Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen

Følg miljøeffekten af din pensionsopsparing med en app.
En ny samling bud på, hvordan vi får internettet tilbage på sporet som en positiv kraft i verden

Der er voksende efterspørgsel efter bæredygtige pensionsordninger. Mange ønsker ikke at investere i selskaber, der ødelægger klimaet, producerer våben eller overtræder menneskerettighederne.

Vi fortæller om den danske startup Matter, som tilbyder investeringspuljer med en bæredygtig profil og i den forbindelse har udviklet en app, der gør det meget let for brugeren at følge med i, hvor stor en miljøeffekt, det har haft, at man har investeret bæredygtigt i stedet for gennem en typisk pensionsordning.

Man kan, så at sige, følge med både i opsparingen af penge og af positive miljøeffekter.

Når en dansk virksomhed overtages eller fusioneres med et udenlandsk selskab, fører det typisk til en hel del kulturelle sammenstød. To forskellige måder at lede, udvikle og samarbejde på skal afpasse sig hinanden.

Den danske virksomhed Milestone Systems, der sælger systemer til koordinering af videoovervågning, blev for nogle år siden opkøbt af den japanske Canon-koncern.

I dagens klumme fortæller Milestones direktør, Lars Thinggaard, om nogle af de forskelle, de har måttet arbejde med.

Én af dem handler om mødekultur. I Danmark er vi vant til at diskutere og brainstorme omkring nye planer på møderne. Det gør man ikke i Japan – udredningsarbejdet foregår uden for mødet.

Japan er ligesom Danmark et land, hvor man lægger vægt på, at alle er enige om de beslutninger, der tages. Men vi når frem til dem på vidt forskellig måde.
 
Tesla er begyndt at indbygge en ny chip i deres elektriske biler, som gør dem stort set selvkørende – hævder Tesla.

En af konsekvenserne er, at Tesla vil bygge en taxatjeneste baseret på, at Tesla-ejere kan stille deres selvkørende bil til rådighed, når de ikke selv bruger den. På den måde kan bilen nærmest tjene sig selv hjem.

I vanlig ambitiøs stil forventer Elon Musk, at der vil være en million selvkørende robo-taxaer på vejene om et år.

Tesla har offentliggjort en video, der viser, hvordan man kan sætte sig ind, taste adressen på displayet, hvorefter bilen selv finder vej gennem forskellige former for trafik.

Videoen er sådan set aldeles begivenhedsløs, den viser en rolig køretur i Silicon Valley en smuk aften – chaufføren rører bare ikke ved rattet overhovedet. Velkommen til the new normal.
 
Et spritnyt og meget cool site handler derimod om at generobre kontrollen med teknologien.

”Finding ctrl: Visions for the future internet” fortæller om internettets udvikling og forsøger at pege på veje mod et fremtidigt internet, der finder tilbage til den oprindelige drøm om nettet som en virkelig positiv kraft i verden.

Det er en spændende samling artikler, essays, interviews og kunstværker fra folk, der på mange forskellige måder er med til at skubbe til internettet – som provokationer, som nye tjenester eller nye forståelser af spillereglerne i cyberspace.
 
Blandt de interessante artikler er et essay om, hvordan overgangen fra fotos gemt på papir til digitale fotos har ændret vores personlige historier og minder.
 
Et andet tankevækkende indslag er et interview med den engelske aktivist Oobah Butler, som blandt har skabt en fiktiv restaurant, som opnåede at blive nummer et på TripAdvisors guide til spisesteder i London. Vild historie.
 
Estlands tidligere præsident Toomas Hendrik Ilves har et essay om, hvordan en international digital identitet kan gøre det lettere at rejse og handle på tværs af kloden.

Det er noget, Estland i praksis arbejder på at muliggøre med deres e-residency program; en slags digitalt statsborgerskab, som enhver kan tilmelde sig allerede i dag.

Flot layout, inspirerende indhold. Det er EU-Kommissionens Next Generation Internet program og den engelske fond til udvikling af innovation, Nesta, der står bag Finding ctrl.
 
God fornøjelse med læsningen!
 

Forrige artikel Overblik: Ledelse under hastig omstilling Overblik: Ledelse under hastig omstilling Næste artikel Overblik: Ledelse i turbulente tider Overblik: Ledelse i turbulente tider
22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

22 sundhedsklynger skal hjælpe patienter fra sygehus til kommuner

Sygehuse, kommuner og praktiserende læger skal samarbejde mere om patienterne. De har i ti år mødtes i 22 sundhedsklynger, der erbygget op omkring akutsygehuse i hele landet. Ingen har evalueret klyngernes arbejde. Alligevel kan de få en nøglerolle i en kommende reform.

Derfor er min kalender offentlig

Derfor er min kalender offentlig

En åben kalender fremmer gennemsigtighed i hele firmaet, tvinger dig til at tage stilling til hvert punkt i din tidsplan og gør dig lettilgængelig, skriver iværksætter David Kalt.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

Klichéen holder. Kultur æder alt andet

KOMMENTAR: Det er efterhånden bredt anerkendt, at virksomhedskultur er nøglen til at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere. Her er, hvordan vi arbejder med det i Milestone Systems.

