Overblik: Sommetider er svindel på nettet som kunst

Fake kommer i mange kvaliteter. Når det er godt udført, er det imponerende intelligent.

Adskillige danske kendisser har mod deres vilje reklameret for at spekulere i bitcoins.

Mest iøjnefaldende har været et opslag, der har cirkuleret på de sociale medier, som tilsyneladende er en artikel fra Ekstra Bladet.

Her fortæller Mads Mikkelsen, at hans største indtægtskilde er fra investering i bitcoins.
 
Overskriften er ikke uden evner: "SPECIALRAPPORT: Mads Mikkelsen seneste investering forbløffer og skræmmer de store banker."

Fantastisk historie faktisk. Der er kun lige et problem: Den er totalt fake.
 
Også Nikolaj Coster-Waldau har optrådt i fake-artikler, hvor han fortæller om de millioner, han har tjent på bitcoins. Og nu cirkulerer der sørme en ny artikel med Coster-Waldau, hvor han fortæller, at han har tjent 400 millioner euro på investeringer i valuta. Artiklen ligner til forveksling et opslag fra Berlingske.

Men det er ellers imponerende: 400 millioner euro. Wow!  

Vores søstermedie Tjekdet har samlet en perlerække af eksempler på, hvordan blandt andet Preben Elkjær, Bjarne Riis og Lego-ejeren Kjeld Kirk Kristiansen scorer formuer på deres forbløffende investering.

Tjekdets redaktør, Thomas Hedin, fortæller, at der nærmest har været en storm af fake artikler denne sommer, og Tjekdet har talt med både Politiet og Facebooks danske kommunikationschef om vanskelighederne med at få bremset svindlen.

Finn Nørbygaard er blevet brugt i en fake artikel, tilsyneladende fra Berlingske Business, hvor han skal forestille at have investeret 500 millioner kroner i en bitcoin-platform. Man tjener åbenbart virkelig godt i showbiz.

Artiklen fortæller, at Nørbygaard demonstrerede tjenesten for Jes Dorph-Petersen i et live tv-program, og at Dorph-Petersen blev så imponeret, at han selv investerede på stedet.

I en mail til Tjekdet, hvor Nørbygaard afviser historien, kalder han det ”grænsende til humor”.

...Eller grænsende til kunst. Man må tage hatten af for den opfindsomhed og elegance, som nettets svindlere af og til præsterer.
 
Helt aktuelt cirkulerer der en fake sms fra Postnord, hvor modtagerne får at vide, at der er kommet en pakke, men der mangler noget porto, så for at få den udleveret, skal de indbetale beløbet.

Det er heldigvis ikke så meget, der handler om, 10 kroner eller 19 kroner. Man får et link til et site, hvor man så kan overføre beløbet ved at opgive sine kreditkortoplysninger.
 
Det er flot skruet sammen. Det ser professionelt ud, man bliver lovet en pakke – og hvem har ikke altid en pakke eller to på vej – og herregud, 19 kroner i strafporto, det er en lav tærskel.
 
Men altså, lad nu være med at klikke på det. 

(For en god ordens skyld: Linkene i denne artikel fører ikke til de oprindelige fake artikler, men til Tjekdets omtale af dem)

Og så har vi lige et par interessante nedslag i strømmen af tech-nyheder

I den virkelige, men stadig noget spekulative afdeling, har World Economic Forum udgivet et bud på de ti vigtigste teknologier, der er på vej, og som forventes at være taget i brug i stor skala inden for de næste fem år.

WEF peger blandt andet på bioplastik, sociale robotter, sikrere atomreaktorer, storskalalagring af bæredygtig energi og lagring af data ved hjælp af dna.

Du kan se hele listen over de fagre nye teknologier her.

Når vi at få bøjelige mobiler under juletræet?

Samsung og Huawei er blandt de mobilproducenter, der har annonceret, at de vil lancere telefoner med bøjelige skærme, som kan foldes sammen. Men de har åbenbart begge lidt sværere ved at få dem klar end forventet.

Ars Technica fortæller, at Huawei har udskudt lanceringen – men at de håber at få dem klar til julehandlen. I foråret måtte Samsung aflyse lanceringen af deres foldelige mobil på grund af tekniske vanskeligheder.

Nespresso-kapsler bliver til cykler

En svensk startup ved navn Velosophy sælger nu en cykel med et aluminiumsstel lavet af genbrugte Nespresso-kaffekapsler. Der går 300 kapsler på en cykel, der sælges for omkring 10.000 kroner.

 

Solceller i vejen er en fiasko

Business insider skriver, at et forsøg på at indbygge solceller i en vej i Sydfrankrig er slået fuldstændig fejl.

En kilometer strækning blev belagt med solceller i 2016, men i dag er cellerne efterhånden blevet fuldstændig smadret. Desuden har man måttet indføre hastighedsbegrænsning på strækningen, fordi vejen kan blive meget glat i regnvejr, eller når der ligger blade på panelerne.

Flere elladestationer end benzinstationer

Nissan i UK har undersøgt, hvor mange ladestationer der er installeret til elbiler, og de kan konstatere, at der nu er flere ladestandere end benzintankstationer i Storbritannien. I branchen havde man først forventet, at det ville ske til næste efterår.

Forrige artikel Overblik: Grænserne mellem privatlivet og det offentlige udfordres igen og igen Overblik: Grænserne mellem privatlivet og det offentlige udfordres igen og igen
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?