Overblik: Vi slipper rattet, men drømmer om at bevare kontrollen

Følg miljøeffekten af din pensionsopsparing med en app.
En ny samling bud på, hvordan vi får internettet tilbage på sporet som en positiv kraft i verden

Peter Hesseldahl

Der er voksende efterspørgsel efter bæredygtige pensionsordninger. Mange ønsker ikke at investere i selskaber, der ødelægger klimaet, producerer våben eller overtræder menneskerettighederne.

Vi fortæller om den danske startup Matter, som tilbyder investeringspuljer med en bæredygtig profil og i den forbindelse har udviklet en app, der gør det meget let for brugeren at følge med i, hvor stor en miljøeffekt, det har haft, at man har investeret bæredygtigt i stedet for gennem en typisk pensionsordning.

Man kan, så at sige, følge med både i opsparingen af penge og af positive miljøeffekter.

Når en dansk virksomhed overtages eller fusioneres med et udenlandsk selskab, fører det typisk til en hel del kulturelle sammenstød. To forskellige måder at lede, udvikle og samarbejde på skal afpasse sig hinanden.

Den danske virksomhed Milestone Systems, der sælger systemer til koordinering af videoovervågning, blev for nogle år siden opkøbt af den japanske Canon-koncern.

I dagens klumme fortæller Milestones direktør, Lars Thinggaard, om nogle af de forskelle, de har måttet arbejde med.

Én af dem handler om mødekultur. I Danmark er vi vant til at diskutere og brainstorme omkring nye planer på møderne. Det gør man ikke i Japan – udredningsarbejdet foregår uden for mødet.

Japan er ligesom Danmark et land, hvor man lægger vægt på, at alle er enige om de beslutninger, der tages. Men vi når frem til dem på vidt forskellig måde.
 
Tesla er begyndt at indbygge en ny chip i deres elektriske biler, som gør dem stort set selvkørende – hævder Tesla.

En af konsekvenserne er, at Tesla vil bygge en taxatjeneste baseret på, at Tesla-ejere kan stille deres selvkørende bil til rådighed, når de ikke selv bruger den. På den måde kan bilen nærmest tjene sig selv hjem.

I vanlig ambitiøs stil forventer Elon Musk, at der vil være en million selvkørende robo-taxaer på vejene om et år.

Tesla har offentliggjort en video, der viser, hvordan man kan sætte sig ind, taste adressen på displayet, hvorefter bilen selv finder vej gennem forskellige former for trafik.

Videoen er sådan set aldeles begivenhedsløs, den viser en rolig køretur i Silicon Valley en smuk aften – chaufføren rører bare ikke ved rattet overhovedet. Velkommen til the new normal.
 
Et spritnyt og meget cool site handler derimod om at generobre kontrollen med teknologien.

”Finding ctrl: Visions for the future internet” fortæller om internettets udvikling og forsøger at pege på veje mod et fremtidigt internet, der finder tilbage til den oprindelige drøm om nettet som en virkelig positiv kraft i verden.

Det er en spændende samling artikler, essays, interviews og kunstværker fra folk, der på mange forskellige måder er med til at skubbe til internettet – som provokationer, som nye tjenester eller nye forståelser af spillereglerne i cyberspace.
 
Blandt de interessante artikler er et essay om, hvordan overgangen fra fotos gemt på papir til digitale fotos har ændret vores personlige historier og minder.
 
Et andet tankevækkende indslag er et interview med den engelske aktivist Oobah Butler, som blandt har skabt en fiktiv restaurant, som opnåede at blive nummer et på TripAdvisors guide til spisesteder i London. Vild historie.
 
Estlands tidligere præsident Toomas Hendrik Ilves har et essay om, hvordan en international digital identitet kan gøre det lettere at rejse og handle på tværs af kloden.

Det er noget, Estland i praksis arbejder på at muliggøre med deres e-residency program; en slags digitalt statsborgerskab, som enhver kan tilmelde sig allerede i dag.

Flot layout, inspirerende indhold. Det er EU-Kommissionens Next Generation Internet program og den engelske fond til udvikling af innovation, Nesta, der står bag Finding ctrl.
 
God fornøjelse med læsningen!
 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu