Overblik: Tøj er også en klimabelastning

Nogle politikere foreslår CO2-afgifter på rødt kød og flyrejser. Det næste kan være afgifter på tøj.
En snak med det israelske startup-miljøs grand old man.

I denne uge tager vi et nærmere kig på, hvordan modebranchen forsøger at navigere mellem på den ene side at være først med det sidste nye – og på den anden side et voksende krav om at opføre sig ansvarligt i henseende til miljøet.

Tøjbranchen er ikke de eneste, der står i det dilemma, men den er meget iøjnefaldende, fordi mange modehuse gør et stort nummer ud af at fremhæve deres miljøbevidsthed – samtidig med at kollektionerne kommer med større frekvens, og tøjet bruges færre og færre gange.

Vi har netop overstået den store årlige Copenhagen Fashion Week, og igen i år fyldte de grønne budskaber og hensigtserklæringer en hel del.

Men samtidig kritiserede en række forskere tøjbranchen for slet ikke at gøre nok for at mindske miljøbelastningen. 

"Det er hele den tøjkultur, de skriver sig ind i, hvor værdisætningen er, at du skal have noget nyt hele tiden. Det er jo der, den er gal. Hvis man skal begynde at tale om en bæredygtig transition, skal vi for det første ned i tempo og have færre varer med højere produktudvikling.

Det betyder, at vi skal til at fortælle nogle fuldstændig andre historier om, hvad det her handler om," siger en af forskerne, Else Skjold, lektor ved Designskolen i Kolding i dagens artikel.

Nu lufter flere politikere ideer om at lægge CO2-afgifter og skrappere miljøkrav på tøjet for at bremse forbruget. Vi har lavet en rundspørge blandt de politiske partier for at se, hvem der ønsker afgifter på tøj.

Og så har vi en virkelig hård nyhed. En af Sveriges største industrivirksomheder har nu udviklet en måde at 3D-printe i diamant. Dermed kan man lave enormt hårde og slidstærke komponenter i meget komplekse former. Det markerer også endnu en milepæl i forøgelsen af 3D-printteknologiens anvendelighed.

Den danske techambassadør Casper Klynges månedlige podcast Techplomacy er denne gang optaget i Israel. Casper Klynge har i Tel Aviv haft en spændende snak med Yossi Vardi, en legendarisk investor, der i høj grad har været med til at skabe det blomstrende miljø af techstartups

Yossi Vardi taler blandt om, hvad han mener er ingredienserne i den store succes, og om den særlige Unit 8200, en eliteenhed i det israelske efterretningsvæsen, der har udklækket en lang række startups og succesfulde virksomheder inden for cybersikkerhed.

 

 

Forrige artikel Overblik: Bæredygtighed er på mode, men moden er ikke bæredygtig Overblik: Bæredygtighed er på mode, men moden er ikke bæredygtig Næste artikel Overblik: Et nøgternt kig på de farer, der kan være forude Overblik: Et nøgternt kig på de farer, der kan være forude
Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

Stil bedre spørgsmål og bliv en bedre leder

De fleste chefer tror, at de har alle svarene. Men de bedste chefer formår at stille spørgsmål, der inspirerer til nytænkning. Her er seks råd til, hvordan du kan stille bedre spørgsmål.  

Gør Danmark til talenternes stormagt

Gør Danmark til talenternes stormagt

KOMMENTAR: Visionen om Danmark som talenternes stormagt er et oplagt og nødvendigt “velfærdsløfte” til næste generation. Det er også en mulighed for at undgå en kompetencenedslidning af fremtidens arbejdskraft og bør være et hovedpunkt i næste regeringsgrundlag.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.