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

Proaktiv forvaltning: Gå ikke til staten – staten kommer til dig

I en gennemført digital offentlig administration behøver borgerne ikke at gøre opmærksomme på deres situation for at blive betjent – systemet ved allerede, at der er et behov. Det er filosofien bag det offentlige system i Estland, hvor man også er opmærksomme på risikoen for kafkaske bivirkninger.

Estland, den digitale stat

Estland, den digitale stat

Efter murens fald gik Estland all in på digitalisering. I dag er Estlands offentlige administration en inspiration for andre.
Færøerne – og flere andre lande – har overtaget softwaren bag systemet.

Estland er Europas digitale frontløber

Estland er Europas digitale frontløber

Estland har siden sovjettiden satset hårdt på digital teknologi som vejen til udvikling og vækst. Den offentlige sektors tjenester er blandt de mest avancerede i verden og på mange måder foran de tjenester, vi har i Danmark. Og borgerne har kontrol over egne data – og hvem der tilgår dem.

Færøerne har valgt den estiske model

Færøerne har valgt den estiske model

Da Færøerne i 2015 lavede en digitaliseringsstrategi, valgte de at bruge Estlands X-road som den grundlæggende infrastruktur for udveksling af data i det offentlige. Tendensen peger mod større integration og dataudveksling mellem de nordiske landes systemer.

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Digitaliseringspagt opdaterer Danmarks offentlige tjenester

Den danske offentlige sektor ligger i den internationale top, hvad digitalisering angår. I de nærmeste år skal tjenesterne forbedres yderligere gennem den såkaldte digitaliseringspagt. Mange af de kommende digitale tilbud svarer til tjenester, som allerede findes i Estland.

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

Haves: Ny regering. Efterlyses: Digital strategi

KOMMENTAR: Det havde været på tide at få en digitaliseringsminister, der kunne lægge en kurs for et retfærdigt Danmark på den digitale front. Men i mangel af sådan en, så må man håbe, at statsminister Mette Frederiksen har en plan.

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Harvardprofessor: Vi kan tæmme overvågningskapitalismen

Med begrebet ”overvågningskapitalisme” har den amerikanske økonomiprofessor Shoshana Zuboff sat fokus på spillereglerne i den nye digitale økonomi. Her handler det ikke længere kun om at analysere og forudsige din adfærd, men også om at styre den. Vi kan dog ændre på spillereglerne, hvis vi vil, fastslår hun. Det har vi gjort før.

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Hvad sker der, når Facebook også får magten over pengene?

Facebooks planer om at starte sin egen valuta kan være starten på kryptovalutaernes æra. Endnu ved ingen, hvordan den nye møntfod skal reguleres, eller hvordan Facebook præcist har tænkt sig at linke den til nationalbankernes valutaer og andre faste aktiver. 

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Samskabelse for alle: Hvad du bør vide, før du går i gang

Co-creation er en samskabelsesmetode, som typisk bruges til at skabe større grundlæggende forandringer. Men metoden kan også med fordel anvendes på projekter af mindre skala. Mandag Morgen giver dig her en introduktion til metoden – med kemotasken som det gode og konkrete eksempel.

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Kunstig intelligens kan gøre Indiens kompleksitet til en fordel

Det indiske marked kan virke overvældende. Inden for få hundrede kilometer kan sprog, kultur og kvaliteten af infrastrukturen ændre sig markant. Det er komplekst og kaotisk, men for udviklere af kunstig intelligens er Indiens diversitet også en rig kilde til data.

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

Holder Ray Kurzweils forudsigelser for 2019?

I en bestseller bog fra 1999 gav den amerikanske opfinder Ray Kurzweil en række konkrete bud på udviklingen i 2019.

Men holder hans forudsigelser? Vi ser på, hvordan det faktisk gik.

Volvos nye liv som succesrig kineser

Volvos nye liv som succesrig kineser

Lone Fønss Schrøder har som næstformand i Volvos bestyrelse oplevet sammenlægningen af et aldrende svensk ikon og en kinesisk opkomling i bilindustrien på tæt hold. En lektion i markedsforståelse, forenkling og eksekvering – og hvordan ’goldplating’ kan være en fælde for de kvalitetsbevidste.

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Halvdelen af klodens befolkning er nu på Internettet

Microsoft er det mest værdifulde it-selskab. 39 procent af unge amerikanere er ”næsten konstant online”.

Det – og meget mere – kan man læse i den amerikanske investor Mary Meekers nyeste trendanalyse.

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

En falsk video med Mark Zuckerburg sætter Facebook i et dilemma

I sidste måned afviste Facebook at fjerne en falsk video med formanden for Repræsentanternes Hus Nancy Pelosi. Nu spreder endnu en falsk video sig på det sociale medie – denne gang af Facebooks egen stifter Mark Zuckerburg. Men vil de fjerne den?