Overblik: Sommetider er svindel på nettet som kunst

Fake kommer i mange kvaliteter. Når det er godt udført, er det imponerende intelligent.

Peter Hesseldahl

Adskillige danske kendisser har mod deres vilje reklameret for at spekulere i bitcoins.

Mest iøjnefaldende har været et opslag, der har cirkuleret på de sociale medier, som tilsyneladende er en artikel fra Ekstra Bladet.

Her fortæller Mads Mikkelsen, at hans største indtægtskilde er fra investering i bitcoins.
 
Overskriften er ikke uden evner: "SPECIALRAPPORT: Mads Mikkelsen seneste investering forbløffer og skræmmer de store banker."

Fantastisk historie faktisk. Der er kun lige et problem: Den er totalt fake.
 
Også Nikolaj Coster-Waldau har optrådt i fake-artikler, hvor han fortæller om de millioner, han har tjent på bitcoins. Og nu cirkulerer der sørme en ny artikel med Coster-Waldau, hvor han fortæller, at han har tjent 400 millioner euro på investeringer i valuta. Artiklen ligner til forveksling et opslag fra Berlingske.

Men det er ellers imponerende: 400 millioner euro. Wow!  

Vores søstermedie Tjekdet har samlet en perlerække af eksempler på, hvordan blandt andet Preben Elkjær, Bjarne Riis og Lego-ejeren Kjeld Kirk Kristiansen scorer formuer på deres forbløffende investering.

Tjekdets redaktør, Thomas Hedin, fortæller, at der nærmest har været en storm af fake artikler denne sommer, og Tjekdet har talt med både Politiet og Facebooks danske kommunikationschef om vanskelighederne med at få bremset svindlen.

Finn Nørbygaard er blevet brugt i en fake artikel, tilsyneladende fra Berlingske Business, hvor han skal forestille at have investeret 500 millioner kroner i en bitcoin-platform. Man tjener åbenbart virkelig godt i showbiz.

Artiklen fortæller, at Nørbygaard demonstrerede tjenesten for Jes Dorph-Petersen i et live tv-program, og at Dorph-Petersen blev så imponeret, at han selv investerede på stedet.

I en mail til Tjekdet, hvor Nørbygaard afviser historien, kalder han det ”grænsende til humor”.

...Eller grænsende til kunst. Man må tage hatten af for den opfindsomhed og elegance, som nettets svindlere af og til præsterer.
 
Helt aktuelt cirkulerer der en fake sms fra Postnord, hvor modtagerne får at vide, at der er kommet en pakke, men der mangler noget porto, så for at få den udleveret, skal de indbetale beløbet.

Det er heldigvis ikke så meget, der handler om, 10 kroner eller 19 kroner. Man får et link til et site, hvor man så kan overføre beløbet ved at opgive sine kreditkortoplysninger.
 
Det er flot skruet sammen. Det ser professionelt ud, man bliver lovet en pakke – og hvem har ikke altid en pakke eller to på vej – og herregud, 19 kroner i strafporto, det er en lav tærskel.
 
Men altså, lad nu være med at klikke på det. 

(For en god ordens skyld: Linkene i denne artikel fører ikke til de oprindelige fake artikler, men til Tjekdets omtale af dem)

Og så har vi lige et par interessante nedslag i strømmen af tech-nyheder

I den virkelige, men stadig noget spekulative afdeling, har World Economic Forum udgivet et bud på de ti vigtigste teknologier, der er på vej, og som forventes at være taget i brug i stor skala inden for de næste fem år.

WEF peger blandt andet på bioplastik, sociale robotter, sikrere atomreaktorer, storskalalagring af bæredygtig energi og lagring af data ved hjælp af dna.

Du kan se hele listen over de fagre nye teknologier her.

Når vi at få bøjelige mobiler under juletræet?

Samsung og Huawei er blandt de mobilproducenter, der har annonceret, at de vil lancere telefoner med bøjelige skærme, som kan foldes sammen. Men de har åbenbart begge lidt sværere ved at få dem klar end forventet.

Ars Technica fortæller, at Huawei har udskudt lanceringen – men at de håber at få dem klar til julehandlen. I foråret måtte Samsung aflyse lanceringen af deres foldelige mobil på grund af tekniske vanskeligheder.

Nespresso-kapsler bliver til cykler

En svensk startup ved navn Velosophy sælger nu en cykel med et aluminiumsstel lavet af genbrugte Nespresso-kaffekapsler. Der går 300 kapsler på en cykel, der sælges for omkring 10.000 kroner.

 

Solceller i vejen er en fiasko

Business insider skriver, at et forsøg på at indbygge solceller i en vej i Sydfrankrig er slået fuldstændig fejl.

En kilometer strækning blev belagt med solceller i 2016, men i dag er cellerne efterhånden blevet fuldstændig smadret. Desuden har man måttet indføre hastighedsbegrænsning på strækningen, fordi vejen kan blive meget glat i regnvejr, eller når der ligger blade på panelerne.

Flere elladestationer end benzinstationer

Nissan i UK har undersøgt, hvor mange ladestationer der er installeret til elbiler, og de kan konstatere, at der nu er flere ladestandere end benzintankstationer i Storbritannien. I branchen havde man først forventet, at det ville ske til næste efterår.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu