Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen

Følg miljøeffekten af din pensionsopsparing med en app.
En ny samling bud på, hvordan vi får internettet tilbage på sporet som en positiv kraft i verden

Der er voksende efterspørgsel efter bæredygtige pensionsordninger. Mange ønsker ikke at investere i selskaber, der ødelægger klimaet, producerer våben eller overtræder menneskerettighederne.

Vi fortæller om den danske startup Matter, som tilbyder investeringspuljer med en bæredygtig profil og i den forbindelse har udviklet en app, der gør det meget let for brugeren at følge med i, hvor stor en miljøeffekt, det har haft, at man har investeret bæredygtigt i stedet for gennem en typisk pensionsordning.

Man kan, så at sige, følge med både i opsparingen af penge og af positive miljøeffekter.

Når en dansk virksomhed overtages eller fusioneres med et udenlandsk selskab, fører det typisk til en hel del kulturelle sammenstød. To forskellige måder at lede, udvikle og samarbejde på skal afpasse sig hinanden.

Den danske virksomhed Milestone Systems, der sælger systemer til koordinering af videoovervågning, blev for nogle år siden opkøbt af den japanske Canon-koncern.

I dagens klumme fortæller Milestones direktør, Lars Thinggaard, om nogle af de forskelle, de har måttet arbejde med.

Én af dem handler om mødekultur. I Danmark er vi vant til at diskutere og brainstorme omkring nye planer på møderne. Det gør man ikke i Japan – udredningsarbejdet foregår uden for mødet.

Japan er ligesom Danmark et land, hvor man lægger vægt på, at alle er enige om de beslutninger, der tages. Men vi når frem til dem på vidt forskellig måde.
 
Tesla er begyndt at indbygge en ny chip i deres elektriske biler, som gør dem stort set selvkørende – hævder Tesla.

En af konsekvenserne er, at Tesla vil bygge en taxatjeneste baseret på, at Tesla-ejere kan stille deres selvkørende bil til rådighed, når de ikke selv bruger den. På den måde kan bilen nærmest tjene sig selv hjem.

I vanlig ambitiøs stil forventer Elon Musk, at der vil være en million selvkørende robo-taxaer på vejene om et år.

Tesla har offentliggjort en video, der viser, hvordan man kan sætte sig ind, taste adressen på displayet, hvorefter bilen selv finder vej gennem forskellige former for trafik.

Videoen er sådan set aldeles begivenhedsløs, den viser en rolig køretur i Silicon Valley en smuk aften – chaufføren rører bare ikke ved rattet overhovedet. Velkommen til the new normal.
 
Et spritnyt og meget cool site handler derimod om at generobre kontrollen med teknologien.

”Finding ctrl: Visions for the future internet” fortæller om internettets udvikling og forsøger at pege på veje mod et fremtidigt internet, der finder tilbage til den oprindelige drøm om nettet som en virkelig positiv kraft i verden.

Det er en spændende samling artikler, essays, interviews og kunstværker fra folk, der på mange forskellige måder er med til at skubbe til internettet – som provokationer, som nye tjenester eller nye forståelser af spillereglerne i cyberspace.
 
Blandt de interessante artikler er et essay om, hvordan overgangen fra fotos gemt på papir til digitale fotos har ændret vores personlige historier og minder.
 
Et andet tankevækkende indslag er et interview med den engelske aktivist Oobah Butler, som blandt har skabt en fiktiv restaurant, som opnåede at blive nummer et på TripAdvisors guide til spisesteder i London. Vild historie.
 
Estlands tidligere præsident Toomas Hendrik Ilves har et essay om, hvordan en international digital identitet kan gøre det lettere at rejse og handle på tværs af kloden.

Det er noget, Estland i praksis arbejder på at muliggøre med deres e-residency program; en slags digitalt statsborgerskab, som enhver kan tilmelde sig allerede i dag.

Flot layout, inspirerende indhold. Det er EU-Kommissionens Next Generation Internet program og den engelske fond til udvikling af innovation, Nesta, der står bag Finding ctrl.
 
God fornøjelse med læsningen!
 

Forrige artikel Overblik: Ledelse under hastig omstilling Overblik: Ledelse under hastig omstilling Næste artikel Overblik: Ledelse i turbulente tider Overblik: Ledelse i turbulente tider
Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality åbner for vanskeligt tilgængelige oplevelser

Virtual reality er stadig en teknologi, der kæmper for at finde sin plads i dagligdagen.

Det er især tre anvendelser, der driver den professionelle brug af VR: Træning af medarbejdere, salg og demonstrationer af udstyr og brugen af VR-oplevelser som terapi.

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Ny lov forringer beskyttelse mod bagvaskelse på Facebook

Jurister kritiserer ny lovgivning for at lade erhvervsfolk og privatpersoner i stikken, hvis de udsættes for falske påstande på Facebook. Anonyme injurier på de sociale medier er nemlig ikke længere en sag for politiet – medmindre de skader en politiker eller er særligt alvorligt strafbare.

Robotterne der leder lederne

Robotterne der leder lederne

Flere virksomheder bruger kunstigt intelligente apps, der hjælper nye chefer med påmindelser og tip til at skabe velfungerende arbejdspladser.

Danske startups skal turde at drømme stort

Danske startups skal turde at drømme stort

I 2019 kommer vi til at se nogle af de største børstnoteringer i Silicon Valleys historie –  ikke mindst Uber og Airbnb.  Tech startups byder stadig på et stort vækstpotentiale, og det potentiale skal også danske startups turde at gå efter.  Det er hårdt arbejde, men gevinsten kan være enorm. 

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Da Dong (næsten) blev overhalet af den grønne omstilling

Det er svært at finde bedre eksempler på radikal omstilling af en stor virksomhed end den, der på ti år forvandlede Dong fra et nationalt dansk energiselskab baseret på olie, gas og kul til Ørsted, en international kæmpe inden for vedvarende energi. Strategisk chef i Ørsted, Jakob Askou Bøss, fortæller i dette interview om vejen dertil.

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Snart kan du swipe dig til en bæredygtig pension

Den danske startup Matter Pension vil gøre det let for den enkelte at bruge pensionen til at påvirke verden i en mere bæredygtig retning. “Man skal kunne se på sin pension, hvor meget grøn energi, man har været med til at producere,” siger den unge stifter, Niels Fibæk Jensen.

I Japan brainstormer man ikke på møderne

I Japan brainstormer man ikke på møderne

KOMMENTAR: Mit firma blev for snart fem år siden opkøbt af japanske Canon. Vi er stadig en virksomhed dybt forankret i vores oprindelige skandinaviske værdier, men vi har lært meget. Og håbet er, at vi også kan lære japanerne noget.

"Jeg opsøger ikke kolbøtter. Det virker mere, som om de opsøger mig"

Historien om Erick Thürmer er ikke nødvendigvis en succeshistorie. Det er alt for tidligt at sige. Det er snarere historien om en perlerække af kolbøtter, som Thürmer har været igennem på sin mission for at revolutionere den danske fremstillingsindustri. I dag er han landet på benene, men der går næppe så længe, før han springer videre – igen.

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Fire ting vi har lært som startup i Silicon Valley

Hvad er det, der trækker danskere med gode ideer til Californiens superinkubator i Silicon Valley? To danske iværksættere fortæller her, hvorfor de rejste fra Danmark, og hvad der skal til for at slå igennem i den amerikanske tech-dal. 

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Overblik: Knap så fantastisk plastik

Vi er ved at drukne i plastik, men lovgivningen og nye måder at bruge emballage på er så småt på vej.
I Silicon Valley holder Mozilla-fonden den etiske fane højt.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.