analyse, er det ikke en naturlov, at selv de største selskaber kan overleve på sigt. Der sker hele tiden en udskiftning blandt mastodonterne, og selv Facebook, Apple eller Google kan pludselig tabe pusten og falde fra de globale tinder.
 
En af de spændende ting ved de kommende valg til Folketinget og Europa-Parlamentet er, om falske nyheder vil blive en faktor i valgkampen.
 
På ITU har en forsker udviklet et program, der automatisk kan overvåge de elektroniske medier og forsøge at finde falske historier i den politiske debat. Det kan du læse i artiklen fra TjekDet, Mandag Morgen Next’s søstermedie.                    
 
Maskinen gennemfører et faktatjek af konkrete påstande, men den kan også vurdere, om der er tegn på fusk, ud fra den måde, artiklen bliver kommenteret, liket og delt online.
 
Maskinen kan naturligvis ikke tjekke alt, og der er grænser for, hvor præcist den kan spotte mistænkelige postings, men den bliver formentlig hastigt bedre. 

Næste forudsigelige trin i våbenkapløbet vil så være, at de, der poster falske nyheder, lærer at narre de stadig smartere algoritmer, der forsøger at afsløre dem. I sidste ende er det vigtigste stadig at bruge sin egen kritiske dømmekraft. 
 
Tjekdet.dk er i øvrigt netop gået sammen med 18 andre faktatjek-medier i 12 lande om at undersøge falske påstande og misinformation op til europaparlamentsvalget sidst i maj.
 
Brasilien spænder hele vejen fra stammefolk, der aldrig har været i kontakt med den moderne civilisation, til moderne millionbyer med globale techvirksomheder.
 
Den brasilianske regering har netop etableret et stort program til at støtte udviklingen af internet of things-løsninger, og Innovation Centre Denmark arbejder på at bygge bro til danske virksomheder og forskere, der kunne få gavn af at deltage i den brasilianske udvikling – især inden for sundhed og landbrug.
 
Det kan du læse om i dagens klumme fra São Paulo. 
 
… Og så kan vi lige anbefale et fascinerende kig ind i internettet underverden. South China Morning Post har en interessant artikel og video om de såkaldte click farms, hvor tusinder af smartphones er programmeret til at gå ind på sites og give likes og skabe views til gavn for kunder, der vil betale for at få pustet deres trafik kunstigt i vejret.
 
Der er også et fascinerende, men kun 13 sekunder langt klip af en veludrustet kinesisk click farm her.
 
Ak, så meget snyd og bedrag! Lige så fantastisk, det er, at vi alle kan finde præcis de informationer, vi skal bruge nu og her, på internettet, lige så deprimerende er det, at så mange løgne, platheder og tricks underminerer en af menneskehedens vigtigste opfindelser.
 
Anyway. God fornøjelse med læsningen!
 
 
 
 
 

Forrige artikel Overblik: Etik kan være en konkurrencefordel for dansk AI Overblik: Etik kan være en konkurrencefordel for dansk AI Næste artikel Overblik: SoMe-politik Overblik: SoMe-politik
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.